Durant els mesos d’hivern el paisatge es transforma i tot es torna més lent. Els arbres despullats, la fullaraca acumulada als boscos, la neu als cims, els primers borrons i flors d’ametller que despunten al gener…. Si ens fixem en els detalls, l’hivern ens descobreix secrets naturals de gran importància i bellesa.

T’has preguntat mai què passa durant l’hivern amb els animals que poblen els nostres boscos i paisatges durant les estacions més càlides? On són les papallones? Els ratpenats? Els eriçons?

Durant l’hivern les condicions de vida per als animals són més dures. Hi ha animals que migren a latituds més càlides per poder sobreviure durant l’hivern, com moltes espècies d’aus migratòries. N’hi ha d’altres que poden seguir fent “vida normal”, com les guineus, les mallerengues o el pit roig, però també hi ha espècies que tenen el metabolisme preparat per hibernar durant l’hivern.

Què és la hibernació?

Alguns mamífers tenen la capacitat d’hibernar per passar l’hivern. La hibernació és l’estat fisiològic d’inactivitat en què es redueixen les funcions metabòliques per no gastar energia. És una capacitat que tenen animals de sang calenta com alguns mamífers i que s’activa quan la temperatura ambiental baixa per sota dels 4 o 5ºC.

Què passa en el cos d’aquests animals durant la hibernació?

  • Baixa la temperatura corporal fins a un estat d’hipotèrmia, quasi de congelació.
  • Es redueix el metabolisme al mínim: baixa el ritme cardíac i el respiratori.
  • S’utilitzen les reserves de greix acumulades al voltant de les artèries durant l’estiu i la tardor: el greix arriba ràpidament al corrent sanguini i això és el que els manté vius.

Hivernació o hibernació?

Hivernació vol dir passar l’hivern en un lloc concret, com per exemple alguns ocells hivernants a Catalunya com els estornells, que arriben a la tardor i marxen a principis de primavera, o algunes aus aquàtiques que passen l’hivern al Delta del Llobregat. Hivernar ho poden fer tots els grups d’animals, fins i tot les persones, si diem que anem a passar l’hivern a Honolulu és que fem la hivernació allà.

Hibernació és el procés fisiològic en què entren alguns mamífers reduint l’activitat corporal al mínim per no perdre energia i sobreviure durant l’hivern. Estrictament parlant, només existeix la hibernació en mamífers.

Sovint s’anomena també hibernació l’estat de letargia dins el cau que tenen molts animals de sang freda com amfibis, rèptils o invertebrats, però en realitat no es tracta del mateix procés fisiològic dels mamífers (hibernació profunda).

En el cas d’amfibis i rèptils aquest procés metabòlic s’anomena brumació i és una mica diferent a la hibernació dels mamífers, entre d’altres coses perquè no implica que l’animal estigui completament adormit.

En el cas dels insectes i altres artròpodes, sovint s’agrupen i busquen refugi en forats calents i foscos durant l’hivern en un estat de dormició que tampoc és com el dels mamífers, fisiològicament parlant. Molts insectes, com les papallones, durant aquesta dormició retarden una de les fases de la metamorfosi en un estat de diapausa que els permet restar en la fase embrionària durant els mesos d’hivern. Actualment s’està demostrant que podem ajudar a les poblacions d’insectes creant refugis artificials per a l’hivern; els hotels d’insectes. Saps com construir-ne un?

Quins animals hibernen a Catalunya?

Als nostres camps, boscos i muntanyes hi ha molts animals que hibernen, aquí te’n donem alguns exemples. En aquesta llista hem inclòs amfibis, rèptils, insectes i altres invertebrats, tot i que estrictament parlant, només hibernen els mamífers. Per tant, aquí parlem d’hibernació en sentit ampli, incloent la brumació dels amfibis i rèptils, la diapausa dels insectes i altres maneres de dormició i letargia durant l’hivern.

Rata Cellarda

Eliomys quercinus

Eriçó Comú

Erinaceus europaeus

Marmota

Marmota marmota

Esquirol

Sciurus vulgaris

Tortuga Mediterrània

Testudo hermanni

Granota Verda

Pelophylax perezi

Llangardaix Oscel·lat

Timon lepidus

Ratpenat de Ferradura Gros

Rhinolophus ferrumequinum

Ós Bru

Ursus arctos

Papallona Reina

Papilio machaon

Cargol Bover

Helix aspersa

Marieta de Set Punts

Coccinella septempunctata

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! Ah! I feliç hivernació…. o hibernació? 😉

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai