El mes de maig és el mes per excel·lència de les plantes remeieres o medicinals, ja que moltes d’elles estan florides en aquesta època. L’11 de maig, especialment, és un dia molt assenyalat en què diverses ciutats i pobles celebren una fira en honor a Sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors.

També a finals de maig es celebra cada any la Fira de les Trementinaires, a la vall de la Vansa i Tuixent, on hi ha el Museu de les Trementinaires, dedicat a aquestes dones dones de muntanya que recol·lectaven i venien herbes remeieres.

I tu, coneixes bé les plantes medicinals? Saps quins usos tenen?

Avui et presentem 20 plantes medicinals o herbes aromàtiques que tenen diverses propietats o usos. Segur que algunes les coneixes bé i en d’altres no t’hi has fixat mai gaire, sovint són plantes que creixen a les vores dels camins i que fins i tot s’anomenen males herbes… però són tresors vivents que si es coneixen bé poden ser molt útils. Llegeix la nostra entrada 9 aplicacions per a les plantes medicinals.

El maig és una bona època per sortir a passejar i recol·lectar algunes d’aquestes espècies per fer-les servir a la cuina o per preparar remeis casolans. Però cal anar amb compte i recol·lectar amb seny i responsabilitat, ja que,… tal com diu la Guia del recol·lector: remeis i usos de les nostres plantes i bolets: “La primera norma que cal tenir en compte quan es decideix anar a recol·lectar plantes silvestres és el respecte per l’entorn i la conservació d’aquest. S’ha d’actuar amb sentit comú i amb molt d’amor cap a les plantes ja que, si nosaltres no n’impedim el creixement i la reproducció, elles compliran el seu cicle any rere any“. En aquesta guia trobareu el “Decàleg del bon recol·lector” amb recomanacions molt útils.

I ara, vols conèixer les virtuts de les 20 plantes que hem seleccionat?

ALL
Allium sativum
Planta cultivada. Augmenta les defenses. Conté l’al·licina, que li aporta propietats estimulants del sistema immunitari, antiinflamatòries i antibacterianes.

ALOE VERA
Aloe sp.
Planta cultivada o naturalitzada. És coneguda per la seva popular virtut de regenerar la pell (psoriasis, dermatitis, èczemes, cremades,…). Si se’n fa un ús intern pot corregir l’acidesa d’estómac i facilitar digestions. Has provat de fer la teva pròpia crema d’aloe vera? És ben fàcil i molt beneficiosa per la salut!

BORRATJA
Borago officinalis
Planta silvestre de vores de camins. Les flors, fulles i tiges tendres són comestibles i medicinals. Té propietats depuratives, sudorífiques i antitussígenes, entre d’altres. Millor recol·lectar-la amb guants perquè punxa.

CAMAMILLA
Matricaria chamomilla
Planta silvestre o cultivada. Gran aliada de la digestió, es pren en infusió de flors seques. Té molts usos: calma digestions i flatulències, és anitinflamatòria, cura afeccions de la pell, conjuntivitis,…

CALÈNDULA o BOIXAC
Calendula officinalis
Planta cultivada o naturalitzada. Les flors fresques es poden menjar en amanides o macedònies i té diversos usos medicinals, cicatritzants i calmants. S’utilitza sovint en ungüents o cremes per a la pell, els tall, les ferides, les cremades i llagues. Nosaltres hem creat un oli medicinal amb unes propietats molt bones: és cicatritzant i funciona molt bé amb els problemes de la pell!

CUA DE CAVALL PETITA
Equisetum arvense
Es consumeix sovint en infusió de la planta seca. Té propietats diürètiques i mineralitzants (molt rica en sílice), així com de manera externa per la cicatrització de ferides. de les fulles. diürètica. També s’utilitza com a fungicida i insecticida en agricultura ecològica.

CAP D’ASE
Lavandula stoechas
És una espècie de lavanda molt aromàtica. En infusió s’aplica externament per desinfectar ferides, guarir mal de coll o queixal. El seu oli també va bé per calmar el dolor muscular i es fa servir en sabons i cremes. Les flors seques s’utilitzen en bosses o farcellets aromàtics per posar a l’armari.

FARIGOLA
Thymus vulgaris
Una planta aromàtica que no falta mai a cap casa. És molt útil a la cuina, té virtuts antioxidants, és rica en ferro, magnesi i vitamina C, i és un potent antibiòtic natural que serveix per guarir infeccions de tota mena. Especialment recomanada en estats gripals, refredats i diarrees. Sabies que amb la farigola pots crear pasta de dents artesanal a casa? Fes un cop d’ull a la nostra recepta!

FONOLL
Foeniculum vulgare
Es fa servir molt a la cuina per menjar en amanides, salses i guisats. Té un gust anisat molt apreciat. A nivell medicinal es fan servir la infusió de llavors per la indigestió, la cremor d’estómac i els còlics infantils.

HIPÈRIC
Hypericum perforatum
Fàcil d’identificar per les seves fulles foradades, floreix pels volts de Sant Joan i per això a molts indrets també es diu Herba de Sant Joan. En infusió millora la concentració i ajuda a fer desaparèixer els símptomes de cansament i tristesa. I la maceració en oli de les seves flors és la base del popular oli de cop, per calmar dolors musculars, contusions, ferides, talls, èczemes i cremades lleus.

MELISSA o TARONGINA
Melissa officinalis
És una planta silvestre que creix a les vores dels camins. Les seves fulles fresques, molt aromàtiques, són un gran condiment per a amanides, salses, sopes,… però a més a més, té molts usos medicinals, principalment com a relaxant, per combatre l’ansietat i els trastorns del son.

MARIALLUÏSA
Aloysia triphylla o Aloysia citrodora
És una planta cultivada provinent d’Amèrica del Sud. Té un gust cítric molt refrescant en infusions i és digestiva, tranquil·litzant, tònica i calmant de les congestions bronquials. També se n’utilitzen les fulles fresques com a condiment, i es pot destil·lar per obtenir-ne l’oli essencial per fer servir en aromateràpia, perfumeria i cosmètica.

MALVA
Malva sylvestris
Planta silvestre que creix als marges de camins. És comestible, la flor es pot posar a les amanides i macedònies,  i també té moltes propietats medicinals: ajuda a guarir refredats, inflamacions, restrenyiment….

MENTA
Mentha sp.
Hi ha moltes espècies diferents de menta, però totes elles, tant silvestres com cultivades, s’utilitzen per condimentar i tenen moltes propietats medicinals. Calma els símptomes de refredat (especialment la Mentha pulegium -poniol-), afavoreix la digestió i talla les diarrees. Al matí, en dejú, afavoreix el bon funcionament del fetge, i en aromateràpia es recomana per millorar la concentració. Si utilitzes la menta juntament amb el romaní, seguint aquesta recepta, podràs crear pasta de dents artesana a casa!

ORTIGA
Urtica dioica
Les ortigues creixen a les vores dels camins i són molt conegudes pels seus pèls urticants. Sovint es consideren “males herbes”,… però tenen moltíssimes propietats medicinals, culinàries i antiparasitàries dels cultius. S’han de collir amb guants i després escaldar-les perquè deixin de picar. Aleshores es poden cuinar al vapor o bullides amb patata, o dins una truita,… veureu que bones i saludables!

PLANTATGE
Plantago lanceolata
Una altra planta de marges de camí que s’acostuma a considerar una “mala herba”,… la trobarem gairebé sempre que sortim a fer un volt, a qualsevol època de l’any. S’identifica molt fàcilment pels 5 nervis longitudinals que van de punta a punta de la fulla. Té molts usos medicinals, entre d’altres, es fa servir com a calmant per picades d’ortiga o de mosquit, i és expectorant.

ROMANÍ
Rosmarinus officinalis
El romaní és un arbust mediterrani molt apreciat a la cuina i que té molts usos medicinals. La infusió de romaní és anticatarral, antianèmica, vigoritzant i dóna energia en èpoques de cansament, tant físic com mental. Però les embarassades no en poden prendre. També, de manera externa, es fa servir per reforçar els cabells, calmar dolors musculars o deguts a l’artrosi. Nosaltres hem preparat un alcohol de romaní que funciona molt bé pels dolors musculars per activar la circulació i per tonificar el cos!

SAÜC
Sambucus nigra
El saüc és un arbust de port gran que creix en marges de bosc i de cultius. Té un aroma molt apreciat a la cuina i se’n fan molts plats, sucs i xarops. Pot ajudar a guarir refredats, sinusitis i estats febrils i gripals perquè contribueix a la sudoració i a l’expulsió de la mucositat. S’ha de vigilar de no confondre’l amb l’èvol (Sambucus ebulus) que és una planta herbàcia (no un arbust), té unes flors que fan pudor nauseabunda i és molt tòxic. Et deixem aquí una recepta que hem preparat amb flors de saüc arrebossades! Són boníssimes!

SAJOLIDA
Satureja montana
És una herba molt aromàtica, coneguda perquè és una de les principals espècies que es fa servir per adobar les olives. Es fa servir molt a la cuina com a condiment i facilita la digestió. Seca i mòlta es pot utilitzar com a substitut de la sal per la potència del seu gust. La infusió de sajolida és digestiva i carminativa.

TIL·LA
Tilia platyphyllos
És un arbre caducifoli que fa flors molt aromàtiques. Es planta sovint en carrers i parcs urbans. Per fer-ne infusions s’han de collir les flors acabades d’obrir. Les infusions es prenen com a tranquil·litzant, per calmar l’ansietat i afavorir el son. També pot alleujar afeccions respiratòries.

Bibliografia i enllaços relacionats

  • Bosch, Carme i Cristina Bota. Guia del recol·lector. Remeis i usos de les nostres plantes i bolets. Barcelona: Viena Edicions, 2013
  • Agelet, Antoni, Joan Muntané, Montserrat Parada i Joan Vallés. Plantes medicinals del Pirineu català. Sant Vicenç de Castellet: Ed. Farell Editors, 2002
  • Duran, Núria, Mercè Morguí i Mercè Sallés. Plantes silvestres comestibles. Barcelona: Ed. Pòrtic, 2004
  • Font Quer, P. Plantas medicinales. El Dioscórides renovado. Barcelona: Ed. Labor, 1990
  • Peris Rodrigo, Josep Enric i Marta Gimeno Mollà. Les aromàtiques a l’escola. València: Eixam Edicions, 2019
  • Romo, Àngel M. Les plantes medicinals dels Països Catalans. Barcelona: Editorial Pòrtic,2004
  • http://www.floracatalana.net/
  • www.botanical-online.com
  • herbarivirtual.uib.es
  • Catàleg de flora amenaçada de Catalunya
  • 9 Aplicacions per a les plantes medicinals

Hem elaborat aquest recull amb la col·laboració de la Cristina Bota, una de les autores de la Guia del recol·lector: remeis i usos de les nostres plantes i bolets.

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes, gràcies!

I si tens ganes de fer sabons, olis, cremes i infusions remeieres amb totes aquestes plantes, no et perdis l’entrada 9 Aplicacions per a les plantes medicinals.

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai