Què tal si aprofitem el confinament per fer un hort al balcó o la terrassa?

Ficar les mans a la terra, planificar com col·locar les diferents espècies i estar en contacte amb les plantes pot ser una activitat molt relaxant, entretinguda i molt educativa per als infants i joves (i per als adults). Si ja teníem algunes jardineres amb plantes decoratives ara és el moment de tenir-ne cura i donar-los una petita empenta. Ja que no podem sortir a fer un volt per la natura, fem que la natura ompli el nostre balcó.

> Descobreix en els beneficis (individuals i col·lectius) de cultivar un hort (Catalunya Ràdio)

No saps per on començar? Aquí et donem algunes pistes…

1. Germinar llavors i reaprofitar hortalisses

Si tenim llavors per fer germinats per a l’amanida podem fer-les germinar en pots de vidre o safates germinadores. Les hem de posar en remull durant una nit i després a germinar. Les anem regant cada dia i després de 2 o 3 dies ja els podrem posar a l’amanida!

> Et recomanem l’article i vídeo-tutorial “Com fer germinats a casa”

A la primavera també és un bon moment per sembrar llavors de cultius com raves, pastanagues, mongeta, julivert, alfàbrega, tomàquet, carbassa,… i fer el teu propi planter per a l’hort.

Per a la germinació tal tenir en compte, sobretot, que no hem d’enterrar massa les llavors (l’ideal és posar-hi un gruix de terra per sobre igual o inferior al volum de la llavor), i han d’estar entre 18 i 25 graus per poder germinar bé. En aquest article trobaràs més trucs per a la germinació.

El planter el podem preparar en petits recipients com envasos de iogurt, tetrabrics, oueres de cartró, closca d’ou, testos, jardineres,…

Però sabies que fins i tot hi ha hortalisses que no cal plantar de llavor sinó que pots reaprofitar les restes del que t’has menjat perquè broti una planta nova? Per exemple mira el que proposen en aquest article: prova de posar el cul de l’api, el porro, l’all, o la pastanaga en remull amb una mica d’aigua i veuràs com després d’uns dies comencen a brotar. Quan tinguin algunes fulles verdes ja es podran plantar a la terra.

A plataformes com el Youtube o el Pinterest se’n troben molts exemples, aquí en tens alguns:

2. Hort en jardineres o taules de cultiu

Tenir un hort al balcó és fantàstic per transmetre valors d’autogestió als fills i filles, perquè aprenguin a tenir cura d’altres éssers vius, comprendre el cicle de la vida, descobrir la biodiversitat que hi ha en un hort, transmetre hàbits saludables, perquè experimentin amb la terra i diferents materials, perquè gaudeixin del contacte amb la natura,… i a més a més, afavoreix la biodiversitat urbana i un estil de vida més sostenible.

Així que, a què esperem?

Aspectes importants a tenir en compte per a l’hort al balcó:

  • La ubicació: la taula de cultiu o jardineres on posarem l’hort han de tenir llum solar el màxim d’hores possible, per tant, les ubicarem preferiblement orientades al sud.
  • El contenidor: El més recomanable per fer un bon hort urbà al balcó o la terrassa són les taules de cultiu, perquè són espaioses, tenen un volum ideal per a les arrels (20cm de profunditat), són còmodes perquè podem treballar a l’hort sense ajupir-nos,… però evidentment, també podem fer un hort en recipients més petits com jardineres, testos, garrafes d’aigua, galledes,… a Internet també trobaràs tutorials de com fer una taula de cultiu amb palets.
  • El substrat: el substrat (la terra de cultiu) ha de ser ric en matèria orgànica i esponjós perquè les arrels puguin desenvolupar-se correctament. L’ideal per als horts en taules de cultiu és una barreja de fibra de coco (60%) amb compost o hummus de cuc (40%), però també podeu trobar la barreja ja preparada en botigues especialitzades (també per Internet). Aquí teniu un article que explica com preparar el substrat.
  • El reg: idealment, si tenim una aixeta al balcó o terrassa, podem instal·lar reg gota a gota automàtic o amb cintes exsudant, però sinó també podem regar amb la regadora, evitant mullar les fulles (l’aigua ha de caure directament a la terra) i controlant la humitat. Ni massa ni massa poc!
  • Les associacions de cultius: sabies que hi ha plantes que s’ajuden entre elles per créixer millor (compatibles o associacions positives) i en canvi hi ha plantes que no va bé plantar-les de costat (incompatibles)? D’això se’n diu conèixer les associacions de cultius, que són molt importants, especialment en horts de petites dimensions com els horts al balcó. A la guia pràctica d’horticultura ecològica de l’Ajuntament de Barcelona trobareu molta informació sobre les associacions de cultius.
  • Control de plagues: vés controlant de manera regular l’aparició de plagues. El pugó es pot treure mecànicament amb els dits, vigilant de no fer malbé les fulles. Cultivar plantes com alfàbrega, romaní, clavells de moro, calèndules o cebes entremig de les hortalisses pot ajudar en el control de plagues perquè són repel·lents per als insectes. Si has de recórrer a productes fitosanitaris, fes servir sempre mètodes o productes especials per al cultiu ecològic. També pots construir un hotel d’insectes per atraure els insectes beneficiosos per a l’hort i a més a més, augmentar la biodiversitat de la teva ciutat: Saps com fer un hotel d’insectes.
  • L’adob: Després dels primers mesos de cultiu els nutrients s’aniran esgotant. Per això és important que hi posem un bon adob després de la primera collita per preparar la terra per a la segona. Per a adobar la terra es poden fer servir fems, o compost vegetal. Aquí alguns articles sobre com fer compost:
  • Calendari de sembra: és important que tinguis en compte el calendari de cultiu que serà una guia per saber quan has de sembrar o collir cada espècie en funció de la climatologia.

3. Esqueixos de plantes ornamentals

I per últim, voldríem recomanar-te que no t’oblidis de a bellesa! Si bé les hortalisses ja aporten molt de color, volum i olors perfumades al teu balcó, les plantes ornamentals són les reines de la decoració vegetal.  I sabies que no cal anar a comprar-ne de noves sinó que sense sortir de casa pots aconseguir tenir moltes més plantes?

Si ja tenies algunes plantes suculentes, cactus o geranis, prepara esqueixos i replanta’ls en d’altres testos. Sinó, pots mirar els balcons o terrasses dels veïns i demanar-los que te’n preparin un… potser podeu quedar que te’l deixin en un  racó de la porteria perquè el puguis anar a buscar en el moment d’anar a comprar? Segur que trobes solidaritat entre els veïns i veïnes per aconseguir un petit esqueix que doni vida al teu balcó.

Un cop has tallat una branqueta (esqueix), el plantes en terra bona (el mateix substrat per a l’hort pot ser una bona idea) i el regues. Pot anar bé per ajudar-la a què faci arrels noves posar-li un “mini-hivernacle” amb el cap d’una ampolla d’aigua tallat per la meitat a mode “campana” deixant el tap obert perquè s’evapori l’excés d’humitat. Si no tens gaire espai a la terrassa o el balcó pots preparar un jardí vertical ideal per a donar vida als espais petits.

Llibres i guies sobre hort urbà al balcó

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! #Joemquedoacasa

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai