Segur que si t’encanta la natura i fer excursions per la muntanya, més d’un cop t’hauràs trobat pels boscos caixes de fusta penjades a les branques dels arbres. Aquestes caixes s’anomenen caixes niu i tenen la funció de facilitar la nidificació dels ocells o ratpenats dins d’aquestes!
Fa poc et vam mostrar la importància de fabricar caixes niu per a ratpenats. Aquest cop t’ensenyarem a fer caixes niu per a ocells! La majoria dels ocells fan el seu niu dins dels forats i les escletxes dels troncs vells d’arbres com alzines, ametllers, oliveres, garrofers, etc o ben amagats entre el brancatge. La problemàtica actual és que cada vegada hi ha menys arbres vells, ja que la majoria de boscos de Catalunya són molt joves. Per tant, els ocells es troben amb molts obstacles a l’hora de nidificar. Així doncs, per mirar de solucionar aquest problema d’habitatge, podem proporcionar caixes niu artificials que podem crear nosaltres de forma molt senzilla! Aquesta iniciativa ajudarà a la conservació de molts ocells que ara es troben sense espais per poder mantenir les seves espècies.
A continuació t’ensenyarem com crear la teva pròpia caixa niu per a ocells i a tenir en compte alguns elements molt importants a l’hora de crear-la, com els materials i la forma, i a l’hora de situar-la en un bosc, ja que haurem de vigilar l’alçada de la caixa, l’orientació, etc.
Ens ajudes a fer caixes niu per a ocells?
Com construir una caixa niu per a ocells?
Hi ha molts tipus de caixes niu per a ocells diferents. En aquesta entrada ens centrarem en el disseny que és més comú: la caixa niu de bústia. Recomanem aquest disseny perquè és el més senzill i el que té més espècies candidates per ocupar-la: mallerengues blaves, mallerenga emplomallada, mallerenga carbonera, pardal comú, pardal xarrec, cargolet, etc.
Per fer les caixes niu per a ocells haurem d’utilitzar sempre fusta massissa. Aquesta no caldrà polir-la, ja que les petites rugositats de la fusta ajudarà als ocells a enfilar-se a la caixa!
Col·loquem cada làmina de fusta en forma de caixa i la segellem bé amb cargols inoxidables.
Ara toca fer el forat de l’entrada! Podem utilitzar un llapis per traçar el cercle i anar fent forats amb una broca de fusa normal seguint el perímetre. Després llimem les irregularitats del cercle i ja estarà fet. És la forma més senzilla.
També podem tenir en compte fer forats a la base de la caixa. D’aquesta manera, si algun dia entra aigua, podran fer la funció de desaiguar perquè no s’inundi.
Utilitzarem un filferro perquè sigui més fàcil penjar la caixa: farem dos forats a cada una de les parets laterals i passarem el filferro per ells. Ja tenim l’element perquè quedi penjada!
Si ja hem acabat de construir la caixa, toca posar el vernís! Aquest material ens anirà molt bé si volem que la caixa niu tingui una gran durabilitat. A més a més, no és gens perjudicial per als ocells.
I on pengem la caixa? És important penjar-la en una branca gruixuda que es trobi a 3 o 5 metres d’alçada. D’aquesta manera, hi haurà menys riscos per als ocells.
També hem de tenir en compte un altre aspecte molt important a l’hora de col·locar la caixa: l’orientació. No convé que estiguin tot el dia exposades al sol, així que les orientarem cap al nord-est/est.
Recorda que no podem posar diverses caixes niu a prop entre elles, perquè durant l’època de nidificació els ocells tenen un comportament molt territorial.
Per últim hem de saber a quina època col·locar les caixes! Ja sabem que la temporada de nidificació comença a la primavera, així que col·locarem aquestes caixes niu a finals d’hivern. Podem anar netejant la caixa d’un any per l’altre, així evitarem paràsits i infeccions per als ocells.
Ara ja no només sabem fer caixes niu per a ratpenats, sinó que també en podem crear per a ocells! Genial! Recorda fer moltes fotografies i etiquetar-nos a l’Instagram si decideixes fabricar la teva pròpia caixa niu. Segur que queda espectacular! I si et sents inspirat o inspirada, també tenim una altra entrada de blog on t’ensenyem a crear menjadores per als ocells. Ajudem a la conservació de la biodiversitat!