Congost de Mont-rebei

Descobrim el sender el Congost de Mont-rebei
 • Dificultat: Mitjana
 • Edat recomanada: 14 anys i més
 • Distància: 15,22 km
 • Desnivell positiu acumulat: 450 metres
 • Població propera: Àger
 • Punt de sortida: Corçà
 • Punt d'arribada: Corçà

Resum de l'itinerari

La ruta del Congost de Mont-rebei és un sender de gran bellesa paisatgística que recorre, excavant la roca, el tall natural originat pel riu Noguera Ribagorçana, que separa Catalunya i Aragó: a una banda hi ha les parets del Montsec d’Ares i a l’altra, les del Montsec d’Estall.

La serra del Montsec forma una muralla de més de 40 Km de llargada, plena d’espadats i barrancs que li donen caràcter fronterer. El nom de Montsec, que significa “la muntanya tallada”, li va com anell al dit. El pas de dos rius divideix la muntanya en tres parts. A l’est, la Noguera Pallaresa separa el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies, i a l’oest, la Noguera Ribagorçana dona lloc al Montsec de l’Estall, ja en terres d’Aragó. El cim més alt el trobem al Montsec d’Ares, Santalis, amb 1678 m. Per poder travessar la muntanya existeixen canals o passos naturals, com el canal d’Osca o el pas de Terradets que permeten la comunicació a través de la cinglera. Terra de cingles, avencs i coves, és el paradís d’escaladors i escaladores, espeleòlegs i espeleòlogues, i naturalistes.

Fixa't

 • Santuari de la Pertusa
 • El Congost
 • Aus rapinyaires
 • La Cova Colomera
 • Alsamora

Descripció llarga

Corçà

Poblet arrecerat al peu d’un tossal amb restes de fortificacions. Sortim per una pista planera que arrenca en direcció nord-oest des de Corçà fins la Mare de Déu de la Pertusa.

Santuari de la Pertusa

Petita ermita romànica situada en una cresta de la roca, dominant el fondal de la Noguera Ribagorçana. Davant nostre surt un bon camí de lleugera baixada direcció al nord que va fent llaçades i ens porta a creuar el barranc de la Pardina.

La Pardina

Una mica enlairada hi ha la casa de la Pardina i a la seva esquerra una font que gairebé sempre raja. Continuem pel camí que comença a guanyar alçada i fem giragonses. Revoltem el serrat i baixem lleugerament. El camí ens apropa a l’únic refugi que trobarem en el nostre itinerari.

Mas Carlets

Rústec i solitari a l’ombra d’unes alzines enormes. Davant trobem una font. El camí davalla suaument entre abandonats camps de conreu i un bosc d’alzines i pins. Davant nostre apareix l’impressionant congost.

Congost de Mont-rebei

El camí tallat a la roca té un curs impressionant, i les muralles calcàries empresonen el riu. Aquesta travessa s’ha de fer en ordre i allunyats de la vorera. La constitució calcària del Montsec ha facilitat que l’erosió de l’aigua formi un relleu amb corbes i galeries. Moltes d’elles serveixen per donar aixopluc als grans ocells com els voltors, que són fàcils de veure durant el nostre itinerari.

Cova Colomera

La trobem en un ample canal i enfilada a la dreta, on s’obre la boca de la cova (l’accés és dificultós). Des d’aquí el camí davalla pel marge oriental del congost.

Barranc de la Maçana

Un pont metàl·lic penjant travessa el barranc a gran alçària sobre el llit. A l’altre costat del riu s’enfila el barranc de Montgai. Continuem davallant. Aquest pot ser un bon destí final per l’excursió.

Barranc de la Juliana

Enfilem de pujada en direcció al Mas del Pinell fins a entroncar-nos a la pista que procedeix d’Alsamora, la qual seguim pujant fins al poble.

Alsamora

La part vella s’arrapa a un estrep rocós de la serra, dominat per una magnífica torre cilíndrica de defensa. La pista ens porta fins a coll d’Ares i després a Àger.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai