Ja estem en època de calor i estiu a Catalunya! Des de Fundesplai t’animem a fer tota mena d’activitats com esports i excursions a la natura. No obstant això, hem de tenir en compte que durant aquesta època de l’any hem d’extremar precaucions a causa dels incendis forestals, ja que qualsevol espurna pot detonar aquest sinistre!

De fet, les causes dels incendis forestals poden ser moltes, però el més important és saber que el 95% d’aquests incendis els provoquem els humans, sigui de forma provocada o per accidents no intencionats, i per això hem de ser responsables i conscients de cada una de les activitats que realitzem durant l’estiu, especialment quan anem d’excursió i ens endinsem al bosc.

Cuidem els nostres boscos!

A més a més de la gran perillositat que representen aquests incendis per a les persones, també hem de tenir en compte que arrasen boscos i molta biodiversitat, produeixen moltes emissions de CO2, agreujant la situació climàtica mundial i fan que augmentin les temperatures. És per aquests motius que en aquesta entrada volem donar-te diversos consells per intentar prevenir incendis allà on et trobis fent una excursió!

10 Mesures per prevenir incendis quan anem d'excursió

1. No encenguis cigarrets ni llumins

Els llumins poden arribar a ser molt perillosos, ja que qualsevol espurna pot causar un incendi forestal! Així doncs, és millor no portar llumins quan vagis d’excursió i buscar altres alternatives, com llanternes amb piles. Per descomptat, no cal mencionar el perill que tenen les burilles dels cigarrets: Si ets fumador o fumadora, no llencis les burilles a terra, encara que sembli que estiguin apagats. En tot cas, és millor no fumar quan vas d’excursió, per la teva salut i per la protecció del bosc!

2. No facis fogueres

Les fogates només estan permeses en zones i èpoques molt concretes de l’any segons la zona forestal. Concretament, a Catalunya, està prohibit fer foc al bosc entre el 15 de març i el 15 d’octubre. Revisa sempre les restriccions i autoritzacions de la zona per estar ben informat o informada de les coses que es poden fer i les que no.

3. No llencis coets, petards o focs d’artifici

Qualsevol objecte, element o artefacte inflamable pot suposar un perill molt gran pels nostres boscos. Per tant, quan facis una excursió amb la família, amics o les colònies, evita portar coets, petards o focs d’artifici! A més a més de ser perillosos per a les mateixes persones i de ser molt i molt contaminants, són un factor molt gran de risc per a la biodiversitat dels boscos de Catalunya.

4. No deixis deixalles de cap mena

Deixar residus en zones forestals es pot convertir en una pràctica molt i molt perillosa, especialment si deixem vidre que actuï com una lupa o qualsevol altre material inflamable. Per tant, cada vegada que vagis d’excursió amb la teva família tingues cura dels vostres propis residus i diposita’ls als contenidors corresponents. Per descomptat, no tiris cap deixalla des de la finestra del teu vehicle a terra mentre facis camí, ja que té el mateix resultat!

5. No utilitzis barbacoes no autoritzades

La utilització de fogons de gas o barbacoes d’obra amb mataguspires està completament prohibida entre el període del 15 de març al 15 d’octubre. Per altra banda, si tens pensat fer una barbacoa durant el període del 16 d’octubre fins al 14 de març i a 500 mentre de la franja que envolta les zones forestals, no necessitaràs cap autorització, segons la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, però sí que ho hauràs de comunicar amb antelació.

6. Evita l’ús del cotxe i aparca’l bé

Si podem evitar el cotxe o altres vehicles a l’hora de realitzar una excursió estarem ajudant molt a la prevenció d’incendis forestals! I com és possible? Doncs cada cop que agafem el nostre vehicle per desplaçar-nos i anar a algun lloc a fer una excursió, acostumem a deixar-lo aparcar en qualsevol zona. Recorda que el tub d’escapament és una font de calor i espurnes i, per tant, pot ser molt perillós pels boscos! A més a més, cal aparcar-lo apartat dels camins i les pistes, ja que aquestes vies han d’estar lliures perquè hi puguin circular vehicles d’emergència quan sigui necessari.

7. Compleix les restriccions locals

Quan es tracta de l’estiu és important saber que cada zona forestal de Catalunya té les seves pròpies recomanacions i restriccions. D’aquesta manera, pots saber de manera molt fàcil què pots fer i què no al lloc on vulguis fer alguna activitat o excursió amb la família o amics. També pots consultar els arxius de les zones homogènies de règim d’incendis forestals per planejar l’excursió. Siguem responsables amb les restriccions i entre tots aconseguirem reduir els incendis forestals!

8. Si veus un incendi, avisar al 112

Si sospites que s’està duent a terme alguna activitat inadequada als boscos que pot provocar un incendi o si veus una columna de fum que surt del bosc, no dubtis en acudir a les autoritats perquè puguin actuar com més aviat millor i puguin evitar o controlar l’incendi. En aquest cas, hauràs de trucar al telèfon d’emergència 112. I si trobes un incendi a camp obert, procura allunyar-te en direcció contrària a la que va el vent, i, si pots, entra en una zona ja cremada.

Ara que ja has vist quins són els consells i les recomanacions per evitar i prevenir incendis forestals, prepara la teva excursió amb precaució i respecte per l’entorn, els boscos i la biodiversitat. 

Si aquesta entrada t’ha semblat útil, comparteix-la a les XXSS!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai