El dia 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans i tenim ganes de celebrar-ho amb tu i amb tota la nostra comunitat educativa amb aquesta llista de contes sobre el mar. Perquè creiem que a través a la lectura els infants poden submergir-se en el món fascinant dels mars i els oceans, conèixer-los i desenvolupar la seva curiositat i estima per cuidar-los convertir-se en activistes per protegir la biodiversitat marina. Si ets mestre o educador/a, no dubtis en consultar també la nostra proposta d’11 activitats educatives pel dia mundial dels oceans.

Els mars i oceans són ecosistemes fonamentals per a la vida al planeta. Per desgràcia, estan greument afectats pels impactes de les activitats humanes: els residus els estan ofegant, la sobrepesca i la pesca industrial estan acabant amb la biodiversitat i el canvi climàtic està produint canvis catastròfics en les propietats de l’aigua que afecten a l’equilibri dels ecosistemes.

Animem als infants a estimar, cuidar i protegir el mar a partir d’aquestes lectures!

30 Contes sobre el mar

1. A casa

Autoria: Victoria Furze
Vegueta Ediciones, 2019

En aquesta història colpidora coneixerem l’impacte que tenen els residus plàstics en la vida de les tortugues i els ecosistemes marins. Un conte preciós (tant la història com les il·lustracions) que ens anima a trobar solucions entre tots i totes per canviar les coses. Forma part de la col·lecció “Un món millor” de Vegueta Ediciones.

a casa conte tortuga

2. Atles d’aventures oceans

Autoria:  Emily Hawkins
Editorial Flamboyant, 2019

En aquest llibre il·lustrat de gran format descobriràs algunes de les criatures submarines més increïbles! Submergeix-te en aquesta gran aventura i gaudeix de la gran diversitat dels ecosistemes marins. Un llibre per mirar-se amb calma i fixar-se en tots els detalls.

atles d'aventures oceans

3. Anem a l’oceà

Autoria: Timothy Knapman i Wesley Robins
Estrella Polar, 2019

En aquesta història acompanyaràs a la Berta, en Bernat i el seu gos en un viatge pel fons marítim. Vols descobrir un munt de criatures increïbles? Les podràs trobar des de la vora de la platja fins a la zona més fosca i profunda de l’oceà. De la mateixa col·lecció trobem “Anem a la selva”, súper interessant també.

Anem a l'oceà

4. Contes per salvar el planeta

Autoria: Pablo Ferri, María Cristina Ramos i Anna Casals
Estrella Polar, 2020

La natura, els animals i els nens i nenes són els protagonistes d’aquests 6 contes. Es tracta d’un llibre il·lustrat que planteja els principals problemes mediambientals a què ens enfrontem tots nosaltres! Són històries plenes de valor i esperança.

Contes per salvar el planeta

5. De terra o de mar

Autoria: Josep-Maria Gili i Begoña Vendrell, Magí Marcé i altres autors.
Editat per l’Institut de Ciències del Mar, el CSIC i El Mar a Fons.

De terra o de mar: un viatge per descobrir i conèixer els oceans amb la imaginació és un còmic online i un joc que ens ajudarà a descobrir les profunditats marines de la mà de dos joves que, amb molta capacitat d’observació i coneixements científics aniran explicant als lectors i lectores els descobriments que van fent. Tot el còmic se centra en les comparacions per poder entendre aquest medi que ens és tan desconegut. > Aquí el PDF del còmic.

de terra o de mar

6. Don caballito de mar

Autoria: Eric Carle
Editorial Kokinos, 2012

De la mà del gran il·lustrador Eric Carle ens arriba aquest fantàstic conte sobre la diversitat i la vida dels cavallets de mar. Sabies que en aquesta espècie, i altres espècies marines, són els mascles els que s’encarrega de portar els ous i de protegir-los?

don caballito de mar

7. El cant de les balenes

Autoria: Tea Stilton
Estrella Polar, 2019

En aquesta novel·la per a lectors de 6 a 8 anys acompanyarem a la Tea Stilton, valenta periodista, fins a la Patagònia per descobrir els secrets de les balenes. A la col·lecció de Tea Stilton trobaràs també el títol “Salvem les tortugues” en què acompanyarem a la jove periodista en la missió de salvar les tortugues marines.

el cant balenes tea stilton

8. El cargol i la balena

Autoria: Julia Donaldson i Axel Scheffler
Editorial Brúixola, 2018

Dels mateixos autors de “El Grúfal” aquest conte meravellós ens explica la història de l’amistat entre un cargol marí i una balena amb gep. El petit cargol somia en viatjar i la balena el convida a viatjar amb ella per tot el món. Què passarà quan la balena es trobi en perill? Una història positiva i emocionant.

el cargol i la balena

9. El follet Oriol i l’illa de plàstic

Autoria: Òscar Sardà
Barcanova Editorial, 2020

En aquesta història trepidant acompanyarem el follet Oriol i els seus amics a l’illa de Tomuku, envoltada de plàstic. La vida dels habitants de l’illa i la de tortugues marines, peixos i altres animals està en perill. Aconseguiran ajudar-los els nostres amics?

el follet oriol i l'illa de plàstic

10. El gran llibre el mar

Autoria: Yuval Zommer
Editorial Juventud, 2018

Descobreix tota mena de criatures marines esmunyedisses, lluents, fortes i estranyes en aquest llibre sobre el mar, i deixa’t sorprendre per les curiositats del món submarí. Un llibre amb preguntes sorprenents, desenfadades i simpàtiques que ens convida a descobrir les curiositats del fons marí i els seus habitants.

el gran llibre del mar

11. El nen que jugava amb les balenes

Autoria: Josep Lorman
Cruïlla SA, 2005

En Gorka viu tot l’any en un petit vaixell de vela amb la seva família, navegant pel Mediterrani. La mar i els grans cetacis (balenes, dofins…) són el seu món i la seva passió. En aquesta novel·la de Josep Lorman per infants a partir de 9 anys descobrirem el Mediterrani a través dels ulls i les experiències del Gorka.

el nen que jugava amb les balenes

12. El peix irisat

Autoria: Marcus Pfister
Edicions Beascoa, 2005

El peix Irisat té escates de mil colors i diuen que és l’animal més bonic de l’oceà. Però els altres peixos no volen jugar amb ell i se sent molt sol. A través d’il·lustracions meravelloses aprendrem la importància de saber compartir. Un gran clàssic sobre els peixos i el mar, l’amistat, l’empatia,… Una col·lecció de contes sobre el peix Irisat t’estan esperant!

el peix irisat

13. Emi i Max i les balenes desorientades

Autoria: Gemma Lienas
Editorial La Galera, 2009

Una fascinant novel·la per a lectors i lectores a partir de 10 anys que ens convida a descobrir l’aventura de l’Emi i el Max a la costa de Mèxic, on un grup de balenes ha quedat embarrancat a la platja. Aconseguiran ajudar-les els dos amics?

L'Emi i Max i les balenes desorientades

14. Inventari il·lustrat dels mars

Autoria: Virginie Aladjidi
Editorial Kalandraka, 2018

“Inventari il·lustrat dels mars” és un gran àlbum il·lustrat de divulgació científica que reuneix un centenar d’animals i plantes que pertanyen a una rica biodiversitat marina, algunes d’elles com ara el peix serra o la tonyina vermella de l’Atlàntic, estan en perill d’extinció. Endinsa’t a les profunditats i coneix les curiositats del mar.

inventari il·lustrat dels mars

15. L’Anna parla amb els peixos

Autoria: Magi Marcé
La Cua Editorial, 2013

Un conte, una història, un llibre de divulgació científica amb informació rigorosa, enganxines de peixos i moltes espècies marines… tot en un sol llibre! Acompanyaràs a l’Anna i les seves peripècies pel fons marí i aprendràs a identificar peixos, pops, meduses i algues. Dins aquesta col·lecció també tenim: “L’Anna i els peixos pelàgics”, “L’Anna i els peixos abissals” i “L’Anna i els peixos de la posidònia“.

L'Anna parla amb els peixos

16. L’enigma de les ones

Autoria: Joan de Déu Prats i Monse Fransoi
Editorial Barcanova, 2005

Aquesta és una novel·la d’iniciació a la lectura, a partir de 6 anys, que ens explica la història del Marc i la Laia, dos infants que van de vacances a la platja i s’ho passen molt bé, però un dia s’adonen que les ones han desaparegut. Troben un missatge en una ampolla que els diu que el mar està cansat que tothom l’embruti. Trobaran la solució?

l'enigma de les ones

17. L’illa de l’avi

Autoria: Benji Davies
Andana Editorial, 2015

Un llibre meravellós sobre l’amor entre avi i nét i sobre el dol. Del gran autor Benji Davies, guanyador de premis internacionals. Aquest conte il·lustrat transpira una gran tendresa i ens apropa a paisatges d’illes tropicals.

l'illa de l'avi

18. L’ocell de l’àvia

Autoria: Benji Davies
Andana Editorial, 2018

Un altre conte il·lustrat de Benji Davies, aquesta vegada sobre un nen, la seva àvia i les seves aventures oceàniques. Amb aquesta història els infants aprendran a valorar les relacions amb les persones grans, avis i àvies, i la cura dels animals marins.

l'ocell de l'àvia

19. La Balena

Autoria: Benji Davies
Andana Editorial, 2014

La Balena és un gran èxit, un llibre que s’ha fet famós a tot el món. En Noè i el seu pare viuen en una casa a la vora del mar. Un matí, desprès d’una tempesta, en Noè troba una petita balena encallada a la platja, i decideix emportar-se-la a casa per tenir cura d’ella. Una història sobre el mar, les balenes i l’amistat.

La balena conte

20. La Balena a l’hivern

Autoria: Benji Davies
Andana Editorial, 2016 No te’l perdis

Una nova aventura de Noè i la balena. Una impressionant història de valor i amistat del creador Benji Davies. Aquest llibre és la segona part del conte gualardonat “La Balena”. Acompanya en Noè en aquesta aventura que no et deixarà indiferent.

La balena a l'hivern conte

21. La balena blava

Autora: Jenni Desmond
Editorial Kokinos, 2015

Una balena blava pesa el mateix que un ramat de 55 hipopòtams, el seu cor és de la grandària d’un cotxe i el seu cant és més potent que el motor d’un avió de reacció. El protagonista d’aquest conte, abans de dormir, aprendrà això i coses encara més sorprenents. Les precioses il·lustracions estan plenes de tendresa, gràcia i imaginació. Aprenem a respectar i cuidar el mar per protegir aquests grans mamífers en perill d’extinció.

La balena blava

22. La fábula de la tortuga marina y la medusa de plástico

Autoria: Sarah Nelms i Kate Nelms
Llibre digital, 2017

Aquest és un llibre digital que es pot veure aquí a la plataforma issuu. Un conte colpidor sobre la Nerin, una tortuga marina a qui li encanta menjar meduses. Un dia, desafortunadament, es menja una bossa de plàstic que la posa molt malalta. La professora Penny vindrà a ajudar-la. Aquest conte forma part d’una col·lecció de contes per a infants creada per estudiants de la Universitat d’Exeter, Cornwall.

La fábula de la tortuga marina y la medusa de plástico

23. La tortuga de mar

Autoria: Benoît Broyart
Mtm Editor, 2021

Una divertida i original descoberta de l’ecologia i el mar. A cada pàgina pots triar un camí diferent i decidir a quina tortuga seguir. depenent del camí que triïs descobriràs una història o una altra. Vols acompanyar la mare o veure descloure els ous? Anar a la platja o als esculls de coral? Amb cada lectura, descobriràs diferents aspectes de la vida d’una tortuga verda.

la tortuga de mar

24. La tortugueta i el mar

Autoria: Becky Davies i Jennie Poh
Editorial Brúixola, 2019

Segueix la vida de la Tortugueta marina que descobreix que el mar està massa contaminat per viure-hi… sap que corre un gran perill…Serà capaç de sortir-se’n? Explora el mar amb la petita tortuga i coneix la lluita per sobreviure de moltes espècies marines amenaçades per la contaminació i els plàstics.

La tortugueta i el mar

25. Lota la catxalota

Autoria: Roser Rimbau  i Col·lectiu Rosa Sardina
Editorial Takatuka, 2019

La Lota, la catxalota, vol saber d’on venen els residus que l’envolten. Amb el seu amic Malacu, el cranc, decideixen començar una investigació que els porta, primer, a un vaixell ple de turistes i, després, a un port. Allà veuran com els plàstics envolten la vida dels humans… Aleshores els animals marins amics de la catxalota organitzen una operació de neteja del mar.

lota la catxalota

26. Peixos per tot arreu

Autoria: Britta Teckentrup
Andana Edicions, 2019

Posa’t les ulleres de bussejar i capbussa’t a l’aigua. Mira els rius on salten els salmons. Explora els esculls on els peixos lloro roseguen coralls. Fins i tot arribaràs a les profunditats de l’oceà, on hi ha peixos que fan llum amb el seu cos. El món dels peixos és fascinant i ple de sorpreses. Unes il·lustracions plenes de color i màgia.

peixos per tot arreu

27. Revista Cocoter i Revista Pantera

Diversos autors

Coneixes la revista Cocoter? doncs el seu primer número anava dedicat als Oceans. No te’l perdis, està ple d’aventures i grans descobriments marins. I la Revista Pantera, de Savanna Books? aquesta revista dedica el seu 2on número (2020) als mars i oceans, i es titula “Oceans sense plàstic” (en català o castellà)…. és un volum íntegrament dedicat a: les balenes, els esculls de corall, les praderies de posidònia, la biodiversitat i la conservació marina i l’Antàrtida. No te la perdis, unes il·lustracions precioses i articles molt profunds.

oceans sense plàstic revista pantera

28. Salvem la balena blanca. Gerónimo Stilton

Autoria: Gerónimo Stilton
Estrella Polar, 2010

En Gerónimo i la Patty Spring se’n van de viatge a salvar la balena blanca. Un llibre de lectura a partir de 7 anys en què els nens i nenes descobriran els secrets de les balenes blanques o belugues que viuen a l’àrtic. Les aventures de Gerónimo Stilton sempre fascinen els més petits/es.

Salvem la Balena blanca

29. Un mar de plàstics

Autoria: Kirsti Blom i Geir Wing Gabrielsen
Editorial Takatuka, 2018

Aquest llibre ens explica com l’oceà s’està convertint en un abocador que afecta greument la salut de la fauna i la flora marines. La història d’un fulmar boreal, una au marina que habita les costes de l’Atlàntic Nord, es converteix en el fil conductor que serveix per exposar les conseqüències de l’ús massiu i irresponsable del plàstic i la necessitat de limitar-ne dràsticament el consum.

un mar de plàstics

30. Una casa para el cangrejo ermitaño

Autoria: Eric Carle
Editorial Kokinos, 2013

De la mà del prestigiós dibuixant Eric Carle ens arriba aquesta història preciosa sobre el cranc ermità i els seus canvis de closca. Tot comença quan se li queda petita i l’ha de canviar per una de nova i decorar-la. Els seus amics l’ajudaran a posar-la molt bonica, netejar-la i protegir-la. Una història acumulativa que podem llegir una vegada i una altra sense parar. Descobrirem la importància de la solidaritat, la reutilització i la conservació dels animals marins.

una casa cangrejo ermitaño

31. Varvara: El cuaderno de bitácora de una ballena

Autoria:  Marka Miková i Daniel Piqueras
Narval editorial, 2018

Varvara, una femella de balena gris, viatja pel Pacífic recorrent milers de quilòmetres. Durant el viatge, lVarvara anirà descobrint el fons submarí mentre es va transformant en adulta. Viurà grans aventures i s’enfrontarà a diversos perills. Una història inspirada en un fet real;  una balena gris que va plantejar molts interrogants sobre la protecció d’aquesta espècie. Una història fascinant amb algunes pàgines extra amb informació científica sobre la balena gris.

varvara conte balena gris

Esperem que aquests contes siguin una bona inspiració per als infants i joves del teu grup o la teva família. Si estàs buscant activitats sobre el mar i els oceans, recorda que també tenim l’entrada 11 activitats educatives pel Dia Mundial dels Oceans, o la Guia de contes sobre l’alimentació saludable i sostenible, on també s’inclouen contes sobre la cura del planeta. Bona lectura! I feliç Dia Internacional dels Oceans!

Si t’ha agradat aquesta entrada comparteix a les xarxes! gràcies:-) 

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai