El compost és un adob orgànic, obtingut a partir de la descomposició controlada de la matèria orgànica. Es tracta d’un producte molt estable, d’olor agradable i amb multitud de propietats increïbles pel terra i les plantes del teu jardí!  I resulta que fabricar aquest adob és realment fàcil i educatiu… i que ho podem fer a casa cadascú de nosaltres. Ho sabies? És una experiència enriquidora per a tota la família i un aprenentatge per a tota la vida. 

El procés del compostatge es duu a terme a través de diferents organismes que descomponen la matèria orgànica. Ho fan menjant, degradant i digerint les seves cèl·lules i les mol·lècules. Aquests “treballadors” són bacteries i fongs microscòpics, cucs de terra, cotxinilles, insectes, larves i altres organismes que no podem percebre a simple vista (pots aprendre més sobre la biodiversitat al compostador en aquesta entrada). Així doncs, el nostre paper es centra en mantenir les condicions ambientals ideals per a que aquests petits organismes treballin bé. D’aquesta manera podrem obtenir el nostre compost natural! Vols saber-ne més? Des de Cases de Colònies t’animem a seguir llegint per veure què senzill és posar-ho en pràctica a casa teva!

Sabies que amb 100kg de brossa podem fabricar 25kg de compost?

Importància i beneficis del compostatge

Dins de tots els beneficis que podem trobar en aquesta pràctica, primerament volem dir que el compostatge és un clar exemple d’economia circular: tornem a la terra el que ens va donar convertint els nostres residus en nous recursos. Per tant, tanquem el cicle de la matèria orgànica! I utilitzant el compost resultant per adobar el sòl, no ens farà falta utilitzar fertilitzants químics ni derivats del petroli per a les nostres plantes, flors o hort. I no només això, sinó que també reduïm la nostra petjada de carboni: com reduïm les quantitats de residus que van a les plantes de tractament i abocadors, reduïm conseqüentment les emissions que generen el transport i la gestió d’aquests residus.

No oblidem que el compostatge domèstic també és una pràctica que afavoreix els vincles familiars i els vincles amb el terra i la natura. Quan fem compostatge a casa estem educant als més petits i les petites per la sostenibilitat i la responsabilitat envers els propis residus, i a més a més, els infants poden aprendre molt observant les relacions que hi ha entre les espècies que viuen en el compost. Podem tenir un petit laboratori a casa!

Compostatge restes Fundesplai

Què podem compostar i què no

Per a obtenir un bon compost, és molt important saber quin tipus de matèria utilitzar i quina varietat! Recorda que tota la matèria que introduïm al compost ha de ser orgànica. Fes un cop d’ull a la següent infografia per tenir clar què podem compostar i què no. Tingues present que fer compost domèstic no és el mateix procés que es fa a les plantes de tractament de matèria orgànica industrials. Al compost domèstic no és recomanable, per exemple, tirar-hi restes de carn o peix, ja que triguen molt de temps a descomposar-se i tampoc restes de pasta o arròs bullit, que dificulten el procés.

Matèria que podem compostar
infografia matèria compostatge Fundesplai

SÍ Matèria humida: restes de fruita i verdura, marro de cafè i restes d’infusions, restes de làctics sense envàs, restes de pa sec, herba fresca, paper de cuina i tovallons bruts i closques d’ou triturades.

SÍ Matèria seca: branques i pinyes triturades, palla seca, taps de suro, cendres, serradures i llumins, closques de fruits secs triturades i fulles seques i flors seques (sense llavor).

NO es pot compostar: restes de carn, peix o marisc, pasta o arròs bullit, males herbes amb llavor, plantes malaltes de l’hort, excrements humans o d’animals domèstics, pols d’escombrar, paper de diari o d’oficina, restes d’oli de cuina, plàstics, llaunes, vidre, roba, piles, medicaments, etc.

Elaboració del compostatge

Com hem dit anteriorment, el compostatge és un procés natural de descomposició que dura entre 3 i 6 mesos. I és que està format per diverses etapes i fases marcades per temperatures i microorganismes descomponedors específics: la fase mesòfila, que dura entre 5 i 10 dies amb una temperatura moderada; la fase termòfila, que té una durada de 10 setmanes aproximadament amb temperatures molt elevades; la fase de refredament, amb la que va baixant la temperatura del compost durant diversos mesos; i la fase de maduració, que dura algunes setmanes i acaba amb una temperatura ambient.

Per poder elaborar d’una forma correcta el compostatge i que passi per totes aquestes fases haurem de seguir diversos passos i tenir en compte la ubicació del compostador. Hem de trobar el lloc perfecte per aquest, ja que això influeix molt en el procés. Haurem de tenir en compte, doncs, que hem de posar el compostador en contacte directe amb la terra, és a dir, al jardí, cobert d’ombra i amb espai suficient perquè pugui ventilar-se sense problema. Anem a veure els passos que hem de seguir un cop hem col·locat el nostre compostador?

Trituració: El primer pas que haurem de fer per generar compost és la trituració! Per començar, hem de reduir el volum de la matèria orgànica que posem al compostador. Podem utilitzar tisores de podar o bio trituradores per triturar pinyes o branques gruixudes. Aquest pas farà que el procés de compostatge sigui més ràpid i eficaç.

Volteig: És important que, un cop completat el primer pas i ja amb matèria orgànica dins el compostador, l’anem airejant i remenant una vegada a la setmana. Remenem de tal manera que els components estiguin col·locats de forma homogènia. Si volem podem extreure una mostra del nucli del compost per veure en quina fase del procés està!

Control de la humitat i temperatura: El control de la humitat és molt important, ja que hem de tenir en compte que el compost ha de tenir un 1/4 de matèria seca i 3/4 de matèria humida. De seguida sabrem si hi ha massa humitat degut a la mala olor (en aquest cas afegirem components i materials secs), i si hi ha poca humitat haurem de regar. La temperatura també és indispensable, perquè aquesta ens farà saber en quina fase del procés es troba el compost.

Filtratge: Un cop arribem fins aquí, haurem de separar les restes del compost generat. Per una banda, és molt probable que les restes de mida més gran no s’hagin descompost del tot i, en canvi, les restes petites ja s’hauran convertit en compost madur. Utilitzarem un garbell o una eina semblant per poder separar-lo. El compost madur ja estarà llest perquè el puguem fer servir!

Extracció: Ja només queda extreure el compost que havíem deixat – perquè eren trossos més grans – perquè ja s’ha convertit en madur.

El Vermicompostatge

Però… què passa si no tenim un jardí amb suficient espai per instal·lar un compostador que estigui en contacte amb el terra? Cap problema! En aquest cas podem parlar de la tècnica vermicompostatge. Es tracta d’una tècnica per a fer compost a partir de la cria intensiva de cucs de terra sense la necessitat que la matèria orgànica estigui en contacte amb la terra del jardí. Per tant, si vius en un espai amb balcó o terrassa, aquesta és l’opció ideal per a tu!

Així doncs, per practicar el vericompostatge necessitarem una caixa o recipient reciclat que puguem col·locar al balcó o terrassa. Allà hi posarem la matèria orgànica que es produeix de les nostres restes i introduirem cucs de terra que, concretament, s’anomenen “cucs vermells de Califòrnia” (Eisenia foetida). Aquests cucs s’aniran alimentant de la matèria orgànica i aniran produint el que es diu hummus de cuc, que és l’adob que podrem utilitzar com a fertilitzant!

T’has inspirat amb el procés de compostatge? Tens ganes de fer més activitats DIY (Do it Yourself) a casa? No et perdis les entrades de “Com fer germinats a casa“, “Com fer un hort al balcó i posar-lo ben bonic“, “Com fer menjadores per a ocells” i… coneixes aquestes “15 accions per fer front al canvi climàtic“? Amb tots aquests reptes t’ajudem a portar una vida més sostenible!

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes! 🙂

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai