Descoberta per Cal Camatxo

Descorbim la riba del pantà de Camarassa
 • Dificultat: Baixa
 • Edat recomanada: 2 anys i més
 • Distància: 1,50 km
 • Desnivell positiu acumulat: 0 metres
 • Població propera: Àger
 • Punt de sortida: Vagons d'Àger
 • Punt d'arribada: Vagons d'Àger

Resum de l'itinerari

Aquest itinerari és una volta perfecta per a fer amb els més petits/es de la casa. Des dels Vagons d’Àger, un cop travessem el túnel subterrani que ens porta a la zona de campaments, podrem fer una volta d’1,5 km per grans extensions de pineda, ens podrem aproximar a la riba del pantà i creuar pel pont penjat, tot observant la flora i la fauna que ens descobreix la natura i envoltats de les tonalitats blaves i verdes que ens regalen les aigües tranquil·les del pantà i que podeu veure de prop fent l’activitat de caiac que oferim des de Fundesplai.

Podem aprofitar aquest itinerari, que és circular i tancat, per a observar tot allò que ens ofereix la natura: podem observar la vegetació, on predomina el pi i arbustos baixos, ens podem fixar si veiem algun animaló, com ara ocells, insectes o esquirols i també podem alçar la vista per a fixar-nos en les impressionants roques que formen el Montsec d’Ares. Si anem acompanyants d’infants petits podem aprofitar tot l’itinerari per a fer petites activitats de descoberta com les que expliquem a “45 coses a fer a la natura abans dels 10 anys i mig”.

Fixa't

 • Pins i arbustos
 • Plantes aromàtiques
 • Aguait i caixes niu
 • Vedruna
 • Cabana

Descripció llarga

Vagons – Els Xops

A l’hangar podem observar un cartell on hi ha un mapa de la zona de campaments que, la major part de l’any, no trobareu muntats tal com es veu a les fotografies. Ens dirigirem a la cua de l’últim vagó i veurem que hi ha un túnel que ens permet passar a l’altra banda sense haver de travessar la carretera, la qual cosa ens permet creuar amb total seguretat si anem acompanyats d’infants.

Un cop creuem el túnel arribem a la zona de pineda i podem girar a l’esquerra (opcional) per arribar fins a l’antic campament d’Els Xops, ara mateix una pineda que pot ser un espai idoni per a organitzar un joc, fer-hi un pícnic o observar el pantà.

Cal Camatxo

Si desfem el camí i tornem al camí principal podem seguir recorrent la zona. Una mica més endavant hi trobem un altre camí que surt també a mà esquerra i que ens porta fins a la zona central de Cal Camatxo, que actualment ocupa el campament “El Refugi”. Abans d’arribar a les edificacions del campament observeu bé al vostre voltant perquè hi ha construïda una vedruna, un refugi per a conills que els permet amagar-se de les seves preses i estar tranquils en època de cria.

Les Feixes i les Lloses

Si seguim el camí principal descendim fins a una altra zona i, pel camí, veiem diverses plantes aromàtiques a mà esquerra i un aguait d’ocells a mà dreta. Si entrem a l’aguait d’ocells podrem observar que als arbres de davant hi ha col·locades caixes niu i si fem silenci i tenim paciència potser podrem rebre alguna visita!

Si seguim caminant arribarem a la zona de campament de Les Feixes i, més endavant, a Les Lloses. Totes dues zones són espais amplis on podem fer jocs o descansar i passar-hi una estona. Al final de Les Lloses podem agafar un petit corriol que ens farà pujar entre les roques per anar a parar a l’altra banda, just a l’entrada del pont penjant.

Pont penjant

El pont és força espectacular i ens permet creuar a l’altra banda del pantà. Des del mig del pont podem veure l’aigua de prop i seguir el transcurs del pantà que s’escola entre muntanyes en direcció a Camarassa. Després de creuar el pont podem arribar fins a una altra de les zones de campaments, La Pineda. De darrere la Pineda surt un corriol que ens permet accedir a les muntanyes d’aquesta banda del pantà. Si el seguim podem arribar a Les Alteres i, d’allà, a la Baronia de Sant Oïsme.

Per acabar la nostra volta circular, podem tornar a travessar el pont i tornar pel camí empedrat, que ens portarà fins al camí principal i a la sortida dels campaments.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai