Ametlla del Montsec

Un poble al peu del Montsec d'Ares
  • Dificultat: Baixa
  • Edat recomanada: 7 anys i més
  • Distància: 3,85 km
  • Desnivell positiu acumulat: 272 metres
  • Població propera: Ametlla de Montsec
  • Punt de sortida: Vagons d'Àger
  • Punt d'arribada: Ametlla del Montsec

Resum de l'itinerari

L’itinerari que va des dels Vagons d’Àger fins a l’Ametlla del Montsec ens permetrà gaudir del paisatge que ens regalen els cingles de la serra. A l’Ametlla podrem arribar fins a la plaça del poble i veure l’Església de Santa Maria de l’Ametlla i, una mica més amunt, refrescar-nos a la Font Grossa.

La serra del Montsec forma una muralla de més de 40 Km de llargada, plena d’espadats i barrancs que li donen caràcter fronterer. El nom de Montsec, que significa “la muntanya tallada”, li va com anell al dit. El pas de dos rius divideix la muntanya en tres parts. A l’est, la Noguera Pallaresa separa el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies, i a l’oest, la Noguera Ribagorçana dona lloc al Montsec de l’Estall, ja en terres d’Aragó. El cim més alt el trobem al Montsec d’Ares, Santalis, amb 1678m. Per poder travessar la muntanya existeixen canals o passos naturals, com el canal d’Osca o el pas de Terradets que permeten la comunicació a través de la cinglera. Terra de cingles, avencs i coves, és el paradís d’escaladors i escaladores, espeleòlegs i espeleòlogues, i naturalistes.

Fixa't

  • Cingles del Montsec d’Ares
  • Aus repinyaires
  • Església de Santa Maria
  • Font Grossa

Descripció llarga

Vagons d’Àger i Torrent de les Cols

Aquest itinerari parteix dels campaments d’Àger i s’enfila cap a l’Ametlla del Montsec pel GR1. Per agafar el camí, cap que ens dirigim cap al camí que surt del final de l’estació, prop del túnel d’accés els campaments. Podreu veure que hi ha tanques de fusta que el voregen. Allà agafarem un corriol que transcorre a mà dreta del Torrent de les Cols. L’enfilarem fins que el talli una pista més ampla, que seguirem en direcció a l’Ametlla del Montsec.

Avancem pel GR1

Durant tota l’excursió anirem enfilant les parets que conformen la serralada del Montsec, caracteritzada per muntanyes rocoses majestuoses que ens acompanyaran tot el camí. Aquest itinerari, de dificultat fàcil, ens permetrà observar l’entorn i fixar-nos amb la vegetació predominant.

Tot l’itinerari avança per la part de solell de les muntanyes i veurem com hi predominen el pi i l’alzina.  Quan el sòl és molt pobre i amb rocam, apareix el boix i el garric. En zones d’espadats, amb dificultats per arrelar, apareix les comunitats del te de roca. Finalment, quan arribem al capdamunt de la carena, on les condicions climàtiques són adverses, només alguns vegetals punxents o en coixinets poden colonitzar aquests indrets, com la brolla d’eriçó. En aquest tram creuarem també per camps d’oliveres, un conreu força estès a la zona, afavorit per les seves condicions climatològiques.

Pel que fa a la fauna, segurament podrem observar grans aus que desafien les altures dels cingles com l’aufrany, el voltor i el trencalòs. A l’alta muntanya són fàcils de veure la gralla de bec groc i el pela-roques, i a la muntanya baixa el milà negre i el duc. I si ens apropem al bosc de ribera, podem sentir com canta l’oriol. Els rius i embassaments que trobem al llarg i ample del Montsec també ofereixen punts de cria i àrees de repòs d’una població d’ocells aquàtics gens menyspreable com els cabussons, ànecs, gavines i altres ocells. Als boscos podem trobar rastres de mamífers, perquè hi viuen l’eriçó, el gat salvatge, la guineu, la geneta i el porc senglar. També hi viu la llúdriga (congost de Mont-rebei) avui amenaçada d’extinció. A les coves i avencs hi ha tota una fauna cavernícola important, com el rat-penat.

Ametlla de Montsec

Sense dificultat arribarem al poble de l’Ametlla, un petit poble situat al peu del Montsec d’Ares. Cal destacar l’Església de Santa Maria de l’Ametlla, una església d’elements neoclàssics inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. Un cop a l’Ametlla podem descansar i arribar-nos fins a la Font Freda, un lloc ombrívol on ens podem refrescar.

 

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai