Ets un o una amant de la natura? T’encanta fer excursions per la muntanya i observar els paisatges que hi ha arreu de Catalunya? Segur que en més d’una excursió hauràs trobat caixes de fusta penjades d’algun arbre! Molt sovint es troben caixes niu per a ocells, però de vegades ens pensem que són per a ocells però en realitat són per a ratpenats, els únics mamífers voladors de Catalunya.

I per què és important posar caixes niu per a ratpenats? En primer lloc, perquè els ratpenats són animals amb una gran importància ecològica i per al control de plagues, ja que són depredadors d’insectes com el mosquit o la processionària. A més a més, actualment la seva conservació es troba amenaçada pel canvi climàtic, l’ús indiscriminat de pesticides i la manca d’hàbitats on fer el niu. Aquesta última és una de les raons més importants per les que cal fer caixes niu per a ratpenats, ja que són espècies que fan el niu en forats i escletxes, i en general els boscos de Catalunya estan formats per arbres prims i joves, per tant, manquen forats als arbres. És per això que les caixes nius col·locades estratègicament no només serveixen perquè els ratpenats puguin nidificar sense cap dificultat, sinó que també permeten estudiar les espècies que ocupen aquestes caixes niu i afavorir la seva conservació.

Saps quines espècies de ratpenats poden criar a les caixes niu? Parlem específicament de tres espècies de ratpenats que necessiten més que mai aquesta cobertura: el ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus), el ratpenat de Bechstein (Myotis bechsteinii) i totes les del gènere Nyctalus. Així doncs, aquí t’ensenyarem a crear la teva pròpia caixa niu i a tenir en compte elements molt importants a l’hora de situar-la perquè sigui òptima i útil per als ratpenats.

Ens ajudes a crear una caixa niu per a ratpenats?

Com construir una caixa niu?

Fabricar una caixa niu pels ratpenats no és gens difícil, però sí que hem de tenir en compte diverses consideracions perquè aquesta espècie no es trobi amb cap mena de dificultat a l’hora d’aterrar a les caixes que hàgem preparat. Així doncs, prepara la teva caixa de fusta i segueix aquests importants passos!

   És important que quan tinguem la caixa de fusta, puguem fer una entrada per als ratpenats d’entre 1,2 i 1,5 cm en forma de fissura.

   La caixa ha d’estar súper ben segellada. És a dir, que s’ha d’impedir que entri molta llum, aire o aigua de la pluja.

   És essencial que, per l’aterratge dels ratpenats, hi hagi una superfície de 10 cm mínim dins la caixa.

   Aquesta superfície d’aterratge que parlàvem en el punt anterior ha de ser feta d’un material rugós, com pot ser fusta vella o gravat.

   Hem de procurar que a la caixa no hi hagi cap producte químic que pugui fer mal als ratpenats. Per tant, no posarem pintura ni vernissos!

   És moment de col·locar la caixa! Les zones apropiades per posar aquestes caixes són les zones humides (vora dels rius i basses) i als límits dels boscos, en arbres aïllats

  És important l’estació de l’any a l’hora de col·locar la caixa niu? Depenent del propòsit de la caixa niu. Si la col·loquem a l’estiu, els ratpenats la podran aprofitar per criar, a l’hivern per hivernar i a la tardor per fer l’aparellament!

    Cal posar la caixa a una alçada d’entre 3 i 5 metres. D’aquesta manera complirà la seva funció a la perfecció!

   També és importar tenir en compte l’orientació. Posarem la caixa de tal manera que li toqui el sol entre 5 i 7 hores al dia.

  Ara ja tenim la caixa col·locada i ben orientada. Només ens queda eliminar aquells obstacles com branques i plantes que poden entorpir l’entrada dels ratpenats!

Nosaltres ja hem posat en pràctica tots aquests consells per fabricar les nostres caixes niu per a ratpenats: les hem creat a les cases de colònies, especialment a les que es troben al costat del Pantà de Sau, perquè com bé dèiem anteriorment, és important que aquestes caixes niu es trobin localitzades ben a prop de zones humides!

Els joves que han participat en aquestes activitats ho han passat molt bé i els resultats han sigut fantàstics! I no només això, també han après la importància ecològica que tenen els ratpenats i les dificultats que troben als boscos de Catalunya.

Ara que ja saps com fer caixes niu, esperem que fabriquis la teva, facis fotografies i ens etiquetis al nostre Instagram. Segur que queda súper bé! I si ets un o una “manetes”, no dubtis en provar també de crear menjadores per als ocells. Com més facilitats posem a aquestes espècies, més ajudarem a la conservació de la biodiversitat!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Aquesta entrada està relacionada amb els allotjaments següents

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai