El Salt del Molí Bernat
Resum de l'itinerari
Aquest itinerari es divideix un dues parts. El primer tram de l’excursió recorre els boscos més septentrionals de les Guilleries, travessa la presa de Sau i ens acosta a la cinglera de Tavertet que limita pel nord la comarca natural de les Guilleries.
El segon tram de l’itinerari s’enfila pel dret, cinglera amunt tot fent zigazagues dins d’un espès alzinar amb sotabosc de boix fins al puig de la Força, on trobarem les restes d’un castell i una panoràmica excepcional.
Finalment una agradable passejada ens durà fins al pintoresc poble de Tavertet des d’on ens aproparem al molí Bernat. El molí, actualment en runes, es troba al costat de la riera de Balà, una riera irregular amb uns preciosos gorgs. Quan baixa plena d’aigua, primavera i tardor, la riera delecta el caminant i l’acaba obsequiant amb un espectacular salt d’aigua davant mateix del molí.
Aquest itinerari supera un gran desnivell en el primer tram que després compensa amb una vista espectacular i una agradable caminada. Cal tenir present doncs que és necessari tenir una mínima preparació física per realitzar el primer tram d’excursió, i disposar de temps suficient per a fer-la.
Fixa't
- El campanar de Sant Romà
- El pantà de Sau
- Els abruptes cingles de Tavertet
- El puig de la Força
- El castell del Puig de la Força
- Les baumes
- El camí dins la cinglera
- Les cabres salvatges
- La panoràmica de les Guilleries
- El poble de Tavertet
- El salt d’aigua
- El molí Bernat
Descripció llarga
Can Mateu, Escola de Natura de Sau (430 m)
L’itinerari parteix de Can Mateu i es dirigeix vers la cinglera de Tavertet que limita pel nord la comarca natural de les Guilleries. Aquesta ruta la podem dividir en dues parts, una primera part que ens apropa al peu de la cinglera i una segona part d’itinerari pels cingles de Tavertet.
Si disposem de vehicle podem fer una aproximació des de Can Mateu fins al club nàutic, a peu de cinglera. Si iniciem el camí a peu, sortim de l’Escola de Natura de Sau direcció sud, seguint les línies grogues i blanques del PR.
10 min. Cruïlla de les Tallades (450 m)
Passats un parell de revolts arribem a la cruïlla de les Tallades. En aquest punt abandonem les marques del PR i comencem a seguir les marques vermell i blanques del GR-2.
Seguim les marques direcció est, sense deixar la carretera per on veníem. De seguit travessem un pont i en aquest punt entrem per un corriol a mà esquerra també marcat com a GR. A partir d’aquí no deixarem de seguir les marques vermell i blanques. Aquest tram del recorregut està àmpliament descrit en l’itinerari núm. 10 d’aquesta mateixa col·lecció.
1 h. La presa de Sau (425 m)
Travessem la presa i continuem pel GR direcció l’hostal la Riba. Arribats a l’hostal ens trobem amb una cruïlla, nosaltres seguim direcció oest, a mà esquerra, per la carretera direcció al club nàutic, pocs metres més endavant deixem de seguir el GR (també abandonem l’itinerari núm.10).
2h 15 min. El club Nàutic (425 m)
Passem per davant del club nàutic i uns metres més endavant arribem a un cobert que serveix de menjador. Des del cobert emprenem la pista que surt en direcció nord-oest. Seguirem aquesta pista ampla durant un parell de quilòmetres aproximadament. Anem vorejant el pantà, tot flanquejant la cinglera.
Passem de llarg un camí que surt a mà dreta i continuem fins que la pista s’eixampla com si fos una placeta. A partir d’aquest punt la pista es fa més estreta i es converteix en un camí ample.
2h 30 min. Corriol cinglera amunt (450 m)
Tant bon punt deixem enrere la placeta i entrem al camí, cal que ens fixem a mà dreta. Del marge dret en surt un caminoi emboscat que s’enfila cinglera amunt. Cal estar atents per a que no se’ns passi. L’accés a aquest caminoi no sempre és visible, possiblement hi hagi una fita que ens marca el camí, doncs actualment tant sols està transitat per caçadors i practicants de trial. Aquest és el punt de l’excursió on cal estar més alerta de no perdre el camí.
Enfilem aquest caminoi i serpentejant anem pujant cinglera amunt. Entrem a un alzinar abrupte amb un espès sotabosc de bruc. A mesura que ens anem enfilant val la pena anar fent parades per contemplar el paisatge i agafar aire. La natura se’ns presenta amb tota la seva espectacularitat.
El caminoi pujarà més dret en el darrer tram fins arribar al coll del puig de la Força.
3h 15 min. Puig de la Força (741 m)
Al puig de la Força hi havia existit un castell, atribuït a la família de Tavertet, fou construït al segle XII sobre les runes d’una fortalesa anterior, possiblement el castell de Cornil. D’aquest castell en queden algunes parets i una cisterna o presó. Les llegendes parlen del puig de la Força com un lloc d’aquelarres (festes de bruixes).
Des del coll emprenem un caminet que s’enfila fins al capdamunt del puig. Des del capdamunt gaudim d’una espectacular panoràmica del pantà, la presa i el massís de les Guilleries limitat al sud per l’imponent Montseny. Conta la llegenda que aquest indret fou també un dels amagatalls més emprats pel famós bandoler Serrallonga. En una disputa que hi tingué lloc, el cap dels bandolers tallà el dit d’un dels seus companys insurrectes, i el llençà cinglera avall. Al costat del puig de la Força, s’alça una roca vermella que encara manté la forma d’un dit ensangonat.
Deixem el puig de la Força i emprenem un caminet que surt des del coll en direcció N. Una petita grimpada ens enfila a la Cinglera de Tavertet.
3h 25 min. El caminet aeri (460 m)
Continuem per aquest caminet excavat a la roca de la cinglera posant tota l’atenció possible a evitar qualsevol risc innecessari.
Pocs metres més endavant ens trobarem caminant sota les baumes grisoses. Aquestes entrades de roca varen servir durant un temps a un pagès de la zona per a tenir-hi un tancat d’ovelles. Conten per aquí que un mal dia el tancat se li va obrir i encara avui, si ens fixem bé, possiblement veurem al nostre voltant alguna ovella, ara ja salvatge, enfilada a la cinglera.
Aquest caminet pel mig de la cinglera s’acaba de seguit, i s’enfila a mà esquerra. Travessem un tancat i ens endinsem per un torrent arranjat amb unes velles escales de pedra. Torrentera amunt, de seguit arribem al capdamunt de la cinglera de Tavertet.
3h 45 min. Pla del Castell (800 m)
Emprenem la pista que va resseguint la cinglera. Pocs metres més endavant ens aturem en un mirador senyalitzat, una maqueta amb el relleu de la zona ens permetrà interpretar i gaudir del paisatge. Seguint la pista voregem per la dreta un turó de margues anomenat el Castell. Passem pel costat d’una masia amb el mateix nom i seguim cinglera enllà pel pla del Castell tot gaudint del paisatge, fins arribar al poble de Tavertet.
La vall de Sau i les Guilleries a banda dreta, i el Collsacabra al fons i a la banda esquerra.
4h 15 min. Tavertet (850 m)
Arribem a Tavertet. Poble situat sobre una plataforma tabular elevada amb unes cingleres de més de 200 metres de verticalitat.
Tavertet fou un lloc propici per a l’assentament humà primitiu del que en resten vestigis i testimonis d’una important activitat prehistòrica. Al segle XI Tavertet estava vinculat al castell de Rupit, i al s.XVII es convertí en l’escenari de les aventures i desventures del bandoler Joan de Serrallonga. Actualment, la cura de l’indret ha mantingut tot l’encant i misteri. Tavertet segueix sent un dels pobles més emblemàtics i singulars de Catalunya. Una breu visita al seu museu, ens descobrirà el sorprenent passat a través d’una pila d’estris que de mica en mica van passant a l’oblit.
Sortim de Tavertet pel carrer de Sorerols i seguim un camí entre els camps. El caminet ens durà fins al pont Vell, un pont de pedra que passa per sobre la riera de Balà i que està gairebé cobert de vegetació. Passat el pont seguim un caminoi a mà esquerra que voreja la riera de Balà.
4h 45 min. el salt del Molí Bernat (700 m)
La riera no sempre baixa amb aigua. Les fortes i desiguals pluges de primavera i tardor fan que l’aigua s’escoli cingle avall amb una espectacularitat única. A l’estiu, quan la riera està seca es poden veure els gorgs que l’aigua ha anat excavant a la roca.
Pocs metres més avall del pont, la riera de Balà ha de superar un desnivell important i ho fa amb l’espectacular salt del molí Bernat. Des d’aquest punt tenim una panoràmica excel·lent de la riera que va a desembocar al pantà de Sau. Si continuem caminoi avall arribarem a l’antic molí Bernat.
Actualment les restes del molí estan colgades de matolls i esbarzers i amb prou feines es pot accedir a les diferents plantes del que fou un molí fariner important de la contrada.
5h 15 min. Tavertet (850 m)
Desfem el camí fins arribar a Tavertet. Sortirem del poble direcció al puig de la Força. De seguit ens trobarem a mà esquerra un caminet senyalitzat amb les marques del GR-2.
Seguim per aquest camí cinglera avall fins arribar a una impressionant balma de roca grisa, roca calcària que té l’origen als sediments marins d’un antic mar. Per aquest motiu si ens hi fixem bé podrem trobar valuosos fòssils marins.
Seguim davallant per la cinglera fins arribar a una altra balconada impressionant on, si ens hi fixem bé veurem com la roca canvia de color i entrem en una franja de roques vermelles. Són els gresos i conglomerats, una roca formada pels sediments aportats per un antic riu provinent del massís del Montseny fa més de 50 milions d’anys.
Seguirem el corriol fins arribar, a peu de cinglera, a un camí més ample. No deixarem de seguir les marques vermell i blanques del GR-2 i arribarem a la cruïlla de l’Hostal la Riba (on recuperarem l’itinerari10).
Si hem vingut amb cotxe, desfem camí. Des de Tavertet tornem a resseguir tota la cinglera fins arribar al puig de la Força i baixem pel corriol fins arribar al club nàutic.
6 h. Hostal la Riba (490 m)
Des d’aquest punt desfem el camí fins a la presa de Sau, sense perdre les marques vermelles i blanques del GR d’un camí ja conegut per a les nostres passes.
8 h. Can Mateu (430 m)
En una mica menys de dues hores, arribem a Can Mateu.
Segueix-nos!
No et perdis les nostres ofertes!
Segueix-nos també a les xarxes socials
Som Fundesplai
Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.
L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.