Rupit és un petit tresor amagat entre els cingles del Collsacabra, a la comarca d’Osona, a només una hora i mitja en cotxe des de Barcelona. Ofereix un paisatge únic i espectacular, caracteritzat per muntanyes, cingles, boscos frondosos, valls profundes, un riu cabalós i cases medievals.

Sabies que al seus voltants hi pots trobar les nostres cases de colònies de Sau? T’esperen El Company, Can Mateu, La Cinglera i Els Porxos, juntament amb els terrenys d’acampada de Les Feixes – Sau i Els Prats. Són perfectes per fer-hi turisme familiar i de grups i visitar des d’aquí aquesta bonica localitat. A més, si hi fas una escapada podràs aprofitar tots els beneficis del contacte amb la natura!

Passejar pels carrers empedrats de Rupit és com fer un viatge al passat. Les cases de pedra, els petits racons amb flors, les vistes increïbles, el silenci i el cant dels ocells faran que gaudeixis d’un ambient de calma i tranquil·litat.

Visitar aquest poble de conte és perfecte per a famílies, ja que, a més de joies arquitectòniques, té rutes de natura molt interessants i diversos parcs infantils. Els nens i nenes podran córrer pels carrers del poble sense perill i descobrir a cada cantonada els seus racons plens de màgia.

RUPIT I PRUIT, DOS POBLES EN UN

Molta gent desconeix que quan parlem de Rupit ho fem en realitat de Rupit i Pruit, ja que actualment el municipi comprèn tots dos pobles. Per una banda, una població de pedra amb encant medieval (Rupit) i, per l’altra, un conjunt disseminat de masies que encara ara evoca els temps en què la riquesa anava lligada a la terra (Pruit).

Però, quina és la seva història? Te l’expliquem. L’origen de la vila de Rupit és medieval i es troba als voltants de l’any 1000 quan va ser construït el castell de Rupit en substitució del de Fàbregues. Inicialment el castell era propietat del vescomte d’Osona abans de traslladar-se a Cardona.

Les cases del poble van anar edificant-se al voltant del castell, que tenia un important paper defensiu per protegir el territori. El seu nom prové del terme llatí “rupes”, que fa referència a la roca on s’assenta aquest castell.

Pel que fa a Pruit, la primera referència que coneixem és de l’any 955 i sempre ha estat unit al castell de Rupit. L’any 1978 és clau perquè és el moment en què les dues poblacions es varen fusionar, donant nom al terme municipal actual. En èpoques passades, però, ja formaven part del mateix terme municipal, però amb la divisió del marquesat de Rupit (s. XVIII) van quedar com a dues batllies: Sant Andreu de Pruit i Sant Joan de Fàbregues. 

Pont penjat Rupit amb cases de pedra de fons Fundesplai

QUÈ VISITAR A RUPIT?

Avui dia, Rupit segueix conservant el seu encant medieval gràcies a les seves cases de pedra, els seus sinuosos i estrets carrers empedrats i les restes de les antigues muralles. Tot i així té molts més atractius a oferir: pren nota!

  • Pont penjat. Dona la benvinguda al poble i travessar-lo és una experiència molt emocionant tant per als adults com per als infants. Es tracta d’un pont de fusta construït sobre el riu Brugent que ofereix unes vistes de postal del poble i de tota la vall. És perfecte per a fer fotos!
  • Església de Sant Miquel. D’estil barroc amb elements neoclàssics, és un dels imprescindibles durant la teva visita a Rupit. Ofereix la possibilitat de pujar al campanar per gaudir d’unes vistes que et deixaran sense alè!
  • Plaça Major. S’ubica pràcticament al final del poble. És el punt on es concentra tota la vida del poble i s’hi pot trobar l’escola, l’ajuntament, la finestra gòtica de Can Sallent i les millors vistes a l’ermita de Santa Magdalena.
  • Carrer del Fossar. Està fet íntegrament de pedra i la seva escalinata ens porta directe a la part més alta del poble.
  • Castell de Rupit. Actualment només s’hi poden explorar les seves restes, però valen molt la pena pel seu valor arquitectònic i històric. No t’oblidis de visitar també la plaça dels Cavallers!
  • Cases de pedra. Si fas un passeig pel nucli històric podràs observar la bellesa de les seves façanes, els balcons de fusta tallada, els escuts i noms dels fundadors que encara s’hi conserven…
  • Cases d’antics oficis. No et perdis la Ferreria, Ca l’Apotecari i la Notaria Soler, que et transportaran al passat en un obrir i tancar d’ulls.
  • Els molins. Fa anys n’hi havia fins a 12 i ara només en queda un: el molí d’en Marandes, un molí fariner que va estar en actiu fins l’any 1962.

ACTIVITATS PER FER AMB NENS I NENES

Tens tantes ganes com nosaltres de visitar la zona? Vols passar-hi un dia en família i gaudir de l’entorn amb els infants i joves? Has de saber que l’Oficina de Turisme de Rupit i Pruit organitza visites guiades amb reserva prèvia per conèixer tot el nucli històric. Pels menors de 10 anys l’activitat és gratuïta i si sou un grup de més de 20 persones tindreu un preu especial.

Una altra proposta que ens agrada molt és l’activitat “Descobreix Rupit en família”, una visita autoguiada per endinsar-se en les curiositats d’aquest poble tant idíl·lic. Està pensada perquè els petits i petites de casa visquin una aventura en família acompanyats del Rupes, la mascota del poble. Només et caldrà passar per l’Oficina de Turisme i recollir el vostre fullet (o descarregar-lo en aquest enllaç). Si descobriu junts què diu la llegenda de l’Agullola us endureu un petit record de la vila.

L’experiència també està disponible a través d’un joc interactiu amb el mòbil per a fomentar les habilitats dels infants.

Per últim, Rupit és sinònim de natura. Així que, per què no fer una de les moltes rutes familiars de senderisme que hi ha pels seus voltants? Et recomanem especialment la que porta al Salt de Sallent

L’itinerari parteix des del centre del poble. És una ruta circular i senzilla, de 6 km en total amb anada i tornada, que ens permet presenciar un salt d’aigua de 100 metres. Els infants quedaran bocabadats al veure la força amb la que cau l’aigua! El millor de tot és que és bastant assequible per a tothom, així que podeu fer-la al vostre ritme i anar parant sempre que ho necessiteu. Val molt la pena! 

Coneix altres rutes a peu des de Rupit

Coneix itineraris en bicicleta (BTT)

Salt aigua Rupit Fundesplai

COM ARRIBAR-HI?

Arribar a Rupit des de les cases de colònies de Sau és molt fàcil i tardaràs menys de 60 minuts en cotxe. Hauràs d’agafar la carretera N-141d i fer camí fins arribar a lloc.

Et recomanem aparcar al pàrquing que hi ha a l’entrada del poble, ja que els cotxes no estan permesos dins del nucli. És molt gran, tot i que has de tenir en compte que és de pagament. Des d’allà podràs caminar fins al centre en un no res.

En aquesta zona també trobaràs tres taules de pícnic, una taula de ping-pong i una bona esplanada per descansar o jugar amb els infants.

Prefereixes venir caminant? Segueix les indicacions que t’hem preparat en aquest itinerari de Rupit a Tavertet des de Can Mateu.

Si t’agrada aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes! 😉 

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Aquesta entrada està relacionada amb els allotjaments següents

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai