Santa Fe i el Turó de l’Home

La gran travessa pel massís del Montseny
 • Dificultat: Alta
 • Edat recomanada: 16 anys i més
 • Distància: 20,00 km
 • Desnivell positiu acumulat: 977 metres
 • Població propera: Fogars de Montclús
 • Punt de sortida: La Traüna
 • Punt d'arribada: La Traüna

Resum de l'itinerari

Aquest recorregut llarg i dur ens durà en continua pujada cap als cims més alts del massís del Montseny.

L’itinerari comença travessant els esqueis de Bovilar per anar a buscar la vall de La Tordera. Un cop a la vall la remuntarem fins a l’inici, al coll de Sant Marçal. Des d’aquest punt ens aproparem als vessants de ponent de les Agudes, per on farem l’ascensió. Una variant d’aquest recorregut, serà pujar pels Castellets de les Agudes.

Un cop al cim seguirem la carena fins el cim culminal del massís, el Turó de l’Home. Des d’aquest punt tot serà un descens, pel vessant de llevant del turó de l’Home, molt pronunciat al principi, i més suau conforme anem perden alçada, fins arribar a la Traüna.

Fixa't

 • Els esqueis d’en Bovilar
 • La Tordera
 • El coll de Sant Marçal
 • Els rastres
 • El cim de les Agudes
 • La carena cap al turó de l’Home
 • El cim del turó de l’Home
 • La grandiositat del paisatge
 • La vall de Santa Fe
 • Els corrals d’en Deumal i d’en Rovira
 • Els ocells
 • El veïnat de França

Descripció llarga

Casa de colònies la Traüna (730 m)

Sortint de la casa de colònies i Escola de Natura de La Traüna agafem el camí cap als Esquies de Bovilar. El corriol en pocs minuts ens porta a una pista, ja al fons de la vall de La Tordera. Seguim amunt, arribant a la font de les Nàiades i continuem remuntant per l’ampla pista cap a Sant Marçal, travessant les imponents perxades de castanyers. Poc a poc guanyem alçada i l’encontre amb la fageda ens avisa de l’arribada a Sant Marçal. Aquest tram de l’itinerari es troba àmpliament descrit en l’itinerari núm. 8 d’aquesta mateixa col·lecció.

1h 45 min. Coll de Sant Marçal (1110 m)

Arribem a aquest bell indret, situat a la carena que uneix el massís de les Agudes amb el del Matagalls. Retornem cap a l’ermita i prenem el camí en direcció E-SE, camí cap a l’alberg el Puig. El camí inicia una lleugera pujada i el matollar és la vegetació que domina en aquest indret batut pel vent. Passat el refugi, destinat a albergar investigadors i estudiosos del medi, el camí entronca amb un de més ample que puja dels Terrers. Continuem a l’esquerra, en lleugera pujada.

El nostre camí s’uneix a la pista que per l’esquerra ve de la carretera de Sant Marçal a Santa Fe i continuem a la dreta pel anomenat camí marçaler. Aquest camí, que era el sender emprat pels traginers i pastors en els seus trànsits per la muntanya, ens porta fins la llunyana població de Palautordera.

2h 35 min. El Serrat Llarg (1090 m)

Prenem el trencant a l’esquerra, que en forta pujada, i travessant la tartera del Serrat Llarg, ens apropa a poc a poc cap al cim. Aquest tram de camí està marcat amb unes fites metàl·liques de color verd. Més endavant entrem a la fageda i en poc temps arribem al coll de les Agudes.

4h 15 min. Les Agudes (1703 m)

Arriben al cim de les Agudes, segon cim més alt del massís i situat a l’extrem N de la carena que enllaça amb el turó de l’Home.

El paisatge que s’observa és impressionant. Cap al N veiem els Pirineus i les Guilleries. A l’E, Arbúcies i el castell de Montsoriu.

Al S, el Montnegre i la vall de Santa Fe. A l’W, Montserrat, St. Llorenç del Munt i la Calma. En el mateix cim aflora la roca viva i les crestes i canals li donen el seu aspecte agrest i dur que reflecteix el seu nom. També hi trobem una placa amb un poema de Mn. Pere Ribot. Al SE observem la vall de Santa Fe, emmarcada pels cims i en mig de la vall, l’embassament. La seva situació li confereix unes característiques climàtiques que permeten el creixement d’una vegetació típicament centreuropea.

Retornem al coll de les Agudes i seguim el corriol que pel vessant de ponent segueix a prop de la carena, deixant el que ens mena cap al camí dels pous. El recorregut voreja el puig Sacarbassa i passat el coll del mateix nom enfila la carena en direcció SW. Passats uns minuts deixem la carena i continuem pel corriol que davalla suaument per trobar el camí que puja de la font del Briançó. Seguim en direcció SW cap al coll Sesbasses. Travessem la carretera i enfilem per un caminoi erosionat cap al cim de la muntanya.

4h 55 min. Turó de l’Home (1707 m)

És el cim culminal del massís del Montseny. Des del 1932 hi ha instal·lat un observatori meteorològic, on es recullen dades diàriament. El panorama que s’observa és impressionant, i si el dia és clar es veu des del Canigó i la Pica d’Estats fins les muntanyes de Prades i l’Illa de Mallorca.

Retornem fins el coll Sesbasses. Passada la carretera busquem el GR 5-2, i el seguim en direcció W. El corriol es mena cap a la vall de La Tordera i el panorama dominant és la vista del pla de La Calma. El camí baixa ràpidament en direcció SW, pel vessant, entre matolls de ginestell, bruc i ginebró. El camí fa un revolt i continuem baixant en direcció NW.

Travessem una clapa de fageda i sortim a una zona planera on les falgueres dominen la vegetació.

5h 5 min. Pla del Saüquet (1420 m)

El camí es torna molt estret i les altes mates de ginestell amaguen el sender, però les fites ens ajuden a continuar sense gaire més problemes. Aquests indrets són freqüentats pels senglars i les furgades ens ho confirmen. El camí va girant cap al W i encara trobem algun faig. En un dels revolts es desprèn un corriol que enllaça amb la pujada a les Agudes (itinerari núm. 10). El camí s’encara cap al S i l’escassa alçada de la vegetació permet gaudir del paisatge.

Més endavant, el camí s’eixampla, la forta pendent i l’erosió del camí ens dificultaran el pas.

5h 25 min. Corral d’en Deumal (1200 m)

El camí es torna més planer, i d’entre el matollar de ginestell sobresurten una alzina i un castanyer aïllats que creixen al costat del corral d’en Deumal, avui en molt mal estat i amagat per les bardisses. És una de les construccions fetes a més alçada al Montseny.

5 hores i 30 min. Torrent de les Nogueres (1165 m)

Arribem al torrent on la frescor que dóna l’ombra de pollancres, freixes i nogueres, ens ajuda a reposar del llarg descens des del turó. Aquest torrent és la capçalera de la riera Xica o sot de l’Areny, que tornarem a creuar més avall. Per sota del torrent i una mica amagada trobem la font de les Nogueres.

Deixem el torrent i continuem pel camí, en direcció SW. El pendent torna a augmentar de forma brusca, i el camí es torna pedregós degut a la mateixa erosió. Pocs minuts després el camí fa una sèrie de ziga-zagues i el pendent es torna una mica més suau i menys pedregós. Aprofitant la situació observem cap a l’E l’imponent silueta del turó de l’Home i el camí que hem fet. El matollar de ginestell és ple de petites alzines que creixen amb força. Uns metres més avall trobem una cruïlla, a l’esquerra marxa el GR 5-2, en direcció a Fontmartina. Nosaltres continuem a la dreta, en direcció SW.

5h 55 min. Corral d’en Rovira (975 m)

Arribem a aquesta construcció, que està situada a l’inici de la serra de Navall. Des d’aquí es veu una impressionant vista sobre la vall de La Tordera, el pla de La Calma, el massís del Matagalls i del mateix turó de l’Home, que s’aixeca just darrera de la casa.

En aquest punt trobem una trifurcació. Al costat de la font trobem un trencant que planeja cap al N. És el camí marçaler, que ens porta cap a la Gronxadora i Sant Marçal. L’altre camí passa per davant de la casa, en direcció SE, cap a Fontmartina.

Nosaltres continuarem recte, per l’ampla pista, en direcció SW, i deixant a l’esquerra un gran camp de conreu. Unes marques de pintura blaves ens guiaran durant part del recorregut. Una pista ampla es desprèn a l’esquerra. El camí, en continu descens, segueix zigzaguejant. A l’esquerra continua el camí cap a la masia del Salicrup. Nosaltres continuem a la dreta, per una forta baixada.

En aquesta zona hem de deixar de banda els petits corriols que es desprenen del camí principal. La vegetació dominant és un atapeït i jove alzinar i ja hem deixat de banda els matollars de les zones més altitudinals. Trobem una altra cruïlla que seguirem a la dreta, en direcció NW.

6h 25 min. Collet del Bisbe (852 m)

La baixada s’atura i arribem a una zona planera, just al llom de la serra de Navall, on trobem una altra cruïlla, aquesta de quatre camins. Seguim a la dreta deixant els altres camins.

Uns metres més endavant tornem a trobar una cruïlla. Anem a la dreta i deixem el camí que per l’esquerra puja a buscar el camí marçaler, que hem deixat al corral d’en Rovira.

L’ample pista s’apropa, cap a can Mitjaner, masia reformada on actualment es dediquen a la cria de gossos de la raça Terranova. En apropar-nos ens sortirà al pas algun d’ells.

Són gossos molt grans, juganers i haurem d’anar amb compte. El camí planeja i travessem, primerament el torrent de les Nogueres, i seguidament el sot de Canyadell. Just passat el sot el camí ens mena cap al veïnat de França, en direcció N.

Després de passar el sot de les Nogueres i Can Mitjaner a l’esquerra del camí, cal seguir la pista de trànsit rodat (Camí Ral, camí de pas per a vianants i vehicles autoritzats i veïnals) en direcció Can Coloreda.  Arribarem  al sot de Canyadell o sot Xic  i tot pujant ens menarà al camí de tornada a la Traüna, passant de llarg una cadena a mà esquerra, que indica la propietat privada de la finca Can Toni.

7 h 5 min. Casa de colònies La Traüna (730 m)

Per la pista, trobarem la casa de Can Coloreda a mà esquerra i continuarem la pista en una lleugera baixada, passant el sot de Cal Satanàs, casa en ruïnes que veurem a mà dreta. Sense deixar aquesta pista de pas, seguirem fins arribar a trobar la casa de les Vernedes a mà dreta i la cruïlla que porta a Can Toni a mà esquerra. Seguim una pista força recta uns minuts i arribarem sense pèrdua a l’entrada de la Casa de Colònies de la Traüna.

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai