Sabies que els germinats són un dels pocs aliments que encara estan vius quan els mengem? A més a més són molt saludables!
Els germinats es consumeixen des d’èpoques molt antigues per les seves qualitats nutritives i terapèutiques. A la Xina, a l’any 3.000 aC ja s’utilitzaven com a medicina terapèutica i alimentària. Val a dir que també estaven molt presents en el poble esseni que vivia a la zona de Palestina, uns 2.000 anys aC. Aquests utilitzaven el blat germinat per fer panets que tenien una llarga duració i que donaven molta energia, vitalitat i força als soldats.
I quines propietats nutricionals tenen els germinats?
- Vitalitat: ajuden a combatre el cansament.
- Vitamines: podem trobar les vitamines A, C, D, E i B en els germinats, igual que proteïnes (aminoàcids), àcids grassos i carbohidrats.
- Minerals: com tenen un alt contingut de minerals ens són beneficiosos pels ossos, els músculs, els teixits i la sang.
- Digestius: afavoreixen els processos digestius. Exigeixen menys esforç a l’aparell digestiu i milloren la inflamació intestinal activant la regeneració.
- Sistema immunitari: contraresten els efectes negatius de la vida actual, com l’estrès, el soroll, els aliments desnaturalitzats, etc.
- Acció depurativa: Eliminen els excessos que hem anat acumulant i que ens fan trobar malament quan arriba la calor. Per això són ideals per consumir al principi de la primavera!
Com fem els germinats?
Elaboració dels germinats
Material necessari
- Pots de vidre
- Llavors de diferents tipus: llenties, cigrons, quinoa, soja, azuquis, xia, lli, ceba, remolatxa, rave, fonoll, bròquil, col llombarda, etc.
- Gomes elàstiques
- Gases
Preparació
- Posem en remull durant una nit una quantitat petita de llavors, cereals o llegums (una culleradeta).
- L’endemà llencem l’aigua i col·loquem l’aliment dins d’un pot de vidre de boca ampla (hem de poder-hi posar la mà per treure els germinats que creixeran al fons).
- Omplim d’aigua el pot un dit per sobre de les llavors i tapem la boca del pot amb una gassa i una goma de pollastre. Bolquem el pot per treure’n l’aigua (han de quedar humits, però no negats d’aigua) i els deixem reposar dins la nit, quan repetirem l’operació de regar-los.
- Hem de continuar regant i canviant l’aigua dos cops al dia, durant 3 o 4 dies. El pot el deixarem sempre en un racó fosc de la cuina, sense llum directa del sol.
- Un cop passats aquests dies les nostres llavors ja hauran germinat i ens les podrem menjar en amanides, entrepans, etc.
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!! 😉