Les papallones són uns insectes sorprenents que atrauen la nostra curiositat des de la petita infància. Els seus colors, l’elegància del vol, la delicadesa de les seves ales,… són animals que es fan estimar. De l’ou a l’eruga, de l’eruga a la crisàlide, de la crisàlide a la papallona… un cicle de vida fascinant! A més a més, són essencials per l’equilibri i el bon funcionament dels ecosistemes. Però més enllà del seu cicle vital i la seva importància ecològica, les papallones poden ser sorprenents pel seu comportament i altres aspectes de la seva vida. En aquest article pots descobrir-ne algunes curiositats: Tot el que no sabem de les papallones.

A l’estiu tenim l’oportunitat de veure-les volar per prats i boscos i meravellar-nos amb les seves acrobàcies aèries. 🦋

Avui et presentem aquestes 11 espècies de papallones sorprenents i espectaculars: diürnes, nocturnes, grans, petites, multicolors, carnívores… gaudeix cercant-les tot anant d’excursió i impregnant-te de natura. També pots aprofitar per participar en algun projecte de ciència ciutadana com el uBMS (Observatori ciutadà de papallones urbanes), present a Barcelona, Sabadell i Madrid, o el Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), que fa seguiment de poblacions de papallones a tot Catalunya des del 1994. O si tens una mica de jardí o terrassa, pots fer un hotel d’insectes o plantar plantes aromàtiques.

 Espècies nocturnes

Saturnia_pyri_wikimedia

GRAN PAÓ DE NIT
Saturnia pyri
La papallona més gran d’Europa, que pot arribar a 20cm d’envergadura! Al dors té 4 taques rodones que són molt útils per espantar els depredadors, ja que s’assemblen als ulls d’un mussol. És una papallona nocturna que durant la fase adulta és incapaç d’alimentar-se i només dura uns dies, durant els quals el seu únic objectiu és la reproducció.

acherontia_atropos_papallona Núria Gassó Fundesplai2

BORINOT DE LA MORT
Acherontia atropos
El borinot de la mort també és una papallona nocturna molt gran (pot arribar als 13 cm d’envergadura). El seu nom curiós prové de la taca groga i blava que té al dors en forma de calavera humana. Com que té una trompa molt curta, no és capaç de menjar nèctar de les flors i s’introdueix als ruscos d’abelles per menjar-hi directament la mel. Sabies que viu tot l’any en zones desèrtiques de l’Àfrica i Orient Mitjà però que viatja per tot Europa durant l’estiu?

Graellsia_isabellae_Andrés Garcia Fundesplai

GRAÈLLSIA
Graellsia isabellae
La graèllsia és una de les papallones de nit més boniques d’Europa, amb els seus colors verds i grocs i l’elegància de les seves ales. Pot arribar fins als 10 cm d’envergadura. L’eruga s’alimenta quasi exclusivament de fulles de pi roig o pinassa i pot veure’s afectada pels pesticides contra la processionària. Una curiositat sorprenent: els adults de graèllsia no tenen boca! Només duren uns quants dies durant els quals no mengen, només es reprodueixen.

  Espècies diürnes

macroglossum_stellatarum_bufaforats papallona

BUFAFORATS
Macroglossum stellatarum
El bufaforats o papallona colibrí segur que l’hem vist alguna vegada durant el dia en algun jardí o matollar volant incansablement i introduint la seva llarguíssima trompa a les flors per xuclar-ne el nèctar. És un gran pol·linitzador i es pot veure fins i tot a les ciutats. El seu color taronja molt viu i el vol ininterromput que recorda al d’un colibrí el fan inconfusible.

parnassius_apollo_papallona

APOL·LO
Parnassius apollo
L’apol·lo és una papallona diürna força gran típica dels hàbitats de muntanya com els Pirineus. És poc comuna i difícil de veure. A cada ala té dos cercles vermells molt característics. És una espècie preciosa, però malauradament amenaçada i extingida ja en diversos països europeus a causa del canvi climàtic, l’acció dels col·leccionistes i la modificació dels seus hàbitats.

papilio_machaon_papallona

PAPALLONA REINA
Papilio machaon
La papallona reina o Macaó és d’una elegància encisadora! És una de les papallones diürnes més boniques i comunes de Catalunya. Els seus colors cridaners i també els de la seva eruga fan entendre als ocells i altres depredadors que és altament tòxica i no és recomanable que se la mengin. Li agraden les flors d’anís i fonoll i altres plantes mediterrànies.

.

vanessa_cardui_papallona_cards_fundesplai

MIGRADORA DELS CARDS
Vanessa cardui
La migradora dels cards és una papallona extraordinària, capaç de migrar fins a 10.000km anualment (anada i tornada) per trobar les condicions idònies per posar-hi els ous o per alimentar-se i reproduir-se. Viatja cada any entre el desert del Sàhara i el nord d’Europa, passant per Catalunya a la primavera. Les seves erugues s’alimenten preferentment de plantes de la família dels cards. Sabies que la migradora dels cards és la protagonista de l’eix d’animació de la nostra proposta educativa nuSOS? L’anomenem Bolboreta i ens explica les seves migracions i aventures. La vols conèixer? Clica aquí i fes-te amiga seva ;-).

.

aglais_io_papallona paó de dia

PAÓ DE DIA
Aglais io
El paó de dia és una papallona molt comuna a Catalunya, fàcil de veure en prats, boscos, jardins, i zones urbanes. És inconfusible pels seus ocels multicolors que semblen ulls. La seva eruga s’alimenta principalment d’ortigues i els adults els podem veure volar entre març i agost. Després, els adults entren en diapausa i s’amaguen en escletxes per hivernar.

charaxes_jasius_Núria Gassó Fundesplai

PAPALLONA DE L’ARBOÇ
Charaxes jasius
La papallona de l’arboç és espectacular per la seva mida (fins a 9 cm) i pels seus colors. Les erugues s’alimenten gairebé en exclusiva de les fulles del cirerer d’arboç, imprescindible per la seva supervivència. Però el que sorprèn més és l’alimentació dels adults, que no mengen nèctar sinó que s’alimenten de fruita fermentada, excrements, animals en descomposició i fins i tot se senten atrets per les begudes alcohòliques.

iphiclides_podalirius_Núria Gassó Fundesplai

PAPALLONA ZEBRADA
Iphiclides podalirius
La papallona zebrada és una de les papallones diürnes més grans d’Europa, molt semblant en colors i forma a la papallona reina. En molts països europeus està amenaçada per la fragmentació dels hàbitats i fins i tot protegida, ja que és molt sensible a la urbanització. El seu nom prové de les ratlles negres que recorden a les de les zebres.

phengaris_arion_formiguera_gran

FORMIGUERA GRAN
Phengaris arion
Aquesta petita papallona blavosa sorprèn per la seva alimentació i la seva relació paràsita amb les formigues. Resulta que les seves erugues quan surten de l’ou s’alimenten d’orenga i farigola, però en una segona fase de desenvolupament cauen a terra i a través de feromones enganyen les obreres d’una espècie de formigues, la Myrmica sabuleti, que les porten al niu com si fossin les seves pròpies larves. Un cop dins el formiguer, les erugues es tornen carnívores i es mengen les larves i pupes de les formigues. Brutal, no? Aquesta petita papallona, malauradament, es troba amenaçada.

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes, gràcies! 🦋

I recorda que pots ajudar a la supervivència de les papallones fent un hotel d’insectes o plantant plantes aromàtiques. Visita també l’especial Salvem les papallones de la revista Descobrir, on podràs aprendre molt més sobre les papallones, aprendre a fer un jardí per a elles, col·laborar en la seva protecció i fins i tot, adoptar-ne una en format 3D.

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai