Saps quin és l’ésser viu marí més gran del món? No, no és el catxalot. I tampoc la balena blava! Ara no t’esperis un monstre gegant, ja que estem parlant d’una planta. Sí, sí, una planta que pot estendre’s per diversos quilòmetres i viure fins a 100.000 anys: La Posidònia.
Segur que, alguna vegada, has anat alguna platja de la costa catalana o les Illes Balears i t’hauràs trobat amb moltes “algues” que han acabat a la sorra. Doncs aquestes no són algues, sinó una planta vascular que s’anomena Posidònia oceànica o Altina, la planta emblema de la Mar Mediterrània. Hi ha prats d’aquesta planta gairebé en qualsevol zona de la Mediterrània, però la més gran, amb 8 km de longitud, es troba ben a prop! Entre les Illes Balears i Catalunya!
Vols saber més sobre La Posidònia oceànica?
Què és la Posidònia?
El 2006, un equip científic internacional, mitjançant marcadors genètics, va descobrir una planta de Posidonia de 8 km de llarg i d’uns 100.000 anys d’edat gràcies a la seva capacitat de produir “clons” mitjançant la reproducció vegetativa.
Tot això és possible gràcies a l’anatomia de la planta de Posidònia, que està formada per rizomes o tiges horitzontals dels quals surten les fulles i les flors. Aquests estolons tenen la capacitat de despendre’s de la planta mare i poden donar lloc a plantes independents però idèntiques a l’anterior. Així doncs, podem dir que d’un rizoma en va sortir un altre, i així successivament fins al punt on estem avui en dia. El creixement vegetatiu de molts peus de Posidònia un al costat de l’altre acaba formant el que s’anomena un herbei o praderia de posidònia.
La posidònia viu entre 1 i 30 metres de profunditat i necessita aigües clares i poc contaminades per desenvolupar-se.
Com pots veure en el gràfic anterior, les plantes que formen La Posidònia estan formades per diverses parts: per una banda, trobem les fulles, les flors, que són hermafrodites i els fruits amb les llavors dins seu. Finalment, trobem la tija i rizomes que són les parts més importants d’aquesta planta, ja que són les protagonistes de crear còpies iguals de si mateixes.
Amb el pas dels anys, els rizomes s’acumulen uns sobre altres formant unes mates impressionants! Quan el 2006 la comunitat científica (Consell Superior d’Investigacions Científiques) va aconseguir, finalment, arribar a la capa més profunda de La Posidònia de les Balears, va veure que aquesta tenia una antiguitat de més de 100.000 anys. Al·lucinant!
Perquè et puguis fer una idea: Aquesta planta va néixer quan encara faltaven 96.000 anys per a l’extinció dels mamuts.
Per què és important?
La Posidònia té moltíssimes funcions rellevants a l’ecosistema marí:
- És una reserva de biodiversitat: és l’hàbitat de més de 1.000 espècies animals marines i de més de 400 espècies de vegetació, de fet, és un dels hàbitats més importants del Mediterrani, ja que es considera que té el màxim nivell de desenvolupament i complexitat que pot aconseguir un ecosistema en el nostre mar.
- És un mitigador del canvi climàtic, ja que la Posidònia és capaç d’agafar i emmagatzemar el diòxid de carboni o CO₂ dissolt a l’aigua. De fet, l’emmagatzema sota les praderies, on pot romandre centenars d’anys: són un embornal de CO₂.
- Amb les seves fulles, produeix oxigen en grans quantitats que allibera a l’aigua.
- Consolida el fons marí arenós i prevé l’erosió costanera atenuant la força de l’onatge i els corrents.
Per què està amenaçada?
Actualment, la Posidònia oceànica es troba en regressió, un fenomen que va en augment degut a la gran pressió antròpica del litoral i altres factors, sobretot els que esmentem a continuació:
- Contaminació per aigües residuals; la posidònia és molt sensible a la contaminació i la turbulència de l’aigua.
- Pesca d’arrossegament que malmet les praderies.
- Navegació: erosió de les praderies degut a les àncores, vessament d’hidrocarburs, detergents, pintures, residus sòlids, etc…
- La pujada de temperatures de l’aigua degut al canvi climàtic.
- Construcció de molls i altres barreres que modifiquen la sedimentació.
- Fragmentació de l’hàbitat degut a la forta pressió humana de les zones costaneres.
- Competència amb les algues tropicals invasores que tenen un creixement molt ràpid i colonitzen els prats de posidònia: Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa
- Sobreexplotació per usos comercials i cosmètics.
Com la podem ajudar?
- Evitant llençar cap mena de residu a les platges o el mar
- Netejant les platges o el fons marí
- Evitant fondejar amb un vaixell en una zona de prats de posidònia
- Afavorint les energies netes i no contaminants per no agreujar el canvi climàtic
- Participant a la vigilància de l’expansió de l’alga invasora Caulerpa taxifolia a través del projecte Observadors del mar o la base de dades d’espècies exòtiques de Catalunya EXOCAT.
- Donant suport a projectes i entitats de protecció del mar com el CRAM, Observadors del mar o el projecte Save Posidonia Project, de formentera.
- Si portes un vaixell o barca, fes servir alguna app per fondejar amb responsabilitat i no fer malbé la posidònia, al Google play en trobaràs moltes com: Posidonia App GOIB, Projecte Posidonia, Posidonia Maps, Posidonia Smart Port.
- Si tens infants a càrrec, tant si ets mare, pare, o mestre o educador, et recomanem que transmetis la importància de la posidònia als infants, anant a conèixer-la en directe en alguna platja tot fent “snorkel”, per exemple, i mirant llibres o contes que els ajudin a aprofundir en el tema. Et recomanem especialment el conte l’Anna i els peixos de la posidònia, i també el llibre descarregable en PDF elaborat per la Generalitat: els prats submarins de posidònia.
Ja saps! La pròxima vegada que et trobis amb algú i t’expliqui que va anar a la platja i va trobar moltes algues, ja pots explicar-li què és la Posidònia oceànica i quina funció té en el nostre ecosistema!
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les XXSS! 🙂