En un món cada cop més accelerat, reconnectar amb la natura és una necessitat. Això explica el creixent interès que hi ha avui dia per les plantes remeieres i els seus usos medicinals. Es tracta de recuperar una saviesa antiga, arrelada a la terra i transmesa de generació en generació.

Per conèixer i aprofundir en tots els secrets i els poders curatius d’aquestes espècies vegetals hem parlat amb la Cristina Bota i Cos, divulgadora ambiental i experta en plantes remeieres. En aquesta entrevista descobriràs com incorporar-les al teu dia a dia i quins beneficis poden aportar a infants i adults.
T’interessa el tema? Doncs segueix llegint i apunta’t també al cap de setmana temàtic sobre plantes remeieres que hem organitzat amb la Cristina Bota del 31 de maig a l’1 de juny. Dos dies per gaudir de la natura primaveral del Ripollès i preparar remeis casolans amb les plantes remeieres.
“El contacte amb les plantes i la natura ens beneficia tant a infants com a adults”
1. Què són exactament les plantes remeieres i per què hauríem de conèixer-les des de petits i petites?
Les plantes remeieres són plantes que des de temps immemorials s’han usat de diferents maneres per afavorir el benestar, guarir malalties i alleugerir molèsties. En els darrers temps, la ciència ha avalat aquests usos aportant-nos els coneixements sobre quins compostos químics tenen i com aquests ens ajuden.
Les plantes remeieres ens permeten sanar moltes molèsties sense haver de recórrer a la medicina més convencional, empoderant-nos a ser nosaltres mateixes les responsables de tenir cura de la nostra salut personal i comunitària.
2. Quines són les plantes remeieres més fàcils de reconèixer per als nens i nenes quan sortim a passejar per la natura?
El reconeixement de plantes remeieres es va entrenant, com molts altres aprenentatges de vida. Per començar a despertar la curiositat podríem començar per les plantes més aromàtiques com la lavanda, el romaní, la menta o la farigola, que són fàcilment reconeixibles gràcies a l’olor que desprenen.
3. Com les podem incorporar en el nostre dia a dia? Quins són els seus usos habituals?
Els usos de plantes medicinals són molt diversos i depenen molt de les afeccions que som més propenses, del lloc on vivim, de si en tenim a prop per poder-les recol·lectar nosaltres mateixes… Només anant a caminar per la natura i recol·lectant plantes amb respecte, ja ens aporta molt benestar. Per tant, incorporar en el nostre dia a dia passejos pel bosc o cultivar-les a casa ja seria un pas important.
La manera coneguda que tenim de prendre-les acostuma a ser amb infusió. Habitualment solen fer-se amb plantes que ens ajuden a digerir millor, remeis que ens relaxen o preparats per ajudar-nos a passar millor els refredats.
4. Podries explicar-nos algun remei senzill que es pugui fer a casa amb els més petits i petites?
Ui! Em costa molt d’escollir-ne només un i més en aquesta primavera tan esplèndida que tenim aquest any…! Un dels remeis més senzills que podem fer amb els més petits i petites de la casa és fer saquets d’olor amb alguna planta aromàtica seca que ens agradi.
El més típic és fer-lo amb espígol. Aquest saquet el podem posar a dins els armaris o dins els calaixos i quan els obrim i ens posem la roba sentirem el seu perfum. Si els fem amb espígol, ens relaxarà!
5. Com podem ensenyar als infants a respectar les plantes i la natura mentre aprenen a reconèixer-ne els usos?
Els infants aprenen amb l’acompanyament de les persones adultes que els acompanyen.
Si ho fem despertant la seva curiositat, recol·lectant amb respecte, fent-los descobrir aquestes plantes amb tots els sentits, elaborant remeis en què es necessita temps i paciència, i que aquesta manera d’estar a la natura no sigui un moment puntual sinó que sigui una forma habitual de relacionar-nos-hi, tindrem moltes més possibilitats que els infants respectin l’entorn natural.
6. És segur que els infants manipulin plantes? Quines precaucions bàsiques hem de tenir sempre presents?
Sí, manipular plantes és segur; sempre que ho fem amb respecte com dèiem abans cap a la planta i el lloc on creix.
Cal transmetre, però, que és molt important estar segures que coneixem bé la planta que recol·lectem, ja que podem confondre-la amb una altra o que al recollir-la estigui en el seu moment òptim –per exemple, hi ha fruits que si es cullen quan encara no estan madurs, poden ser tòxics–.
7. Com podem convertir una excursió familiar en una aventura educativa sobre plantes remeieres?
Les excursions sempre poden ser una activitat educativa ja en el moment de preparar-les i pensar on anirem! Sortir preparades per recol·lectar amb un cistell, unes tisores i una bona guia ja ens predisposarà a anar amb els ulls ben oberts per veure quines plantes trobarem, tot imaginant com les podrem aprofitar després.
Una bona amanida amb plantes silvestres pot ser un bon incentiu per sortir amb el propòsit d’aprendre, conèixer, recol·lectar-les i degustar-les.
8. Ens pots compartir alguna història o llegenda popular relacionada amb plantes remeieres?
Diuen que, en temps de la gran pesta, quatre lladres saquejaven impunement cases, atacaven les persones moribundes i mai es contagiaven! Al cap de moltes setmanes les autoritats els van agafar i van ser condemnats a mort.
Però se’ls va oferir la vida a canvi que els expliquessin el secret per no contraure la temuda malaltia. Els quatre lladres van confessar el seu secret: es fregaven el cos amb un vinagre on havien macerat sàlvia, farigola, lavanda, romaní.
9. Com ajuda el contacte amb les plantes i la natura a la salut emocional i física dels infants?
Comencen a haver-hi nombrosos estudis i recerques que ens corroboren que el contacte amb les plantes i la natura ens beneficia tant a infants com a adults.
Emocionalment, ens relaxa, ens fa disminuir l’angoixa i l’estrès, ens ajuda a millorar l’atenció, la creativitat, l’autoestima… Físicament, millora els trastorns del son, el sistema immunitari, el risc de malalties cardiovasculars…
I tampoc ens podem oblidar de la salut social, tan important com l’emocional i la física, afavorint l’empatia, reduint l’agressivitat i implicant-nos més activament en la protecció de la natura.
10. Quines activitats o propostes amb plantes medicinals podem compartir en família?
Com he comentat abans, una simple excursió per anar a recol·lectar plantes per fer-nos una amanida ja pot ser una bona activitat per fer en família. També preparar una petita farmaciola amb plantes medicinals per tota la família per tenir-la a casa.
11. Què podran descobrir les famílies durant el cap de setmana temàtic que organitzem? Ens pots avançar alguna activitat especial?
Aquest cap de setmana temàtic les famílies podran descobrir que si passegem amb els sentits i el cor ben desperts, la natura ens posa a l’abast moltes eines i remeis per curar el cos, la ment i l’ànima.
Per mi totes les activitats són especials i dependran molt de les plantes que trobem i recol·lectem. Però una de les que em fa especial il·lusió és un remei que jo em solc preparar en ocasions especials com la nit de Sant Joan: preparar una infusió amb diferents plantes, deixant-la macerar a la llum de la lluna i l’endemà al matí rentar-me la cara amb aquesta aigua floral.
Cap de setmana de descoberta amb la Cristina Bota
Altres articles relacionats
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes socials! 😉