Castell d’Olivella

Restes d'una vida passada
 • Dificultat: Baixa
 • Edat recomanada: 8 anys i més
 • Distància: 3,90 km
 • Desnivell positiu acumulat: 76 metres
 • Població propera: Olivella
 • Punt de sortida: Can Grau
 • Punt d'arribada: Can Grau

Resum de l'itinerari

El Castell d’Olivella està situat a la comarca del Garraf, entre els municipis d’Olivella i Avinyonet del Penedès. És un antic castell declarat bé cultural d’interès nacional que apareix documentat des de l’any 992. Les parts del castell que podrem veure, si fem l’itinerari que hem marcat, seran els seus murs de pedra i un morter!

L’excursió no és molt llarga i tampoc gaire difícil. Es pot realitzar amb nens i nenes a partir de 8 anys d’edat. Segur que ho passen d’allò més bé! Descobriran diferents ambients vegetals del Parc Natural del Garraf, coneixeran les formes de vida tradicionals de la gent al camp i descobriran monuments i construccions de l’home amagats al cor del Massís del Garraf.

Fixa't

 • Petit altar dedicat a la Verge
 • Catas geològiques
 • Murs de pedra seca
 • Masia enderrocada del Rector

Descripció llarga

Can Grau – Sender dels Miradors

S’inicia l’excursió a Can Grau i es puja pel camí de la Serra de les Piques, que és un sender GR anomenat GR5: Sender dels Miradors (de Sitges a Olesa de Bonesvalls), que passa al costat d’un petit altar dedicat a la Verge i continua endinsant-se per pinedes de pi blanc. Al llarg del camí trobarem restes de catas geològiques on podrem observar senyals de la vida dels animals del bosc, que deixen les seves petjades marcades al fang.

Pineda de pi blanc i sotabosc mediterrani

Quan arribem a una cruïlla del camí senyalitzada com a PR C-37 agafem el trencall que ens porta a mà esquerra per un camí gairebé horitzontal, pel mig de la màquia mediterrània. Poc a poc comencem una suau baixada per la vessant nord de la serra, endinsant-nos en una pineda de pi blanc en regeneració amb sotabosc mediterrani. Per aquests racons es refugien diferents tipus d’ocells. Trobem molts restes de murs de pedra seca que protegien els antics camps de conreu.

Prat de pins blancs

Arribem al fons de la vall i, en trobant-nos amb un petit prat amb pins blancs, on podem descansar, haurem d’anar mirant cap a la dreta, ja que de seguida sortirà un camí ben marcat que comença a pujar.

Masia del Rector

A mitja pujada, entre camps amb murs de pedra seca trobarem la única font que hi ha pels voltants i que té dos pilons per emmagatzemar l’aigua. Més endavant ens trobem amb la Masia del Rector, enderrocada.

Castell d’Olivella

Finalment arribem al castell d’Olivella després d’agafar un petit trencall a l’esquerra que surt al coll. Ens haurem d’ajudar amb les mans en arribar al castell per que el camí és molt pendent. Trobem una torre rodona i diferents restes de murs del castell.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai