Avui, 20 de maig, és el Dia Mundial de les Abelles!

Volem dedicar aquesta entrada a aquests insectes tan i tan importants. Que per què són crucials les abelles? Doncs aquesta petita espècie és la responsable de la pol·linització d’un 90% de plantes amb flor del planeta. Sí, sí, increïble! Això es tradueix en el fet que un 75% de la producció mundial d’aliments depèn especialment d’elles. Per tant, hem de cuidar-les molt bé, ja que si desapareixen, es posaria en risc la supervivència de moltes espècies animals i vegetals i la sostenibilitat de la vida al planeta! En el següents articles et donem algunes idees per ajudar-les:

> 9 idees per conèixer i ajudar les abelles

> Com fer un hotel d’insectes

Avui et volem presentar 23 plantes autòctones per plantar al teu jardí, terrassa o balcó per afavorir les abelles. Però atenció: si decideixes dur a terme aquesta pràctica, no utilitzis cap mena de pesticida! Aquestes plantes s’anomenen mel·líferes o pol·liníferes, i si les veus un dia quan vagis d’excursió, et pots parar a observar-les i ja veuràs que de seguida arribaran algunes abelles i altres pol·linitzadors com les papallones a xuclar el nèctar de les seves flors, especialment si és primavera!

Abella plantes autòctones
Aranyoner

ARANYONER
Prunus spinosa
És un arbust espinós de fulla caduca que floreix a la primavera amb unes flors blanques molt atractives per a les abelles, com les de la majoria de la seva família, les rosàcies. Al final de l’estiu o tardor fa uns fruits, els aranyons, molt apreciats a la cuina.

Ametller

ARBRES FRUITERS

Els arbres fruiters com l’ametller, el cirerer, l’albercoquer, el presseguer, el taronger, el llimoner, la prunera,… són molt importants per a l’alimentació de les abelles, i les abelles són essencials en la seva pol·linització i fructificació. És molt important, però, no fer servir pesticides per al seu cultiu, ja que poden ser tòxics per a les abelles.

Arç Blanc

ARÇ BLANC
Crataegus monogyna
L’arç blanc és un arbust mediterrani que viu als nostres boscos i matollars. També s’utilitza molt en jardineria. A la primavera, fa unes flors blanques molt característiques que atrauen a nombrosos insectes, entre ells, a les abelles.

Boixac

BOIXAC
Calendula officinalis
El boixac o calèndula és una planta herbàcia de flors molt grans i ataronjades molt característiques que semblen margarides taronges. És una planta amb moltes propietats medicinals i també molt atractiva per a les abelles.

Borratja

BORRATJA
Borago officinalis
És una planta peluda i amb punxes que tenyeix de lila les vores dels camins a la primavera. Les flors, fulles i tiges tendres són comestibles i medicinals. Les seves flors liles són molt atractives per a les abelles i molts altres pol·linitzadors com les papallones.

Camamilla

CAMAMILLA
Matricaria chamomilla
És una planta herbàcia de color verd intens i amb unes flors molt característiques, semblants a una margarida: botó groc i pètals blancs. És molt aromàtica i apreciada en la medicina i la cuina tradicionals.

Dent de Lleó

DENT DE LLEÓ
Taraxacum officinale
La dent de lleó fa una flor composta de color daurat tipus margarida que és molt atractiva per a tots els insectes. Viu de forma silvestre en prats de tot el territori. Quan la flor madura produeix aquelles esferes cotonoses que tradicionalment s’anomenen angelets i es bufen per veure com surten volant les llavors.

Estepa Blanca

ESTEPA BLANCA
Cistus albidus
L’estepa blanca és un arbust de port baix típic dels matollars mediterranis. Fa unes flors grans i vistoses d’un color rosat molt característic, i molt atractives per als insectes. Sovint al mateix matollar la trobem a prop de l’estepa negra, molt similar però amb flors blanques i fulles allargades.

Farigola

FARIGOLA
Thymus vulgaris
Una de les plantes aromàtiques més emblemàtiques de les nostres terres i té a les abelles ben encisades! Té unes flors ben petites però molt boniques i que quan les toques, t’impregnen de la seva olor. Té moltes propietats medicinals i està molt present a la cuina tradicional catalana.

Ginesta

GINESTA
Spartium junceum
La ginesta és un arbust de port alt amb les tiges verdes i molt poques fulles. Pot mesurar entre 1 i 3 metres d’alçada. Fa unes flors grogues agrupades en raïms i molt grosses i oloroses. És una planta molt atractiva per a tots els insectes i per a les persones, perquè està present a la cultura popular en jardineria, poesia, cançons, cistelleria…

Hipèric

HIPÈRIC
Hypericum perforatum
L’hipèric fa unes flors grogues molt vistoses cap a mitjans de juny. La podràs identificar fàcilment pels microforats de les seves fulles. Té moltes propietats medicinals i creix als vorals dels camins.

Jonça

JONÇA
Aphyllanthes monspeliensis
Es tracta d’una planta herbàcia perenne amb fulles molt estretes i allargades, com espaguetis erectes que surten des de la base en totes direccions. Fa unes flors blaves o blanques molt atractives per a les abelles i altres pol·linitzadors.

Lavanda

LAVANDA o CAP d’ASE
Lavandula stoechas
És una espècie de lavanda molt aromàtica, una de les lavandes silvestres del nostre territori. Té molts usos aromàtics, medicinals i cosmètics, però és que també és una de les espècies preferides de les abelles! Fa unes flors liles molt decoratives i aromàtiques.

Malva

MALVA
Malva sylvestris
És un arbust mitjà amb flors liles força grosses, segur que l’has vist moltes vegades! Creix als vorals dels camins i sovint en ambients molt humanitzats. Les seves flors són molt atractives per a les abelles i també té molts usos culinaris i medicinals.

Marfull

MARFULL
Viburnum tinus
El marfull és un arbust mediterrani típic de l’alzinar. Fa unes flors petites i blanques agrupades en inflorescències molt vistoses al mig del bosc que agraden molt a les abelles, per això es considera un arbust mel·lífer. També es fa servir en jardineria

Murtra

MURTRA
Myrtus communis
Un arbust petit cosmopolita, molt emprat en jardineria. Fa unes flors blanques molt aromàtiques. Sabies que en grec “myrtos” vol dir perfum? Té molts usos cosmètics i medicinals, i a més a més, a les nostres amigues abelles els encanta la murtra!

Orenga

ORENGA
Origanum vulgare
L’orenga és una planta aromàtica que viu en terres poc fèrtils, especialment en zones caloroses. Les fulles són molt petites i les flors de color rosat. És una espècie molt emprada a la cuina i molt apreciada també per les abelles.

Romaní

ROMANÍ
Rosmarinus officinalis
El Romaní és un arbust d’ambients mediterranis molt aromàtic. Fa unes flors liles o blanques que encanten a les abelles i de les que poden gaudir durant l’hivern, ja que el romaní floreix a l’hivern i pot repetir la floració diverses vegades entre primavera i tardor. Una de les mels més apreciades de les nostres terres és la mel de romaní.

Roser Silvestre

ROSER SILVESTRE
Rosa canina L.
El roser silvestre és del gènere de les roses cultivades però l’espècie que creix de manera silvestre en els nostres boscos i matollars. Fa unes flors rosades o blanquinoses i pot enfilar-se com una liana. Les seves flors són molt atractives per a les abelles.

Sàlvia

SÀLVIA
Salvia officinalis
La Sàlvia té unes fulles grans, estretes, dentades i blanquinoses. Fa unes flors liles en unes grans inflorescències molt atractives per a les abelles. També és una planta amb usos medicinals i culinaris.

Saüc

SAÜC
Sambucus nigra
El saüc és un arbust caducifoli de port gran que es troba als marges de bosc i cultius. Fa unes flors petites i blanques agrupades en grans inflorescències molt i molt aromàtiques. Atrau a molts insectes pol·linitzadors i és molt apreciada a la cuina i per a usos medicinals.

Trèvol

TRÈVOL
Trifolium
El trèvol és una planta herbàcia molt petita amb fulles de tres foliols,… i de tant en tant, alguna amb 4! Has intentat trobar-ne alguna vegada? Hi ha moltes espècies te trèvol diferents, però totes s’assemblen força i són molt importants per als ecosistemes dels prats. Fa unes flors agrupades en inflorescències blanques o rosades que encara que siguin molt petites són molt atractives per a les abelles i abellots.

Xuclamel

XUCLAMEL
Lonicera Implexa
Xuclamel o lligabosc mediterrani és una planta enfiladissa o liana típica del bosc mediterrani. Té unes flors molt grans i vistoses en forma allargada que desprenen una forta olor dolça com de mel, d’aquí ve el seu nom.Hi ha diverses varietats de lligabosc que també s’utilitzen en jardineria i horticultura. Els borinots i abelles són els pol·linitzadors per excel·lència d’aquesta enfiladissa, ja que se senten molt atrets pel seu aroma encisador.

Què t’ha semblat la llista que et proposem de plantes autòctones? Sabies que algunes d’elles també poden tenir usos medicinals o aromàtics? Genial, veritat? Tenim la sort de viure a la conca mediterrània, una regió amb una gran diversitat d’espècies d’alt valor ecològic. Si ajudem a preservar les abelles i altres pol·linitzadors com les papallones, ajudem, de retruc a tot l’ecosistema i fins i tot al progrés dels cultius. Gràcies per posar el teu granet de sorra per la sostenibilitat i la biodiversitat!

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes! 😀 

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai