Quina meravella! Ja ha arribat la tardor, els colors verds es converteixen en ocres i marrons, el bosc sembla màgic i l’olor de la tardor ja es pot ensumar per tot arreu. És un moment ideal per aprofitar i sortir a la natura, passejar, observar, olorar i sentir els canvis cíclics de la natura.
Als infants els encanta descobrir la natura, sentir-la als seus peus i a les seves mans, i durant la tardor no cal anar molt lluny de casa, perquè quasi tota la natura del nostre voltant canvia. La natura, el bosc i l’aire pur tenen molts beneficis per a la salut i el benestar d’infants i adolescents, no desaprofitem aquesta oportunitat d’acostar-los i fer-los conscients del món en el qual viuen.
Si formes part d’una escola o un esplai, fer alguna sortida d’un dia o fins i tot colònies a la tardor es converteix en una bona ocasió per enfortir els vincles entre els infants del grup, treballar la cohesió, la convivència i la cooperació entre ells i elles. I si fas sortides en família, sens dubte és una de les millors activitats que pots fer per passar una bona estona amb els teus fills o filles. En aquest article trobaràs algunes idees per fer: 45 coses a fer a la natura abans dels 10 anys i mig.
I aprofitant que és un bon moment per sortir a la natura i gaudir-la, també podem aprofitar per fer activitats relacionades amb la tardor. Es poden fer excursions, observacions dels animals, dels colors, d’identificació de fulles… Nosaltres et proposem de fer manualitats amb elements naturals que es poden trobar a la natura, és una bona manera de treballar la psicomotricitat fina, la creativitat i la imaginació dels infants.
Parlem de fulles, castanyes, glans, branques… tot d’elements que la natura ens regala en aquesta època, i que als infants els encanta de mirar, tocar i experimentar. Això si, els hem d’explicar que només es farà servir allò que ja estigui a terra, no s’arrencaran les fulles que estan encara als arbres i tampoc es trencaran branques ni es molestarà als animals, perquè el respecte per la natura és quelcom bàsic per aprendre a respectar l’entorn.
Et proposem doncs 15 manualitats fàcils de fer amb els infants a l’escola, a l’esplai o en família. Fes-hi un cop d’ull que de ben segur que t’agradaran!
Prepara’t per fer 15 manualitats de tardor!
1. MÒBIL DECORATIU DE TARDOR
Els mòbils són una manualitat molt fàcil de fer, i que sens dubte, més agraden als nens i nenes. Són unes estructures simples formades per pals i elements que hi pengen, els elements poden ser diversos i nosaltres et proposem de fer-ne un de la tardor.
MATERIAL: branques, pinyes, castanyes, fulles, glans, llana, picarols
PREPARACIÓ: poseu les branques lligades entre si de tal manera que quan pengin, formin diferents nivells. D’aquestes branques hi podeu penjar altres fils en els quals hi hagi els elements naturals que s’hagin trobat. Si li voleu donar un toc musical, podeu posar un picarol al final d’algun fil, de tal manera que quan estigui penjat i es mogui, pugui fer sons divertits i agradables.
2. PORTA ESPELMES
De ben segur que tens pots de vidre a casa que estàs a punt de llençar… doncs és un bon moment per fer-lo servir! En comptes de llençar-lo es pot reutilitzar i fer un porta espelmes ben bonic i de tardor.
MATERIAL: pot de vidre, fulles, cola blanca, pinzell, espelma i cordill (opcional)
PREPARACIÓ: Primer de tot s’han d’escollir les fulles que s’hi voldran posar (depenent de la mida del pot i de les fulles en necessitaràs més o menys). T’aconsellem que siguin fulles que no estiguin molt seques, ja que sinó es trencaran molt fàcilment. Una vegada es tinguin les fulles i el pot ben net, només cal enganxar-les amb molt de compte. Posa cola blanca per la superfície del vidre, i una vegada enganxada, també posa’n per sobre, així quedarà ben fixada. Ara només cal deixar que s’assequi bé i llestos! Si vols afegir-hi algun altre detall, pots posar-hi un cordill envoltant-lo o fent-li un llacet.
3. ANIMALONS AMB FULLES
Passejar i trobar fulles de mil formes i mil colors és una de les meravelles de la tardor, i tant es poden trobar al pati, al jardí o anant d’excursió, així que no tens excusa! Amb aquesta manualitat crearàs animalons imaginaris ben simpàtics i divertits!
MATERIAL: fulles de formes diferents, pintura o retoladors i cola.
PREPARACIÓ: Escull aquelles fulles que més t’agradin, que més estranyes siguin, que tinguin un color més divertit… i enganxa-les en un full. A partir d’aquí la idea és que, fent servir la imaginació, hi trobis la forma per fer un animaló. Posa-hi els ulls, una boca i unes potes, potser et sortirà un ocellet, un eriçó, o potser un animal inventat! Tant és, l’important és que fer treballar la imaginació i deixar-se portar.
4. BOLETS AMB OUERES
I que bons que són els bolets! La tardor és l’època dels bolets, n’hi ha de tots els tipus i es poden trobar tot passejant pel bosc. Però com que potser saber identificar-los bé pot ser difícil, els pots fer en format manualitat! Ara és el moment de fer servir les oueres que ja estan buides, les podràs convertir en bonics i divertits bolets per decorar casa teva, o inclús per fer-ne algun titella.
MATERIAL: oueres, pintura o retoladors i cola.
PREPARACIÓ: Per fer aquesta manualitat caldrà que tallem les oueres de tal manera que la part més “plana” ens serveixi com a barret del bolet, i la part més “allargada” com a tronc. Una vegada tinguem les parts diferenciades, cal pintar-les del color que més agradi, si es volen fer divertits, poden ser amb el barret vermell i punts blancs i el tronc marró. Si vols fer-lo una mica més simpàtics, pots dibuixar-li una cara, i només cal enganxar les dues parts. Ja tens els teus bolets decoratius i que també et poden servir com a titelles!
5. PAPALLONES DE FULLES
Amb les fulles que es troben es poden fer moltes coses diferents, i ara et proposem de crear unes papallones. La idea d’aquesta manualitat és la de trobar fulles molt similars per tal de fer les ales de la papallona, de manera que quedin el més simètriques possibles. Segur que queden precioses, les papallones són un animal espectacular i a més a més són essencials per l’equilibri i el bon funcionament dels ecosistemes.
MATERIAL: fulles de diverses formes i colors, branques, retoladors i cola blanca
PREPARACIÓ: L’element clau per aquesta manualitat són les fulles. Tal com t’hem comentat la idea és que trobis fulles iguals per tal de fer les dues ales de la papallona iguals, però si la teva imaginació et porta a fer creacions divertides, endavant! Quan tinguis les fulles que vols fer servir, enganxa-les amb cola blanca en un full de paper fent la forma de la papallona. Pel cos pots fer servir algun altre element natural que hagis trobat, com troncs o una pinya allargada, o bé dibuixar-lo amb retolador. Veuràs que les creacions queden espectaculars, i si vols les pots retallar i penjar-les amb un cordill com si volessin. Espectacular!
6. MARC DE FOTOS
És veritat que amb les noves tecnologies, la impressió de fotos ha quedat una mica aparcada, però si ets dels que t’agrada tenir les fotos a casa i veure-les cada dia, et proposem de fer un marc de fotos amb elements naturals. Branquetes, alguna pinya petita o glans, són una bona opció per a fer aquest marc!
MATERIAL: cartró (de la mida que vulguem fer la foto), branques, pinyes o glans, cola blanca i una foto
PREPARACIÓ: El primer que cal fer és escollir la foto i saber quina mida té. Una vegada tinguis la mida clara, agafa un tros de cartró i fes-lo que tingui uns 2 o 3 centímetres més per banda fent-lo més gran. Pel següent pas tens 2 opcions (aquí escull l’opció que creguis que serà millor pels infants):
– Retalla el marc de tal manera que et quedi el requadre amb el forat al mig i ja pots enganxar-hi els elements que hagi escollit. Deixa que s’assequi i ara enganxa la foto en un cartró que sigui una mica més gran que la foto, i ara ja podràs enganxar-hi el marc a sobre.
– Pots no retallar-ho i fer-ho directament amb la fotografia ja definitiva, i enganxar els elements que hagis escollit pel voltant.
I ja tindràs el marc de fotos llest!
7. TRES EN RATLLA
El 3 en ratlla és un joc de tota la vida, i pots personalitzar-lo una mica tot aprofitant les troballes que hagis fet pel bosc. Aquesta manualitat és molt simple i pràcticament no necessites material, però tindràs un joc que et pots endur allà on vulguis!
MATERIAL: Cartró (de la mida que vulguem), 6 pinyes petites o 6 glans o 6 fulles… i un retolador
PREPARACIÓ: S’agafa la superfície de cartró en la que es vol fer el joc i es dibuixa la graella del joc. A partir d’aquí ja es pot començar a jugar! Si vols fer les fitxes més divertides pots pintar-les de colors. Una activitat fàcil i senzilla.
8. EL RACÓ DE L’ORDRE
Amb aquells infants més petits, la tardor també és un bon moment per aprendre. I és que podem inventar-nos activitats cognitives ben senzilles però molt útils pel seu desenvolupament. Aquesta és una activitat de classificació en la qual els infants hauran de posar en recipients els elements que tinguin segons el tipus, la forma, la mida o fins i tot el color.
MATERIAL: Caixes, tuppers o recipients grans, 10 elements naturals de diferents tipus (pinyes, glans, branques, fulles)
PREPARACIÓ: En aquest cas, la preparació és molt fàcil, només cal posar els elements de tal manera que els infants els puguin classificar segons les indicacions que els hi donis. Si vols complicar-ho una mica més, pots pintar alguns dels elements d’algun color, per tal de crear una classificació més.
9. LAND ART
El Land art és crear obres artístiques únicament amb els elements naturals. Afavoreix el contacte i la connexió amb la natura i permet treballar aspectes tan importants com l’observació, l’estimulació sensorial o el respecte per la natura. A més a més aquesta activitat tant la pots fer en espais interiors com exteriors, que sempre permetran estar més concentrats en l’activitat. La idea d’això és crear, deixar que els infants creïn allò que els transmetin els materials, les formes, els colors… Tot el que facin està bé i ha de ser valorat.
MATERIAL: Tots els elements naturals que hi hagi per l’entorn
PREPARACIÓ: Només cal recopilar els elements que s’han de fer servir, trobar el lloc adequat i deixar que voli la imaginació. Si vols que el moment quedi immortalitzat, es pot fer una foto de les creacions per després tenir-les a casa, a l’esplai o a l’aula.
10. PUNT DE LLIBRE
La lectura és un hàbit molt important en els infants i que no s’ha de perdre mai. És molt important per molts aspectes del seu desenvolupament com la imaginació, la comprensió lectora o la concentració, entre d’altres. I tot i que sovint els infants passen moltes hores davant les pantalles, hem de vetllar perquè les estones de lectura hi siguin presents. Si vols motivar més als infants, pots proposar-los de crear un punt de llibre.
MATERIAL: Tros de cartolina, elements naturals plans com fulles, cola, llapis i retoladors
PREPARACIÓ: Per fer un punt de llibre retalla un tros de cartolina de 15×5 cm, i a partir d’aquí deixa que els infants creïn! Poden enganxar fulles o dibuixar alguna cosa de la tardor, o inclús poden fer que tingui algun element penjat com una gla o el dibuix duna castanya, penjada amb un cordill.
11. UNA CARABASSA DE PAPIROFLÈXIA
La papiroflèxia és ideal com a activitat de concentració i per treballar la psicomotricitat fina. Et proposem que facis una carabassa de papiroflèxia amb la que podràs decorar qualsevol lloc. A més a més, et deixem també més idees per fer figures de papiroflèxia relacionada amb el Halloween.
MATERIAL: Fulls de paper de colors i estampats que es desitgi
PREPARACIÓ: Per tal de fer aquesta carabassa et deixem un videotutorial amb el que podràs seguir pas a pas les instruccions per fer aconseguir fer una carabassa de paper!
12. ESTAMPAR FULLES
Ara és aquella època en què comencen a caure les fulles i en trobem de molt boniques i grans per terra. És una bona oportunitat per agafar-les, observar-les i gaudir d’una bona activitat manual. Agafa unes fulles, pinta-les i fes una obra d’art bonica.
MATERIAL: Fulles, pintura, pinzells, paper
PREPARACIÓ: Per fer aquesta obra d’art hauràs de trobar fulles que t’agradin i que, a poder ser, estiguin senceres. A continuació treu els possibles restos de terra o pols que tingui, i escull una pintura que t’agradi. Pinta la fulla per sobre i un cop la tinguis ben untada de pintura, estampa-la sobre un full de paper. Veuràs que queda la forma de la fulla, i inclús podràs veure-hi els mateixos nervis. Queda preciós!
13. FIGURES AMB CASTANYES I GLANS
Quan ve el temps de collir castanyes… Doncs sí, ara toca menjar castanyes i si tenim sort, trobar-ne per terra mentre passegem pels boscos. I amb les castanyes, a part de menjar-les, també podem fer divertides figures que ens poden servir per jugar i fer volar la nostra imaginació. Afegeix també alguna gla i veuràs quines creacions més divertides pots fer!
MATERIAL: Castanyes, glans, escuradents, cola, paper,
PREPARACIÓ: Troba unes bones castanyes i una vegada les tinguis, planteja com vols crear la teva figura. Si vols posar una castanya per fer el cap, una altra pel cos, els escuradents per les cames i braços, i les glans per les mans i els peus… Potser també vols afegir uns ulls dibuixats amb paper o fins i tot un barret! O inclús pots fer un cuc on el cos siguin les castanyes. Fes volar la teva imaginació!
14. FIGURES D’ANIMALS AMB PINYES
T’hem presentat la idea de fer figures amb les castanyes i glans, però no ens podem oblidar d’un altre element molt típic de la tardor, les pinyes! I és que les pinyes ens poden servir per fer figures també molt divertides i boniques. Tant si són grans com petites, podem fer volar la imaginació i la creativitat i gaudir de la natura i les manualitats.
MATERIAL: Pinyes, cordill, paper, cola, tisores, goma eva…
PREPARACIÓ: Pensa què t’agradaria fer amb la pinya, es poden convertir en molts animals diferents: un eriçó, un mussol, un ratolí, una aranya o un ocell… fes volar la imaginació! Agafa la pinya, i afegeix uns ulls, unes ales de paper o unes fulles, també pots afegir-hi un cordill per penjar els animals… Hi ha un munt de possibilitats
15. CORONES DE FULLES
Aquesta manualitat es pot plantejar de dues maneres diferents: com una corona per decorar un moble o una porta, o bé una corona ben bonica per posar-se al cap. Aprofitem la caiguda de les fulles per tal de fer una creació bonica on el disseny i la paciència sigui clau.
MATERIAL: Fulles de diferents formes i colors, cola calenta, pinyes, una base de filferro o bastidor de cosir
PREPARACIÓ: Per tal de fer aquesta corona necessitaràs, en primer lloc, una base en la qual posar les fulles, proposem que sigui un bastidor de cosir o bé un filferro recobert de corda, per exemple. A partir d’aquesta base, hi has de posar les fulles que consideris creant el teu disseny. Et recomanem que aquestes fulles i si vols també pinyes, les enganxis amb cola calenta perquè no caiguin. Si vols afegir-hi més detalls pots posar glans, pinyes o alguna decoració amb paper. Craetivitat al poder!
Endavant amb les manualitats! No perdis l’oportunitat per fer volar la imaginació, treballar la psicomotricitat fina, i passar una bona estona entre els materials que ens dóna la natura. La tardor és aquella època de l’any que ens regala molts elements per complementar les nostres activitats educatives.
Fes sortides màgiques, ves de colònies a la tardor, passeja per les fagedes o cuina receptes de temporada!
Si t’han agradat aquestes manualitats, comparteix-les a les xarxes socials! 🙂