Enmig de la preocupant situació de greu sequera que afecta actualment a Catalunya i a moltes altres regions del món, es fa evident que ens hem de posar les piles amb l’estalvi d’aigua, no? És un exercici importantíssim de responsabilitat social i ambiental.
De gota en gota podem anar sumant accions i aconseguir un estalvi significatiu. Però evidentment, també cal que els governs, institucions i grans empreses s’involucrin en aquest afany d’estalviar d’aigua, reduir el malbaratament i aplicar mesures per pal·liar la sequera.
En aquest article explorarem 15 accions pràctiques per estalviar aigua a casa. Des de petits canvis en els hàbits diaris fins a la instal·lació de dispositius eficients. Hi ha moltes maneres d’estalviar aigua!
ATENCIÓ!! Consulta si el teu municipi es troba en estat d’EMERGÈNCIA per sequera i les preguntes freqüents sobre les restriccions que comporta l’estat d’emergència.
Infografia “15 Coses que podem fer a casa per estalviar aigua” de Fundesplai.
A la cuina
1. Omplir bé el rentavaixelles optimitza l’ús de l’aigua a casa. D’aquesta manera promovem l’estalvi d’aquest recurs tan important! Assegura’t d’aprofitar al màxim tot l’espai que proporciona aquest electrodomèstic, i així reduiràs el consum innecessari. I recorda que en general, especialment amb rentavaixelles d’última generació, és més eficient posar el rentavaixelles que rentar a mà.
2. Una altra acció molt important que podem fer per estalviar aigua és omplir al màxim la rentadora. La majoria d’aquests electrodomèstics tenen una capacitat entre 5-10 litres, per tant, podem aprofitar tot aquest espai per posar la roba bruta. A més a més, pots escollir programes de rentat eficients i pots ajustar la càrrega segons la quantitat de roba que hagis de rentar. Aquests petits gestos t’ajudaran a fer un gran estalvi!
3. També pots optar per començar a descongelar els aliments dins la nevera, en comptes d’utilitzar l’aigua de l’aixeta. Aquest mètode que et recomanem és igual d’efectiu i evita un desaprofitament totalment innecessari! Només recorda que, si vols descongelar un aliment, l’hauràs de posar unes quantes hores abans a la nevera perquè sigui efectiu.
4. Ja aprofites tota aquella aigua que utilitzes per bullir verdures i altres aliments? Sí, sí! Podem agafar aquesta aigua sobrant, esperar que es refredi i reutilitzar-la per regar les plantes, per exemple!
Al lavabo
5. Millor dutxa que banyera. Una dutxa ràpida consumeix significativament menys aigua que una banyera. Perquè et puguis fer una idea, quan preparem una banyera estem consumint entre 200 i 300 litres d’aigua. En canvi, si ens dutxem, el més probable és que estiguem consumint una mitjana de 30 i 80 litres. És una diferència molt gran, oi? Una idea fàcil de posar en pràctica 😉
I mentre ens dutxem…
- Utilitzar un cronòmetre o temporitzador: fem dutxes de màxim 5 minuts per estalviar aigua i energia… són suficients per a una bona higiene! (hem de tenir en compte que cada minut gastem uns 12 litres d’aigua aproximadament). Perquè tothom de la família pugui regular el temps que passa sota l’aigua, és molt útil col·locar un temporitzador o cronòmetre (millor si és resistent a l’aigua) enganxat amb una ventosa a la paret de la dutxa i que sigui ben visible. N’hi ha de sorra, digitals amb alarma, amb formes divertides especials per a nens i nenes… dutxem-nos amb consciència!
- Instal·lar una columna de dutxa “termostàtica”: això no és tan senzill ni econòmic com el temporitzador, però ens ajudarà a no perdre aquells litres d’aigua freda inicials entre esperem que surti la calenta, ja que l’aigua ja surt des del principi a la temperatura que tenim fixada….
- Tancar l’aixeta mentre ens ensabonem: un gest senzill però molt eficaç; estalviarem uns quants litres “perduts”.
- Instal·lar reductors de cabal: cal instal·lar-los a la base de la carxofa i n’hi ha de diversos tipus… el que fan és reduir el cabal que surt de la dutxa. Força econòmics i autoinstal·lables.
6. Una opció molt interessant que pots fer a la dutxa és col·locar un cubell sota la carxofa per recol·lectar tota aquella aigua freda que surt abans que estigui calenta. Pots reaprofitar aquesta aigua per regar les plantes, netejar, utilitzar-la per la cisterna del vàter, etc. És una forma senzilla i molt efectiva d’aprofitar cada gota i contribuir a l’estalvi de l’aigua!
7. Una de les accions més fonamentals que podem fer a casa és no deixar les aixetes obertes de forma innecessària. Per exemple, mentre ens rentem la cara o les dents, és important que l’aigua no corri, ja que en aquell moment no li estem donant cap ús! És un petit canvi dins dels nostres hàbits, però pot marcar la diferència en l’estalvi de l’aigua! I sobretot, revisar les aixetes que perden aigua i arreglar-les.
8. I al WC…. has sentit parlar de la funció de descàrrega doble de les cisternes dels vàters? Sí, oi? És una opció genial per aconseguir un estalvi de l’aigua eficient, ja que et permet escollir entre una descàrrega completa o parcial segons les necessitats. Si no tenim un sistema de doble descàrrega a la cisterna, també podem optar per col·locar dues ampolles plenes d’aigua o sorra a dins la cisterna per reduir la seva capacitat i per tant, l’aigua que gasta cada vegada que anem al lavabo. Genial, oi?
Al Jardí o Terrassa
ATENCIÓ!! Si el teu municipi es troba en estat d’EMERGÈNCIA, està prohibit regar jardins públics o privats i horts urbans amb aigua de xarxa. No es pot regar amb aigua potable.
9. Al jardí, terrassa o balcó, si estem en una situació en què encara es permet regar: cal evitar regar les plantes i flors durant les hores centrals del dia. La calor i la radiació solar fan augmentar l’evaporació de l’aigua, cosa que es converteix en desaprofitament d’aquest recurs. Opta per regar al vespre, quan les plantes puguin absorbir millor l’aigua! També és molt adient fer servir sistemes d’encoixinament amb palla o escorça, tant en testos com al sòl directe, per evitar les pèrdues d’aigua.
10. Si al teu municipi encara està permès regar jardins, ho hauràs de fer amb un sistema de goteig o gota a gota. Aquest és un sistema que subministra aigua directament a les arrels de les plantes de forma eficient. Amb una programació adequada, podràs estalviar aigua alhora que mantindràs les teves plantes totalment saludables! En cas que tinguis gespa,… no la reguis mentre duri la sequera. Consulta les restriccions actuals al teu municipi respecte el reg de la gespa. I… sempre pots considerar canviar la gespa per altres tipus de paviment al jardí com la grava, o seleccionar gespes molt tolerants a la sequera que no necessitin reg.
11. No omplis la piscina, en el cas que en tinguis. De fet, amb la situació actual, està totalment prohibit omplir piscines particulars a molts municipis catalans…
12. A més a més, una altra de les recomanacions que et donarem és que optis per plantar espècies de plantes autòctones i aromàtiques Per què? Doncs perquè aquestes plantes requereixen molta menys aigua i s’adapten molt millor a les condicions climàtiques locals. Així doncs, si esculls varietats natives i autòctones podràs reduir el consum de l’aigua al jardí o terrassa.
> Si tens hort, et recomanem aquest article: Com cuidar l’hort en temps de sequera
En general
13. Considera tancar lleugerament la clau de pas de casa teva. D’aquesta manera aconseguiràs reduir el flux d’aigua sense afectar la seva funcionalitat. És una acció molt senzilla, però que t’ajudarà a evitar el malbaratament de l’aigua.
14. Tens un dispositiu d’aire condicionat a casa? Si és així pots aprofitar l’aigua de condensació que deixa com a residu aquest aparell! Col·loca un recipient just per on la maquinària treu aquesta aigua i després utilitza aquesta aigua pel que vulguis, com regar les plantes, netejar els mobles de casa, etc. És una forma molt intel·ligent de reutilitzar l’aigua!
15. Per últim, un dels mètodes més efectiu per poder estalviar aigua a casa és instal·lant airejadors per a les aixetes. Aquests són uns dispositius que limiten la quantitat d’aigua que passa per les aixetes sense comprometre la seva funcionalitat. Per tant, redueixen el consum diari i ajuden a estalviar aigua de manera significativa.
Si vols saber més sobre el tema o tens dubtes, fes un cop d’ull a la Guia per a l’estalvi d’aigua domèstica creada per la Diputació de Barcelona. En aquesta guia també trobaràs altres sistemes més complexos i sofisticats, com és el cas del mecanisme de recollida d’aigües pluvials, o el sistema de reutilització d’aigües grises, que és el mecanisme que utilitzem a l’Alberg Centre Esplai, amb què recollim l’aigua procedent de les dutxes i la reutilitzem per a les cisternes! Amb aquest sistema, reduïm un 58% el consum d’aigua. A més a més, també tenim un sistema d’emmagatzematge de l’aigua de pluja que ens permet estalviar un 36% d’aigua, ja que la fem servir per regar el jardí i l’hort. Vols saber com funciona el nostre alberg sostenible?
En un moment en què l’escassetat d’aigua i la sequera són greus, és fonamental assumir la responsabilitat d’estalviar aigua a les nostres llars. Mitjançant la implementació de petits canvis en els nostres hàbits diaris i l’adopció de dispositius eficients, podem marcar la diferència i contribuir a l’estalvi d’aquest recurs vital. Entre totes les persones, entitats, empreses, i institucions podem aconseguir estalviar aigua, cuidant la natura i preservant-la per al futur. Aprofita aquestes 15 recomanacions per afavorir l’ús responsable de l’aigua!
Altres articles que et poden interessar
- Com cuidar l’hort escolar en temps de sequera
- Coneixes els beneficis del contacte amb la natura?
- Manual de compostatge domèstic
- 11 Productes de neteja sostenible per fer a casa
Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes! 🙂