Torre de l’Escumó

Vorejant els cingles del Montsec
 • Dificultat: Baixa
 • Edat recomanada: 10 anys i més
 • Distància: 6,17 km
 • Desnivell positiu acumulat: 582 metres
 • Població propera: Ametlla de Montsec
 • Punt de sortida: Vagons d'Àger
 • Punt d'arribada: Torre de l'Escumó

Resum de l'itinerari

L’itinerari descrit i enllaçat en aquesta pàgina és avança per pistes i corriols ben definits, tot i que hi ha força desnivell. Hi ha l’opció de fer aquest itinerari circular, variant el camí d’anada i fent-lo per una via de corriols més directes. A la nostra pàgina de Wikiloc hi podeu trobar el track d’aquest itinerari circular, en el qual es passa a la vora del Mas de Xixí, un mas abandonat que queda just per sota del pla i la torre. Per arribar fins al pla haureu de passar per un tram d’aproximadament 1 km que transcorre per corriols estrets, inclinats i moltes vegades desdibuixats per la vegetació. Tot i no intuir el camí de vegades, si seguiu el track hi podreu arribar. La tornada es fa seguint el recorregut enllaçat en aquesta pàgina.

Els Vagons d’Àger es troben just al peu de les primeres cingleres que conformen la Serra del Montsec. I és justament en aquestes primeres cingleres, concretament al Serrat de la Creueta, on es troba la Torre de l’Escumó. Aquest itinerari ens portarà a recórrer part del GR1 en direcció a l’Ametlla i, posteriorment, vorejarem les parets dels cingles i acabarem d’agafar alçada per arribar, primer, fins al pla de l’Escumó, que ens ofereix bones vistes a l’altra banda de la carena i, després, fins a la torre de vigilància, que ens oferirà una gran panoràmica del pantà de Camarassa.

La serra del Montsec forma una muralla de més de 40 Km de llargada, plena d’espadats i barrancs que li donen caràcter fronterer. El nom de Montsec, que significa “la muntanya tallada”, li va com anell al dit. El pas de dos rius divideix la muntanya en tres parts. A l’est, la Noguera Pallaresa separa el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies, i a l’oest, la Noguera Ribagorçana dona lloc al Montsec de l’Estall, ja en terres d’Aragó. El cim més alt el trobem al Montsec d’Ares, Santalis, amb 1678 m. Per poder travessar la muntanya existeixen canals o passos naturals, com el canal d’Osca o el pas de Terradets que permeten la comunicació a través de la cinglera. Terra de cingles, avencs i coves, és el paradís d’escaladors i escaladores, espeleòlegs i espeleòlogues, i naturalistes.

Fixa't

 • Cingleres
 • Aus
 • Torre de l’Escumó
 • Panoràmica del pantà

Descripció llarga

Vagons d’Àger i Torrent de les Cols

Aquest itinerari parteix dels campaments d’Àger i s’enfila cap a l’Ametlla del Montsec pel GR1. Per agafar el camí, cap que ens dirigim cap al camí que surt del final de l’estació, prop del túnel d’accés els campaments. Podreu veure que hi ha tanques de fusta que el voregen. Allà agafarem un corriol que transcorre a mà dreta del Torrent de les Cols. L’enfilarem fins que el talli una pista més ampla, que seguirem en direcció a l’Ametlla del Montsec.

Avancem pel GR

Durant tota l’excursió anirem enfilant les parets que conformen la serralada del Montsec, caracteritzada per muntanyes rocoses majestuoses que ens acompanyaran tot el camí. Aquest itinerari, de dificultat fàcil, ens permetrà observar l’entorn i fixar-nos amb la vegetació predominant.

Tot l’itinerari avança per la part de solell de les muntanyes i veurem com hi predominen el pi i l’alzina.  Quan el sòl és molt pobre i amb rocam, apareix el boix i el garric. En zones d’espadats, amb dificultats per arrelar, apareix les comunitats del te de roca. Finalment, quan arribem al capdamunt de la carena, on les condicions climàtiques són adverses, només alguns vegetals punxents o en coixinets poden colonitzar aquests indrets, com la brolla d’eriçó. En aquest tram creuarem també per camps d’oliveres, un conreu força estès a la zona, afavorit per les seves condicions climatològiques.

Pel que fa a la fauna, segurament podrem observar grans aus que desafien les altures dels cingles com l’aufrany, el voltor i el trencalòs. A l’alta muntanya són fàcils de veure la gralla de bec groc i el pela-roques, i a la muntanya baixa el milà negre i el duc. I si ens apropem al bosc de ribera, podem sentir com canta l’oriol. Els rius i embassaments que trobem al llarg i ample del Montsec també ofereixen punts de cria i àrees de repòs d’una població d’ocells aquàtics gens menyspreable com els cabussons, ànecs, gavines i altres ocells. Als boscos podem trobar rastres de mamífers, perquè hi viuen l’eriçó, el gat salvatge, la guineu, la geneta i el porc senglar. També hi viu la llúdriga (congost de Mont-rebei) avui amenaçada d’extinció. A les coves i avencs hi ha tota una fauna cavernícola important, com el rat-penat.

Deixem el GR

Una mica abans d’arribar a l’Ametlla, a l’altura de la Casa Retjo, deixarem el GR i seguirem la pista a mà dreta. Aviat la pista es convertirà en un corriol que anirà agafant alçada. L’últim tram el desnivell s’intensifica fins que arribem al Pla de l’Escumó.

Pla de l’Escumó

Des del pla podem veure les parets més altes de la serra i, a mà dreta, les altes parets i l’escletxa que formen el Congost de Tarradets, frontera natural entre les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà. El pla de l’Escumó, molt proper a les cingleres més altes, és un lloc perfecte per a l’observació d’aus com els voltors o aufranys. Si tenim paciència i hi dediquem una estona, de segur que les podrem veure i admirar a tan poca distància que en podrem diferenciar alguns detalls.

Torre de l’Escumó

A la part del pla orientada cap al pantà de Camarassa s’enfila la part final del cim de Lo Codó (883), a l’extrem del qual hi ha la Torre de l’Escumó. Aquesta torre és una fortificació militar construïda per Arnau Mir de Tost i va ser documentada l’any 1.066. Se’n conserven 4 o 5 metres de la torre circular, construïda amb pedres regulars, i part del recinte. Si ens apropem fins a l’extrem de la cinglera, just al costat de la torre, podrem admirar unes vistes immillorables del pantà de Camarassa, la Baronia de Sant Oïsme i els pobles i edificacions de tota la vall d’Àger.

Cal desfer el mateix camí per tornar als Vagons d’Àger. Doblant així la distància i el temps estimat descrit en aquesta fitxa i a Wikiloc.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai