Sabies que el 20 de maig és el Dia Mundial de les Abelles?
I per què creus que les abelles són tan importants?
Les abelles principalment són responsables de la pol·linització d’un 90% de plantes amb flor del planeta. Actualment es troben molt amenaçades per les activitats humanes i les seves poblacions estan en declivi a tots els continents de la Terra. Aquesta davallada posa en risc la supervivència de les espècies vegetals i animals, la sostenibilitat de l’agricultura i la vida humana.
“Si les abelles desapareguessin del planeta, a la humanitat només li quedarien quatre anys de vida”. Albert Einstein
El declivi de les abelles, tal com dèiem, amenaça la biodiversitat i fins i tot la vida humana, ja que el 75% de la producció mundial d’aliments depèn de la pol·linització per insectes, especialment per les abelles.
Les causes de la desaparició progressiva de les abelles i altres pol·linitzadors són diverses: els pesticides que es fan servir a l’agricultura industrial, el canvi climàtic, la fragmentació i pèrdua d’hàbitats, la contaminació ambiental, la globalització de virus, bacteris i depredadors com la vespa asiàtica,…
Tots aquests factors no només afecten a les abelles de la mel sinó especialment a les abelles silvestres, que són molt més abundants que les de la mel (a Espanya es calcula que n’hi ha 1 de la mel per 1000 de silvestres), als borinots i altres espècies pol·linitzadores.
Hi hem de fer alguna cosa, no?
Aquí tens algunes idees per conèixer el món de les abelles i afavorir la seva supervivència:
1. Explica i llegeix contes sobre les abelles
A les biblioteques i llibreries hi ha infinitat de contes sobre les abelles, és un animal que històricament ha despertat sempre molt interès, especialment en els infants. Gaudim de la lectura mentre ens apropem al seu món fascinant. Et recomanem:
- Conte en PDF: “Les abelles de la mel“, científicament documentat i promocionat per la Generalitat de Catalunya
- 30 contes per estimar la natura: llista de contes sobre la natura on n’hi ha alguns sobre les abelles.
2. Visita exposicions i cases d’apicultura
Podem visitar en família una exposició xulíssima que es troba al cor del Jardí Botànic de Barcelona i es titula “Més que abelles” on ens ajudaran a buscar solucions per a aquesta problemàtica mundial. També podem visitar, tant en família com amb l’escola o l’esplai, alguna instal·lació apícola que faci visites guiades i et converteixi en apicultor o apicultora per un dia.
3. Promou l’agricultura ecològica i sostenible
Converteix-te en un agent actiu per la prohibició total dels pesticides.
4. Fes un hotel d’insectes
Per afavorir les abelles silvestres de moltes espècies diferents, construeix un hotel d’insectes! El pots posar al terrat, al jardí o al pati de l’escola, o de l’esplai o de l’empresa on estiguis treballant. Sempre a prop de plantes amb flor. Aquí tens algunes idees per construir-te’l i entendre quins animals s’hi instal·laran: Com fer un hotel d’insectes.
5. Planta plantes aromàtiques
Plantes aromàtiques i altres plantes autòctones amb flor, arbustos i arbres que floreixin en diferents moments de l’any, especialment plantes mel·líferes com: farigola, romaní, farigola, sàlvia, geranis, margarides, arbres fruiters,… Enverdim les ciutats i els pobles, omplim els carrers, places, terrats, balcons i jardins en reserves de nèctar per a les abelles! A més a més, gaudirem de l’espectacle sensorial que ens ofereix la natura.
>> 23 plantes per afavorir les abelles
6. Afavoreix els marges amb plantes silvestres autòctones
Si tens un jardí, deixa marges i racons en què puguin créixer plantes ruderals silvestres per afavorir la biodiversitat natural de l’ecosistema.
>> 23 plantes per afavorir les abelles
7. No facis servir pesticides
Si tens jardí o plantes al balcó no facis servir pesticides i afavoreix els remeis biològics per al control de plagues.
8. Fes ciència ciutadana!
Participa en algun projecte de ciència ciutadana per a l’estudi dels pol·linitzadors. Per exemple:
- Projecte SePoc, de seguiment de pol·linitzadors de Catalunya
- Projecte CBMS, de seguiment de papallones diürnes
- Projecte VespaApp, una app per detectar la vespa asiàtica que amenaça les abelles
9. Engresca’t amb l’apicultura!
Cada vegada és més accessible convertir-se en apicultor/a. Pots fer cursos en associacions d’apicultura i recentment han sorgit diverses iniciatives que apropen els habitants de les ciutats al món de les abelles i els pol·linitzadors. Afavorir l’apicultura a la teva localitat tindrà molts beneficis per a la natura i ajudarà a combatre la desaparició de les abelles. Cada vegada hi ha més apicultors i apicultores urbanes que instal·len els seus ruscs en horts urbans, parcs, jardins o terrats i afavoreixen la biodiversitat de les ciutats. A Londres, París o Nova York hi ha col·lectius molt actius d’apicultura urbana, i a Espanya és un moviment incipient però encara força desconegut. Sinó, també pots apadrinar un rusc d’alguna explotació apícola local i donar suport a entitats que treballen per la recuperació de les abelles.
Vols saber més sobre les abelles?
- Vídeo “Les abelles, en regressió – TV3
- Vídeo “Cuidem les abelles” – TV3
- Vídeo “Què els passa a les abelles?” – Youtube
- Vídeo “Les abelles, en perill d’extinció” – TV3
- Vídeo “Imagine a world without bees” – FAO
- Documental “mucho más que abejas” – Vimeo
- Un mundo sin abejas – Noche temática TvE
- Què els passa a les abelles? – diari Ara
- El declivi de les abelles és una realitat – CREAF
- Els atacs de la vespa asiàtica són la major amenaça per a les abelles – CCMA
- Què els passa a les abelles? – revista Mètode
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!
I ajuda’ns a combatre la desaparició de les abelles! Gràcies!