Miradors de Busa i Presó del Capolatell

Les millors vistes panoràmiques des de la Serra de Busa
  • Dificultat: Notable
  • Edat recomanada: 12 anys i més
  • Distància: 13,20 km
  • Desnivell positiu acumulat: 673 metres
  • Població propera: Navès
  • Punt de sortida: La Rectoria de la Selva
  • Punt d'arribada: La Rectoria de La Selva

Resum de l'itinerari

Sortida de descoberta de l’entorn que neix a la casa de colònies La Rectoria de La Selva. L’excursió ens permetrà viure els diferents entorns de Busa des del seu interior: caminarem entre els boscs de pi roig característics de la zona, ens aturarem al mirador del Pla de Busa, el qual ens ofereix unes vistes espectaculars de la Vall d’Ora i d’alguns dels cims més emblemàtics de Catalunya, i després de caminar entre vaques i alguns prats de pastura, arribarem a la presó del Capolatell, el punt àlgid de la caminada.

Recomanada per a infants a partir d’onze o dotze anys, cal planificar adequadament els temps si es vol realitzar només en un matí o una tarda. Si decidim endur-nos pícnic sempre es podrà realitzar amb més calma, fent les parades pertinents i gaudint de les sorpreses i paisatges que ens pot oferir la natura. Cal tenir en compte que no disposa de punts d’aigua: ompliu bé les cantimplores!

Fixa't

  • Boscs de pi roig
  • Cinglera de Busa
  • Arbusts de boix
  • Conglomerat i roca mare
  • Contrasts de la tardor
  • Vistes panoràmiques des de Busa

Descripció llarga

Cal tenir en compte que els temps de recorregut indicats són superiors als reals, ja que es van prendre anotacions durant la sortida i això va augmentar els temps de les parades.

Punt de partida: l’excursió comença des de l’esplanada principal de la casa de colònies, pel camí que s’enfila darrere del parc d’aventura.  Durant la primera etapa del recorregut seguirem les marques grogues i vermelles fins que s’indiqui el contrari. A vegades veurem que el camí  només està indicat per una marca vermella: segueix sent l’itinerari correcte, el qual es va senyalitzar gràcies als i les joves del camp de treball d’estiu a La Rectoria. El camí puja cap a la dreta.

Des de l’esplanada de la casa es veu la cinglera de Busa, a sobre de la qual hi ha el pla de Busa, cap a on ens dirigim. Ràpidament el camí s’estreny convertint-se en un sender. Travessem alguna tanca de bestiar, estan electrificades. Podem veure rastres de bestiar durant tot el camí.

08′ El sender va pujant i fent alguna baixada. Arribem a un petit pla on hi ha moltes espècies d’arbres coexistint, cosa que contrasta amb els boscos dominats pel pi roig que hi ha en zones de més alçada. Aquí veiem que tot i que efectivament hi predomina el pi roig, també hi trobem roures, alzines, esbarzers, molt boix, blada de fulla gran (Acer opalus ssp opalus) i heura. És un bon moment per parlar de la importància de la biodiversitat per la resiliència i l’equilibri dels ecosistemes, tant de la biodiversitat vegetal que fàcilment podem observar com l’animal.

13′ Uns 50 metres més endavant trobem el vailet que evita que passi el bestiar però deixa passar a les persones. Just després, a mà dreta, hi ha un bon exemplar d’alzina que podem observar d’aprop. Aquí el camí es complica una mica si anem amb menuts i menudes, ja que alguns trams passen pel costat de desnivells importants i cal estar alerta.

18’ El sender arriba a una clariana i s’eixampla. Hi ha espai per seure i observar el pi roig, intentant descobrir les seves diferències amb altres pins i com reconèixer-lo. La clariana està envoltada d’aquests pins, alguns amb el tronc cobert d’heura. Més enllà podrem veure els cingles notablement més a prop que a la casa. En aquest punt el camí s’eixampla esdevenint una pista que fa una baixada pronunciada.

Al cap de 100 metres de baixada ens trobem amb una intersecció, hi ha camí davant i a dreta i esquerra. Agafem el camí de l’esquerra seguint les fites grogues i vermelles. El camí segueix pujant: durant la pujada hi ha roques de conglomerat que ens poden servir per observar de ben aprop la geografia del terreny on ens trobem, ja que els cingles estan formats del mateix tipus de roca.

32’ Arribem a una altra intersecció: veiem creu vermella clara al terra a la dreta, el camí segueix en forma de sender altre cop, per l’esquerra. La pujada es fa pronunciada i en alguns trams cal ajudar-se de les mans per sortejar alguna pedra, però no hi ha més complicació. Aquesta zona és molt interessant a la tardor, quan les fulles es tornen grogues i vermelles formant clapes del bosc que contrasten amb el sempre verd dels pins.

42’ El sender desemboca en una pista més ampla. La pugem cap a l’esquerra. En un parell de minuts ens trobem davant d’una immensa paret de roca conglomerada, la qual deixem a mà esquerra i seguim pujant. El tram on la paret es troba amb el camí és un bon punt per veure bé els diferents estrats del sòl des de la roca mare i com aquesta es va descomponent fins a la capa més superficial de matèria orgànica, molt més fosca.

47’ Intersecció. Ens despedim del camí vermell i anem precisament cap on hi ha la creu, a l’esquerra. Pugem una mica i creuem pel vailet del bestiar; un cop el passem cal anar cap a la dreta, baixant.

1’7km /53’ Un cop arribem a baix hi ha una intersecció quàdruple: cal anar a la dreta i seguir el camí (pista ampla) fins que ens trobem amb una pista asfaltada. Aquest és el camí de Busa que agafarem i que anirem pujant (atenció: tornem a ser al camí vermell, de manera que només l’hem deixat per fer drecera). Als marges del camí ens anirem trobant plantes aromàtiques de diverses espècies i edats. Després d’uns 10 minuts de pujada arribem a una intersecció al costat d’una torre elèctrica. En aquest punt cal anar en direcció Busa, a la dreta (veureu les indicacions pels cotxes). El camí esfaltat va pujant fent revolts.

2’7km /75’ Arribem a dalt del pla de Busa! Ens trobem al pàrquing, on hi ha un panell que indica que el mirador està a només 340m cap a la nostra dreta, seguint la pujada pel prat del pla. Al panell hi podem trobar informació sobre la història del pla de Busa, el qual va ser fortificat al s.XIX durant la Guerra del francès i va servir d’amagatall als milicians i milicianes de la Guerra civil.

2,9km /79’ En 4 minuts arribem al mirador del Pla de Busa. Observem que aquí dalt hi trobem pi altre cop, a més de molt boix i rosers silvestres. El mirador és un gran punt per observar el paissatge i intentar reconèixer algunes muntanyes emblemàtiques de Catalunya com Montserrat o el Pedraforca. Sí ens aturem uns minuts i tenim una mica de sort podrem veure moltes aus, sobretot rapinyaires, que fan servir els cingles per fer-hi el niu: aufranys, voltors, àguiles

3’5km / 90′  Quan ens tornem a trobar al planell informatiu, agafem el camí que segueix en direcció contraria al camí que hem utilitzat per arribar fins aquí, avançant endavant pel camí que queda entre boscs de pi roig i prats de pastura.

4’5km / 100′ Un cop haguem passat la casa Rial, l’única masia de la zona encara habitada de forma permanent, la deixarem a la nostra dreta i avançarem fins a topar amb uns prats i feixes de conreu que no ens permetran seguir. Tombem a l’esquerra i seguim caminant uns 180m fins que puguem girar a la dreta i pujar uns metres fins una altra masia formada per 3 edificacions.

5km / 104′ Deixant la masia a la nostra esquena, agafem l’únic cami que avança cap endavant i que ens portarà fins a la part final de la ruta. El camí serà en un principi més ample i anirà fent-se més estret fins a convertir-se en un sender.

6,2km / 117′ En aquest punt ens allunyarem uns metres del sender principal que estem seguint per apropar-nos al mirador de Sant Llorenç de Morunys, el qual ens oferirà unes vistes espectaculars de l’altra cara de la serra de Busa. És un bon moment per fer interpretació del paisatge: a la nostra dreta podrem divisar l’emblemàtic Pedraforca, amagant-se parcialment darrera la Serra del Verd, i de forma més frontal veurem la Vall de Lord i la Serra de Bastets, responsables de donar nom a l’Espai Natural Protegit de les serres de Busa-els Bastets-Lord.

6,8km / 128′: uns 600m després del mirador haurem d’ajudarnos de les mans per descendir per la ziga-zaga entre roques que dibuixa el sender. Estem davant del pont que dóna accés a l’antiga Presó de Busa, localitzada sobre El Capolatell (o Capolat). Aquesta mena “d’illa de pedra” va servir com a presó natural durant la Guerra del Francès (principis del s.XIX), tancant-hi els presoners amb la retirada del pont que abans hi donava accés (l’actual és metàlic i fixe per evitar accidents). ATENCIÓ: cal anar amb molt de compte després de passar el pont, ja que a tocar del sender que seguirem hi ha dos forats naturals a la roca que podríen produir accidents importants.

6,9km / 130′ Seguint el sender posterior al pont avancarem uns metres fins que aquest es bifurcarà en dos senders diferenciats: en aquest punt passarem sobre l’esquerda de la presó que dóna accés a l’última part del Capolat.

7,1km / 132′ Arribem al punt final de l’excursió: el mirador del Capolat. ATENCIÓ: cal vigilar molt amb la distància dels infants amb el precipici. En aquest punt podem seure i descansar tot gaudint de les meravelloses vistes de l’Espai Natural Protegit on ens trobem: les tonalitats turqueses del Pantà de la Llosa del Cavall (que pertany al riu Cardener), els blancs ensucrats de les pistes del Port del Compte

Tornada: per tornar fins a La Rectoria hem de desfer el sender/camí que hem seguit des del planell del mirador del Pla de Busa. Des d’allà baixarem per l’única part asfaltada de la ruta (la carretera de corves que hem seguit durant uns minuts per arribar al pla). Després de baixar ens tornem a trobar amb la intersecció que hem trobat al quilòmetre 1’7 de ruta (53’ caminats). Agafem la pujada que ara queda a l’esquerra per tornar pel mateix camí, ara de baixada, que hem seguit en sortir de la casa de colònies.

13’2km /180’ Arribada a La Rectoria!

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai