El Matagalls
Resum de l'itinerari
Aquest llarg itinerari ens porta cap al Matagalls (1697 m), el tercer cim més alt del massís del Montseny.
Dels tres blocs que formen el Montseny, el format pel Matagalls, és la unitat central i la més septentrional, separada de les altres dues pel coll de Sant Marçal i pel coll Formic.
Els límits naturals del massís serien la mateixa riera de Collformic per l’est i cap al sud; i La Tordera per l’oest i també cap al sud. Al nord, els límits els situaríem al coll de Revell.
Fixa't
- La fageda
- La tranquil·litat de coll Pregon
- Els ocells
- El matollar
- El paisatge
- La font de Coll Pregon
- Les plantes del sotabosc
- Els rastres d’animals
- L’ermita de Sant Bernat
- El riu i el bosc de ribera
- Els cingles de Bovilar
Descripció llarga
Casa de colònies la Traüna (730 m)
Sortint de l’Escola de Natura i casa de colònies la Traüna agafem el camí cap als Esquies de Bovilar. El corriol en pocs minuts ens porta a una pista, ja al fons de la vall de La Tordera. Seguim amunt, arribant a la font de les Nàiades i continuem remuntant per l’ampla pista cap a Sant Marçal, travessant les imponents perxades de castanyers. Poc a poc guanyem alçada i l’encontre amb la fageda ens avisa de l’arribada a Sant Marçal. Aquest tram de l’itinerari es troba àmpliament descrit en l’itinerari núm. 8 d’aquesta mateixa col·lecció.
1h 45 min. Sant Marçal (1110 m)
De l’aparcament de la collada surt un corriol que puja en direcció W senyalitzat amb les fites de color verd del GR.5.2. Pugem per aquest corriol, superant un fort desnivell en un inici, penetrant dins la fageda que crea un ambient fresc i ombrívol durant el recorregut. Deixem un camí a la dreta i continuem pujant seguint la sinuositat del corriol fins arribar al pla del Parany.
2h 20 min. Pla del Parany (1380 m)
Arribem a una zona més assolellada, i el corriol comença a planejar. De nou a la fageda, passem per coll Sesportadores, i a uns 500 m sortim de la fageda i trobem un gran prat, envoltat de falgueres i fageda, és coll Pregon.
2h 55 min. Coll Pregon (1534 m)
Un indret idíl·lic, on podem gaudir de la tranquil·litat que hi trobem. D’aquí surten diferents camins, una pedra al mig del gran prat ens indica les diferent direccions (a Sant Bernat i la font de coll Pregon pel SW; a Viladrau pel N; i a Matagalls per l’W).
Continuem pujant, en direcció W, per dins de la fageda, fins arribar al collet de l’Home Mort. En aquest tram del camí el bosc desapareix i trobem alguns arbustos com el ginebrons retallats pel fort vent que sovint bufa. Des d’aquí es veu la creu de Matagalls. Seguim el camí que voreja la carena fins arribar al peu de la mateixa creu.
3h 20 min. La Creu de Matagalls (1697 m)
Des d’aquí podem contemplar unes de les panoràmiques més impressionants del Montseny. Cap al N, i al peu de la muntanya trobem Viladrau. Més enllà i cap a l’horitzó, observem les Guilleries, el Collsacabra, i més a la llunyania, el Pedraforca, el Puigmal, el Taga, el Puigsacalm, el Bassegoda i al fons el Canigó.
Cap a llevant, l’impressionant visió de les Agudes, ens oculta cap altra panoràmica. Cap al S, la vall de La Tordera, la depressió Prelitoral, el Montnegre i el mar. Cap a ponent destaca el pla de la Calma i els seus turons, com el Sui i el puig Drau. Darrera observem el Tagamanent, Sant Llorenç del Munt i Montserrat.
Baixem pel mateix camí fins a coll Pregon, des d’on prenem el corriol, en direcció SW, que s’endinsa de nou a la fageda i ens porta a la font de Coll Pregon, un indret molt tranquil on podem escoltar el cant d’alguns ocells com la mallerenga.
Seguim pel corriol en direcció S-SW (durant aquest tram anem trobant marques vermelles que ens ajudaran a seguir el camí correcte). El corriol serpentuós, planeja fins arribar a una gran clariana, des de la qual podem gaudir d’unes panoràmiques del turó de l’Home a l’est i La Calma al sud-oest. Comencem a baixar en direcció S-SE i arribem al pla Soliva de Dalt.
3h 50 min. Pla Soliva de Dalt (1510 m)
És una zona arbustiva (ginestell, arç i ginebró) que ens permet continuar gaudint de les vistes dels cims del Montseny mentre caminem.
Seguim baixant, en direcció SE, per on trobem algun faig malmès pel fort vent o amb l’escorça buida atacada per alguna plaga. En aquest punt, i si estem de sort, podem veure alguna àguila sobrevolant i fitant la zona.
La baixada és forta i el camí rocallós en dificulta el pas. Entre aquestes roques unes taques vermelles ens ajuden a seguir el camí a Sant Bernat. Ens endinsem de nou a la fageda, i continuem baixant. Més endavant sortim del bosc i passem per un corriol, en direcció sud, entre falgueres i esbarzers que arriba a un pla assolellat envoltat de ginestell i alguna alzina. És el Collell, des d’on podem gaudir de nou de les diferents panoràmiques que ja esdevenen familiars.
4h 05 min. El Collell (1280 m)
Agafem un corriol que baixa, en direcció SW, entre alzines, falgueres i grans quantitats d’arços a banda i banda.
Després d’una forta baixada, el corriol planeja per una zona més assolellada i tapada per falgueres, és el pla Safatgella. El travessem, en direcció SE, passant pel costat d’alguns arbustos com el bruc, el ginebró i el boix grèvol (actualment protegit). Arribem a una pista, la creuem i continuem pel corriol que baixa, en direcció S, entre l’espessor de falgueres i ginestells.
Més endavant ens endinsem a l’alzinar, el camí s’eixampla i continuem baixant en direcció SE. Deixem una pista que marxa en direcció est, i continuem pel camí que gira suaument i segueix baixant en direcció SW.
Arribem a una cruïlla, deixem el camí que baixa en direcció oest, i seguim en direcció NE. A uns 20 metres prenem un corriol que baixa en direcció E-SE endinsant-se per l’alzinar (una fita de pedres amb una marca vermella ens mostren el camí). Més endavant, passem una clariana, el camí gira suaument i seguim en direcció SE, creuem un camí, i continuem baixant per l’alzinar, on podem trobar alguna furgada de senglar i el terra d’una tonalitat més vermellosa.
Creuem una pista i seguim pel corriol de davant, en direcció SE fins arribar a una altra pista (al final d’aquest corriol, clavat a una alzina, trobem un cartell de fusta que ens indica la direcció a Matagalls, d’on venim).
Baixem unes 100 passes per la pista, en direcció S, fins arribar a un revolt, d’aquest surt un corriol a la dreta que baixa en direcció S-SW (indicat amb una menuda fita de pedres).
L’agafem i continuem davallant per mig del bosc en direcció SW.
4h 40 min. El bosc de Sant Bernat (920 m)
Ens trobem al bosc de Sant Bernat. Passem una zona assolellada on trobem algunes plantes aromàtiques com el cap d’ase. I arribem a una esplanada d’on surt un camí més ample que agafem en direcció SE. A tan sols uns 30 metres trobem de nou un corriol que travessa el bosc en direcció S.
És una zona molt sovintejada per diferents animals, i no ens serà gens difícils trobar el rastre d’un ratolí o d’una fagina entre d’altres.
El corriol continua baixant entre alzines i algun roure. I més endavant trobem dos cartells de fusta clavats a una alzina que ens indiquen cap a Matagalls a 3 hores i 30 minuts, i cap a Sant Bernat a 5 minuts. Seguim baixant i arribem just darrera de l’ermita de Sant Bernat.
4h 45 min. Sant Bernat (887 m)
Enmig d’uns prats i enlairat sobre la vall trobem l’ermita de Sant Bernat. Aquesta ermita d’estil neoromànic va ser fundada al 1952, es troba al costat d’un hotel amb el mateix nom.
Agafem la carretera que surt de l’hotel en direcció SE, i a uns 300 metres trobem un revolt, d’on surt un corriol a l’esquerre, en direcció est, que agafem. Aquest corriol baixa suaument fins arribar a can Gorgs.
4h 52 min. Can Gorgs (825 m)
Antiga masia restaurada, que encara conserva la bassa i les seves feixes, on podem trobar conreus i fins i tot un ramat de vaques pasturant si n’és el temps. Agafem el camí que baixa de la casa en direcció SE fins arribar a la pista de les Illes i Sant Marçal. Des del trencall podem veure la silueta de la Traüna al sud-est.
Seguim per la pista en direcció E, a uns 300 metres gira i comença a baixar, en direcció NW, passem el riu Tordera per un petit pont i continuem pujant per la pista, en direcció NE.
A uns 500 metres trobem un camí que baixa en direcció nord-est, tancat per una cadena, que ens apropa al riu Tordera. El deixem a l’esquerre i uns passos més endavant, on s’eixampla la carretera, deixem la pista per tornar a agafar el corriol que ens apropa en direcció SW per mig de l’alzinar fins els cingles de Bovilar.
Ens ofereix una panoràmica de La Calma i La Traüna a l’esquerra, al costat del camp verd de les Vernedes.
El camí descendeix per una zona molt rocallosa, passant per sots embardissats per esbarzers i altres lianes. Però finalment arribem a un tram més ample on trobem una tanca de fusta que delimita la finca de les Vernedes, i segueix tot el camí de retorns fins l’entrada de La Traüna.
5h 40 min. La Traüna (730 m)
Arribada a la casa de colònies La Traüna.
Segueix-nos!
No et perdis les nostres ofertes!
Segueix-nos també a les xarxes socials
Som Fundesplai
Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.
L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.