Sabies que la tardor és una de les millors èpoques per observar les aus migratòries?

A la tardor milions d’aus migratòries passen per les nostres terres de camí entre el centre i nord d’Europa, on han passat l’estiu, cap a l’Àfrica, on passaran l’hivern. També hi ha espècies, com les orenetes que passen l’estiu a casa nostra i marxen cap a l’Àfrica quan comença el fred. Catalunya es troba al mig de dues de les rutes migratòries més importants.

Les aus fan aquests viatges tan llargs perquè han de buscar un lloc més càlid per passar l’hivern, trobar aliment o criar. Generalment passen a prop de la costa i de cadenes muntanyoses disposades de nord a sud.

Hi ha molts llocs on es pot observar el pas de les aus migratòries, des de Collserola o el Garraf fins als Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre, o en altres espais naturals com matollars, estepes o ambients humits com rius, embassaments o llacs.

Si tenim sort podem veure un estol d’ocells en formació que passen per sobre nostre en el moment més inesperat. Per tant, atenció! Hem d’estar alerta i aixecar el cap per mirar cel de tant en tant!

En aquest vídeo podeu veure un estol de grues que ens va sorprendre quan passava per sobre de Can Mateu, a la riba del Pantà de Sau. Les grues són quasi tan grans com les cigonyes i volen amb el coll estirat (a diferència del bernat pescaire). A més a més, tal com podeu veure al vídeo, mentre volen, emeten els seus cants característics plens de ressonàncies.

Curiositat nº 1: la migració és esgotadora!

La migració és físicament molt dura per a les aus, les deixa esgotades. Durant la migració, han de volar llargues distàncies, superar dificultats com el mal temps, l’escassetat d’aliment, els depredadors, les interferències humanes,… és realment extraordinari que sobrevisquin!

Per això necessiten àrees de repòs durant el trajecte per recuperar forces. Han de ser ambients adients i ben conservats perquè puguin trobar l’aliment que necessiten, recuperar reserves, descansar i continuar la seva migració. És per aquest motiu que sovint podem veure aus migratòries que estan de pas en algun espai natural a prop de casa.

Curiositat nº 2: fan reserves de greix corporal per resistir el viatge

Com que hauran de volar durant milers de quilòmetres i sovint no es podran aturar per buscar aliment, totes les espècies migradores acumulen reserves de greix per poder aguantar molt de temps sense menjar. El greix és el seu combustible que s’anirà consumint durant el viatge. Algunes espècies d’aus de mida petita fins i tot poden duplicar el seu pes en greix abans de la migració.

Curiositat nº 3: combinen diferents mecanismes d’orientació

Els ocells combinen diferents mecanismes sorprenents per orientar-se durant la migració:

  • Fan servir de referència el camp magnètic terrestre a través de receptors fotomagnètics en els ulls
  • S’orienten amb la posició del sol, la lluna o les estrelles, la llum polaritzada o ultraviolada
  • Reconeixen la geografia dels llocs per on passen

Curiositat nº 4: poden viatjar durant el dia o la nit

Les aus que viatgen durant el dia acostumen a ser espècies de grans dimensions (cigonyes, grues, rapinyaires, flamencs,…), i les que viatgen durant la nit solen ser espècies més petites que volen de nit per evitar els depredadors i aprofitar els vents suaus i guiar-se per les estrelles (cucuts, oriols, mussols, pit-roig,…).

La recerca sobre les migracions de les aus és un camp de la ciència fascinant que encara té molts misteris per respondre.

I per acabar…

Et recomanem el preciós documental Nómadas del Viento, del realitzador francès Jacques Perrin, sobre les migracions d’ocells.

Aquí tens el trailer:

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai