Les Alteres

A l'altra banda del Pantà
 • Dificultat: Mitjana
 • Edat recomanada: 8 anys i més
 • Distància: 6,55 km
 • Desnivell positiu acumulat: 313 metres
 • Població propera: Àger
 • Punt de sortida: Vagons d'Àger
 • Punt d'arribada: Vagons d'Àger

Resum de l'itinerari

Aquest itinerari travessa a l’altra banda del pantà pel pont penjat per a dur-nos fins a un petit corriol que ens permetrà enfilar fins a Les Alteres, des d’on tindrem unes bones vistes del Congost de Tarradets. Abans d’arribar-hi recorrerem la part de l’obaga de Les Alteres, on podrem observar una vegetació diferent, de zones més ombrívoles, respecte a aquella que podem trobar als itineraris de l’altra banda del pantà, els que transcorren pel GR1. A mig camí podrem gaudir d’una fantàstica panoràmica del pantà amb la Baronia de Sant Oïsme als nostres peus.

Fixa't

 • Vegetació de l’obaga
 • Baronia de Sant Oïsme
 • Congost de Tarradets

Descripció llarga

Pont penjat i La Pineda

Des de l’hangar, ens dirigirem a la cua de l’últim vagó i travessarem el túnel que ens portarà a l’altra banda de la carretera. Des d’allà, agafarem el camí principal dels campaments fins que trobem un altre camí empedrat que surt a mà esquerra i que ens portarà fins al pont penjant, el qual travessarem i arribarem a la zona d’acampada “La Pineda”. Al fons del campament agafarem un petit corriol que enfila cap amunt fins que arribem a l’alçada de la carretera. No és una carretera massa transitada, però cal anar amb compte.

Obaga de L’Altera

Ja veurem que just a l’altra banda de la carretera, a la mateixa alçada, segueix el camí. L’enfilarem i podrem gaudir d’un corriol a la part ombrívola de la muntanya on veurem una vegetació una mica diferent de la que veurem un cop a dalt. El camí s’enfila força i fa pujada constant. Si seguiu el track, veureu aquest al final d’aquest tram ens podem desplaçar lleugerament per un corriol, a mà dreta i arribar a un extrem des d’on podem gaudir d’una bona panoràmica del pantà i la Baronia de Sant Oïsme.

Durant tot el camí podrem observar la vegetació més característica de la zona. Concretament, en aquesta part d’obaga hi dominen les rouredes: a la part bassal del Montsec i de la conca de Tremp, la roureda de roure de fulla petita, i a partir de 1.000-1.100 m, la roureda de roure martinenc. Els estadis de degradació constitueixen el matollar de boixerola i les joncedes. Dins del domini de les rouredes, als llocs més frescals i de pendent més fort, hi ha bosquines de tells, aurons i servers. Per sobre de les rouredes, el límit del bosc es pot situar entre 1.300-1.400 m, es troben els prats secs. L’abundància d’espadats i rocams afavoreix la diversitat i extensió de comunitats rupícoles, amb alguna espècie endèmica com  l’orella d’os.

Les Alteres

El camí segueix pujant, ara amb menys desnivell i la vegetació ja es va obrint una mica més, ja que estarem a punt d’arribar la Planta de Betllavell, on trobarem un camp d’oliveres que podem travessar i un corral amb el mateix nom. Ens trobarem a la part de solell, on predominen el pi i l’alzina.  Quan el sòl és molt pobre i amb rocam, apareix el boix i el garric. En zones d’espadats, amb dificultats per arrelar, apareix les comunitats del te de roca. Finalment, quan arribem al capdamunt de la carena, on les condicions climàtiques són adverses, només alguns vegetals punxents o en coixinets poden colonitzar aquests indrets, com la brolla d’eriçó.  Aviat agafarem una pista que podríem seguir i ens portaria a la Baronia de Sant Oïsme, baixant per l’altra banda de la muntanya. Des de dalt el pla podem veure la totalitat de la Serra del Montsec d’Ares i, a mà dreta, podem veure amb claredat els dos cingles que formen el Congost de Tarradets.

Tornada

Començarem el camí de tornada desfent el camí i tornarem a creuar la Planta de Betllavell. Un cop ens tornem a endinsar a l’obaga de l’Altera, deixarem el camí pel qual havíem pujat i agafarem un corriol que surt a mà dreta, de manera que passarem per l’altra banda del cim de l’Altera. Aquest corriol ens durà fins a gairebé la zona del càmping i la Masia del Teuler, alçada en la qual ens tornarem a trobar la carretera. Avançarem pel voral de la carretera fins que, uns mestres més endavant, trobarem un punt que ens permetrà baixar fins a trobar un corriol que ens portarà de tornada a La Pineda.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai