Els teus fills o filles estan desmotivats per la lectura? Segons un estudi de The Guardian, els infants i adolescents d’avui en dia llegeixen molt menys que abans. La qüestió és que resulta que llegir té grans beneficis per als infants (i també per als adults).

La lectura no només ajuda a millorar el vocabulari dels nens i les nenes: diversos estudis científics, segons el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, han posat de manifest que la lectura té nombrosos beneficis per a la salut física i mental!

 Redueix l’estrès dels més petits i més petites de la casa.
 Ajuda a prevenir el deteriorament cognitiu.
  És una forma d’entreteniment que ajuda a desenvolupar la imaginació i la creativitat.
 Beneficia l’experiència social millorant les habilitats.
 Fomenta l’augment de coneixements i d’interès a diverses temàtiques.
  Ajuda a agafar el son si es llegeix abans d’anar a dormir.
Així doncs, com podem ajudar els nostres nens i nenes a enamorar-se de la lectura? En aquest article, et donarem 9 idees per motivar els infants i joves a llegir més,… alguns trucs que et poden ajudar a aconseguir que els teus fills o filles vegin la lectura com una aventura emocionant i no com una tasca avorrida. També et recomanem que et descarreguis “El mètode definitiu per tenir fills lectors“, ideal per complementar aquest article!

Com aconseguir una gran motivació per la lectura?

1. Crear un ambient de lectura a casa

És una de les millors maneres de motivar als nens i nenes a què llegeixin més! Un ambient ideal per a la lectura és tot aquell que sigui còmode, tranquil i ple de llibres accessibles. Tanmateix, és important recordar que això no significa haver de comprar una gran quantitat de llibres nous, sinó que simplement podem aprofitar els que ja tenim a casa. Siguem sostenibles!

Crea una biblioteca a casa, ja sigui amb una estanteria, una caixa o inclús una pila de llibres! Pots crear etiquetes per als llibres i així classificar-los per gènere i temàtica. T’animem al fet que creïs una etiqueta amb els “llibres del mes” i així fer un racó especial per als infants o adolescents! Això sí… assegura’t de què aquest espai té una bona cadira, sofà o llit i que estigui tot ben il·luminat!

2. Crear hàbits

Crear hàbits de lectura és importantíssim per estimular la lectura en infants i joves. Com més aviat comencem, molt millor.sabies que des que neix un nadó es pot estimular la lectura? Des de ben petits o petites tot cantant cançons, fent rodolins, jocs de falda, explicar contes d’imatges, etc anirem afavorint el seu desenvolupament cognitiu i de la comunicació. A partir dels 3 anys ja podem introduir els àlbums il·lustrats.

Et recomanem l’article: El recorregut lector en la primera infància

Però és que a més a més de començar el més aviat millor, cal trobar moments del dia que estiguin reservats per a la lectura. De la mateixa manera que podem tenir un racó específic per a aquesta activitat a la casa, és important que a nivell familiar tinguem un moment en comú per a la lectura. Per exemple, una estona abans d’anar a dormir, o abans de sopar, o…. cal buscar el moment que vagi millor a nivell familiar i saber que és el moment reservat per a la lectura. Si ho fem així des de la petita infància, els infants aniran creixent amb aquest hàbit i els ajudarà a incorporar la lectura en el seu dia a dia.

3. Donar exemple

Els nens i nenes aprenen moltíssim amb l’exemple que veuen al seu voltant, especialment dels pares i mares o altres referents familiars. Per tant, és molt important que ens vegin llegir en diferents formats, en diferents moments,… però que ens vegin llegir i gaudir de la lectura.

Podem aprofitar per comentar les lectures que fem, les històries, per què ens agraden, què ens aporten… i de passada, estarem aprofitant els beneficis de la lectura per als adults, que també són molts, com estimulació de la memòria i la concentració, més benestar emocional, reducció de l’estrès i de l’insomni, entre d’altres.

comoditat llegir nens i nenes

4. Fer que la lectura sigui divertida

La lectura pot semblar avorrida o difícil per a alguns nens i nenes, però si la fem divertida, estaran més predisposats/des a llegir més! De fet, una de les formes que més triomfa a l’hora de fer una lectura divertida és a través dels jocs de rol basats en els llibres i contes. És una idea excel·lent, ja que involucrem als petits i les petites en la història, i per tant es converteix en molt més immersiva!

Una altra forma de fer que la lectura sigui divertida és mitjançant activitats relacionades amb els llibres. Per exemple, després de llegir un llibre d’aventures pots fer una “cerca del tresor” per casa amb una gimcana basada en la lectura! També pots crear activitats artístiques, com fer dibuixos dels personatges o un mural de la història. No obstant això, ens queda un dels factors més importants perquè la lectura sigui divertida: dona-li al teu fill o filla la llibertat d’escollir els seus propis llibres, d’aquesta manera estaran molt més motivats i motivades.

5. Fomentar la lectura compartida

Es tracta que diverses persones, sigui la família o els amics i les amigues, llegeixin un llibre junts i juntes i puguin reflexionar sobre el mateix. Aquesta pràctica pot ser molt beneficiosa per als nens i nenes, ja que desenvolupen, no només la lectura, sinó també el vocabulari i la comprensió lectora i oral. A més a més, ajudarà als petits i les petites a aprendre a seguir la història i a entendre millor els seus personatges i la trama.

També pots provar de crear un club de lectura a casa amb la família. Pot ser una manera superxula d’involucrar a la família i crear un ambient de suport als nens i nenes. Podeu escollir un llibre entre tots i totes i després comentar-lo junts! Això també ajudarà als infants a desenvolupar la seva capacitat crítica i a aprendre a expressar les seves idees d’una forma més clara. Sense comptar, evidentment, en què la lectura compartida també ajuda a fomentar la comunicació familiar!

6. Explorar diferents gèneres i temàtiques

És molt important oferir-los una gran varietat de gèneres perquè puguin descobrir ells i elles mateixes el seu gènere preferit. Pots començar a través dels contes o àlbums il·lustrats, ja que són una manera excel·lent d’introduir als infants a la lectura. A més a més, hi ha contes de moltes temàtiques diferents, i la combinació entre escriptura i il·lustració fa que els infants connectin més fàcilment amb la història i ajuda a la comprensió lectora.

Una altra forma, però, d’explorar diferents gèneres és a través de la poesia, que encara que pugui semblar intimidant per a alguns nens i nenes, realment és una forma ideal per poder desenvolupar el seu vocabulari i habilitats de comprensió lectora! Ah! I no ens podem oblidar dels còmics, que visualment són molt i molt atractius i poden ajudar a molts infants a partir de 8 o 9 anys a agafar embranzida amb la lectura i fer front a les dificultats.

> 30 Contes per estimar la natura
> 31 Contes sobre el mar
> 100 Contes i novel·les per a infants i joves sobre migracions i refugi
> 52 Contes per acompanyar als infants en el dol
> 100 Contes sobre l’alimentació saludable i sostenible

7. Utilitzar la tecnologia a favor de la lectura

La tecnologia pot proporcionar una varietat d’eines i recursos per fer suport al desenvolupament de les habilitats de lectura als teus fills o filles. Pots fer servir tauletes per llegir a través d’aplicacions de lectura, que ofereixen diferents nivells de lectura i gèneres. Aquestes aplicacions acostumen a tenir característiques interactives, com jocs i activitats, cosa que ajudarà als més petits i petites de la casa que mantinguin el seu interès!

També és molt interessant escoltar audiollibres amb històries narrades que ajuden a despertar la imaginació i el plaer de la literatura. A més a més, a través de les aplicacions de les tauletes o els ordinadors podem trobar molts jocs educatius que faran que els infants estiguin llegint de forma indirecta mentre practiquen la seva comprensió lectora i el seu vocabulari.

8. Afavorir l’escriptura

Motivar als nens i nenes a escriure és una forma genial de fomentar la lectura! A l’hora d’escriure, poden desenvolupar la seva creativitat i la seva capacitat per expressar-se mitjançant les paraules i, de forma indirecta, també estaran agafant el costum de llegir. Ho pots fer a través de l’escriptura creativa: pots posar-li exercicis o jocs, com escriure un conte, un poema o inclús un diari! D’aquesta manera faran volar la seva imaginació i la seva capacitat per explicar històries.

Afavorir l’escriptura en família els ajudarà a desenvolupar la seva psicomotricitat fina, el traç, la creativitat, la imaginació, el pensament crític,… i de retruc, la comprensió lectora i les competències associades a la lectura i l’escriptura.

9. Anar a la biblioteca

Les biblioteques són els grans palaus de la literatura i la fantasia. I tenim la sort que a Catalunya tenim una gran xarxa de biblioteques públiques a la majoria de municipis on podem anar a passar una bona estona, a participar en clubs de lectura (n’hi ha per a totes les edats), a escoltar contes narrats amb activitats com “L’hora del conte”, i a gaudir de la lectura de diferents maneres.

La majoria de biblioteques tenen espais molt acollidors dedicats als infants i les seves famílies i compten amb treballadors/es especialitzats que ens podran assessorar per a trobar contes que els agradin als nostres fills i filles. A més a més, és un servei gratuït que, per tant, et donarà accés a milers de contes i llibres! És un bon plan per passar una estona en família gaudint de la lectura i fent descobertes de noves històries i nous formats.

> Cercador de biblioteques públiques de Catalunya

La lectura és una habilitat clau per al desenvolupament dels nens i nenes, però sovint és difícil de motivar-los a llegir més. A través d’aquest article, t’hem donat sis idees per ajudar a crear un ambient de lectura a casa, fer que la lectura sigui divertida, fomentar la lectura compartida, explorar diferents gèneres literaris,i afavorir la lectura i l’escriptura. Esperem que alguna d’aquestes idees t’inspiri i la puguis aplicar a casa per aconseguir que els teus fills i filles descobreixin que la lectura pot ser una gran aventura emocionant i divertida.

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes! 🙂

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai