El puig de la Caritat

Paisatges de muntanya sorprenents!
  • Dificultat: Notable
  • Edat recomanada: 10 anys i més
  • Distància: 10,50 km
  • Desnivell positiu acumulat: 449 metres
  • Població propera: Ogassa
  • Punt de sortida: Mas Cabàlies
  • Punt d'arribada: Mas Cabàlies

Resum de l'itinerari

El puig de la Caritat és un cim de 1300 metres d’altitud,situat al vessant S de la serra Cavallera. Amb l’Assuca i el puig Rust, formen una definida carena de muntayams que separen les aigües de la riera Malatosca (on és el poble d’Ogassa) de les del torrent de coll de Pal. Té forma de pic, coronat per una creu, però la seva alçada queda atenuada per les impressionants parets de la serra Cavallera.

L’excursió comença amb la pujada al coll de ca la Janica per vorejar després, a través de la pineda de can Guillem fins al collet de Moltons i el puig dela Caritat, cotes a partir de les quals desapareix el bosc i dóna pas als prats de pastura. Després continuem fins a Fogonella, un dels masos més impressionants del terme d’Ogassa, per desenfilar tot seguit el curs del torrent del coll de Pal fins a can Tarroja. En aquest puntes remunta pel Many fins a can Muig i torna ja cap a Mas Cabàlies.

Aquesta excursió ens permet gaudir d’una gran diversitat de paisatges de la vall d’Ogassa. Durant el recorregut podem observar les crestes blanquinoses i calcàries de can Roqueters; les pinedes ombrívoles de l’obaga de l’Assuca, on trobem exemplars de faigs impressionants; els prats de pastura immensos del collet dels Moltons,així com els rocams vermellosos dels conglomerats del puig de la Caritat; l’interessant i antic mas de la Fogonella, i les gorges del torrent de coll de Pal.

Fixa't

  • La font de coll Xipeu
  • Els cingles de Roqueters
  • L’obaga frondosa de ca la Janica
  • El Faig de les Cent Branques
  • El paisatge “lunar” dels Moltons
  • La “Roca de l’Indi”
  • La Creu del puig de la Caritat
  • La Fogonella
  • Les flors de muntanya
  • Les gorges de Coll de Pal
  • Els rapinyaires
  • Els cavalls de Can Muig

Descripció llarga

Mas Cabàlies (1005 m)

la casa de colònies Mas Cabàlies es troba en una petita collada dels contraforts de l’Assuca, des de l’any 1278. Aquest itinerari ens farà travessar rouredes i boixedes fins arribar a l’antic i veí mas de can Roqueters per la collada de coll Xipeu, on posteriorment travessem la carena abrupta de l’Assuca pel coll de ca la Janica. El recorregut és circular i ens farà caminar per carenes de muntanyes, amb el puig de la Caritat i la masia de la Fogonella, i descendir al torrent de Coll de Pal.

L’itinerari s’inicia darrere de l’aula de natura de Mas Cabàlies, al costat de l’antic abeurador del mas.

Trobem la pista de can Roqueters, amb un fort revolt, i la pugem, amb un fort pendent, seguint la direcció N. Aquest camí costerut travessa una roureda plena de boixos i al fons de la vall veiem la cimentera.

30 min. Font de coll Xipeu (1110 m)

Passat uns revolts, el camí es torna planer al costat del relleu abrupte de Roqueters. Abandonem la pista, un moment, per prendre un corriol a l’esquerra que, per sobre del camí, mena a la font. Les roques en aquesta zona són vermelles, bàsicament gresos i conglomerats. El fangar que travessa el camí ens pot orientar per trobar-la. És un bon lloc per descansar de la pujada. La font raja, a través d’un llarg tub de ferro, aigua molt fresca durant tot l’any, excepte a l’estiu. En el seu abeurador ample viuen capgrossos a la primavera. Tornem a baixar al camí ample i planer, i aquest ens porta en direcció SE al mas de can Roqueters.

35 min. Can Roqueters (1120 m)

Mas antic i força enlairat, encara que força reformat, conserva alguns animals de granja i petites feixes de conreu. Just a l’entrada del mas, un cirerer ens dóna la benvinguda. Sense entrar en el mas, prenem un corriol que s’enfila marge amunt en direcció N. A mesura que pugem, el camí està més fressat i voreja una cornisa, per després pujar per una fondalada en direcció E. Durant aquest recorregut de bosc, les parets i arestes dels contraforts de l’Assuca ens tapen la visió cap al nord.

Aquests cingles blanquinosos són de gran bellesa.

Al cap d’uns 20 minuts, arribem a uns prats de suau pendent i el camí sembla desaparèixer. Just a la part superior trobem uns immensos faigs, i sobre un mur de pedra i rocams, a la nostra esquerra, retrobem el sender.

Arribem dalt de la carena i canviem de vessant, on el contrast de vegetació és sobtat i passa dels prats, força abandonats, a les pinedes de pi roig i les fagedes. Aquí el camí no té pèrdua i és ben definit. El recorregut ombrívol, on gairebé no veus el cel, és molt maco.

55 min. Coll de ca la Janica (1198 m)

Avancem ara en lleugera pujada i pel vessant nord, encara que ratllant el fil de la carena, fins a trobar un filat. Per la nostra dreta veiem un altre corriol que ens duria a ca la Janica.

Continuem per l’obaga de la muntanya avançant en direcció NE.

Comencem a trobar unes roques de conglomerat vermellós.

Alhora, els faigs comencen a ser abundants. Alguns són centenaris. Es veu al N el collet dels Moltons i el puig de la Caritat, i cap al NW l’agregat de Sant Martí de Surroca.

1 h 07 min. Collet dels Moltons (1182 m)

Completament despullat de vegetació arbòria. Passem a través d’unes grans planúries plenes de flors de muntanya. El camí continua poc definit travessant cap al nord per la carena i sense perdre altura.

1 h 17 min. Coll superior dels Moltons

Situat abans del puig de la Caritat, la visió general és més aèria. A llevant ens queda el torrent del coll de Pal i a la seva capçalera queda el mas de Fogonella. Aquí les roques dibuixen formes molt capritxoses en el paisatge.

Sembla un paisatge lunar, ja que el rocams enlairats dels conglomerats sobresurten en un terreny erosionat, ondulat i vermellós propi dels gresos. El camí avança al costat d’un rocam força peculiar anomenat “la Roca de l’Indi”.

El sender ascendeix per la vessant est del puig de la Caritat.

1 h 32 min. Puig de la Caritat (1304 m)

Punt culminant de l’excursió i gran visió sobre la capçalera de la vall de Malatosca. Una creu al cim presideix el paisatge. Podem veure clarament l’ermita de Sant Martí de Surroca i els masos que l’envolten. També alguns de més allunyats com el Roget i el Coquillò. Després baixem a la pista cimentada que veiem cap al nord, a sota del puig.

1 h 35 min. Collada de la Creu (1272 m)

Enllacem amb aquesta pista cimentada que comunica Ogassa amb Camprodon. Podem agafar aigua en un dels abeuradors, al costat del camí. A l’estiu és possible que no ragi aigua. Prenem direcció nord-est, cap a la Fogonella.

1 h 38 min.

Trobem una bifurcació, però deixem el camí a l’esquerra, que ens portaria a uns 300 metres de l’àrea d’acampada de l’Ajuntament d’Ogassa anomenada “La Fadrinalla”. Aquesta àrea no disposa d’aigua. Nosaltres continuem per la pista principal.

1 h 45 min.

A la nostra dreta enllaça una pista en força mal estat. Entrem a la fondalada que forma el torrent de coll de Pal. Els impressionants boscos de caducifolis (principalment fagedes), amb exemplars de notables dimensions, s’estimben pendent avall en un desnivell de més de 100 metres.

1 h 55 min. “El Faig de les cent branques”

Impressionant peu de faig a la dreta i per sota de la pista.

2 h. Fogonella (1265 m)

Masia molt important esmentada ja l’any 918 amb el nom de “Fecundella”. Consta de diverses edificacions, una de les quals havia estat una capella (actualment les quadres). La font, molt cabalosa, està situada a llevant de la casa. Continuem per la pista deixant un ramal a l’esquerra i immediatament, un altre a la dreta que creua uns camps de conreu.

En dos minuts arribem a un collet on la pista es torna a bifurcar; prenem la pista de la dreta que baixa cap al SE i deixa sota nostre el sot que forma el torrent dels Rabadans. El camí perd alçada ràpidament fent llaçades i decantant-se cap al llom entre el torrent del coll de Pal i el dels Rabadans.

2 h 17 min.

La pista ha perdut molta alçada i hem abandonat els plans cultivats de més amunt. Ara caminem per rouredes.

2 h 35 min.
En un revolt, a la dreta, ens trobem el curs del torrent de la font del Boix, que seguirem ara enmig de la fageda.

2 h 40 min.
Travessem el torrent de coll de Pal i continuem per la riba esquerra. Dos minuts més tard trobem les runes del molí del Clot de Cabàs.

2 h 47 min. Can Tarroja (910 m)

Darrere d’aquesta masia, hi ha un safareig on podem agafar aigua. Passada la casa, agafem una pista que se’n desprèn de l’actual i creuant la riera s’enfila per la riba contrària. En aquest tram, el torrent de coll de Pal s’encaixa en unes gorges maques i algunes aptes per al bany.

2 h 50 min.
Pel darrere de les runes d’una casa a l’esquerra del camí, una pista en força mal estat s’enfila pel vessant nord de l’Assuca. Continuem remuntant el camí, voltat ara de pinedes de pi roig. Amb el coll ja visible, la pista fa un pronunciat revolt a la dreta del qual surt un corriol que porta directament al coll.

Nosaltres continuem fins arribar al Many, on la cabalosa font omple un safareig amb peixos. La pista continua fins al coll.

3 h 04 min. Coll del Many (1008 m)

Abandonem la pista, que continua, i creuem la tanca que separa els dos vessants. Travessem la pineda, molt neta de sotabosc per l’activitat ramadera de Can Muig.

3 h 14 min. Can Muig (970 m)

Encara que no està habitada permanentment, la finca posseeix un ramat de cavalls, única explotació ramadera d’aquest tipus en tot el terme d’Ogassa. Al costat de la casa hi ha un safareig amb font. Darrere de la casa i en direcció W, surt un camí que remunta fins al coll de Muig.

3 h 24 min. Collada de Muig (1022 m)

Creuem un filat i sortim a una pista que seguirem cap a la dreta. El camí ja va de baixada i les giragonses de la pista ens fan perdre altitud ràpidament. Trobem la cruïlla cap a Mas Cabàlies, que seguim tal com ens indica el senyal.

3 h 40 min. Mas Cabàlies (1005 m)

Arribem a la casa de colònies de Mas Cabàlies.

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai