La densitat de població, la contaminació acústica, el fum dels cotxes i les motos, els desplaçaments llargs, la pressa i el frenesí són alguns dels molts elements que formen part dels nuclis urbans on viu la majoria de la població. I és que aquests s’han convertit en factors que fan que creixin les probabilitats de patir problemes físics com malalties respiratòries i cardiovasculars; i mentals, com pot ser un augment del nivell d’estrès o ansietat. De fet, les dades de l’estudi de Percepción y hábitos de la población española en torno al estrés (SEAS) diuen que 9 de cada 10 persones que viuen a la ciutat han patit estrès!

I si volem millorar la nostra qualitat de vida i benestar? En aquesta entrada volem parlar-te d’un hàbit molt saludable que ajuda a fer front a tots aquests inconvenients de viure a la ciutat. Concretament ens volem centrar en els beneficis que et pot aportar estar en contacte amb la natura! Prepara’t… perquè et quedaràs bocabadat/da de la quantitat d’efectes positius que pot tenir la natura.

Vols venir a gaudir de la natura a les nostres cases de colònies?

Quins beneficis té estar en contacte amb la natura?

La natura no només significa veure paisatges verds, animals, plantes, rius, llacs, platges, deltes, etc., sinó que també aporta una gran quantitat de beneficis sobre la salut de les persones! Diversos estudis indiquen i demostren que fer activitats com passejar per un espai verd, fer exercici a la natura, fer trekking o senderisme ajuden a reduir el risc de patir asma, al·lèrgies, diabetis, malalties cardiovasculars, etc. Sobretot, ajuden a millorar el sistema immune dels homes i les dones i també fa millorar la salut mental i l’expectativa de vida.

Segons la OMS, els espais verds són un recurs indispensable per poder tenir una bona salut – i sostenible – en aquestes zones urbanes! Veient tot això, és al·lucinant pensar com la natura pot influir en tants aspectes de la nostra vida, passant tant per l’àmbit físic com el psicològic. Queda clar, doncs, que no podem concebre un estil de vida sense donar prioritat al contacte amb la natura.

En aquesta infografia pots veure tots i cada un dels beneficis que et pot aportar la natura en diversos àmbits de la salut:

Infografia dels beneficis del contacte amb la natura FUNDESPLAI
Beneficis contacte amb la natura infografia FUNDESPLAI mòbil

Elaboració pròpia en base a articles i estudis científics esmentats en aquesta entrada.

Beneficis psicològics i emocionals:

Millora l’atenció, la concrentració i la capacitat de prendre decisions, redueix la fatiga mental, redueix l’estrès i l’ansietat, millora les funcions cognitives i la creativitat, millora l’autoestima, redueix els trastorns d’hiperactivitat en infants, afavoreix el desenvolupament sensorial i psicomotriu dels infants i millora els estats depressius i el risc de depresió.

Beneficis fisiològics:

Millora les funcions respiratòries, redueix el risc de malalties cardiovasculars, redueix l’obesitat, redueix les al·lèrgies, redueix la incidència de diabetis, millora els trastorns del son, redueix la incidència de càncer, redueix el risc de demència i malalties neurodegeneratives, redueix el risc de miopia en infants, millora el sistema musculoesquelètic i redueix el risc de fractures, millora el sistema immunitari i millora l’absorció de Vitamina D.

Beneficis socials:

Afavoreix les relacions socials, millora el sentiment de pertinença, redueix els comportaments agressius, afavoreix la cohesió de grup, el treball en equip i la cooperació i millora la implicació en la protecció de la natura.”

En aquest vídeo de la Generalitat de Catalunya també pots veure, de forma gràfica i il·lustrada, com els factors realcionats amb la naturalesa i el medi ambient (com la qualitat de l’aire, la proximitat dels espais naturals, etc) tenen un pes de més del 20% sobre l’estat de la salut i l’esperança de vida de les persones:

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai