Quan anem d’excursió en família, amb l’esplai o l’escola sovint els nens i nenes perden la motivació ràpidament i es queixen del cansament o la llargada de l’excursió. Però aquestes queixes no sempre són fruit del cansament sinó que sovint responen a l’avorriment. Partint de la base que sempre que sortim a caminar hem de tenir en compte que la dificultat de l’excursió sigui adequada a l’edat dels infants i que hem de fer una bona preparació per no tenir cap sorpresa desafortunada, podem imaginar diverses maneres creatives per augmentar la motivació i fer que la sortida sigui tot un èxit. A més, es convertirà en una excursió enriquidora i inspiradora per a les nenes i nens que en formin part!

La Terra i el cel, boscos i camps, llacs i rius, les muntanyes i el mar són excel·lents escoles que ens ensenyen moltíssimes coses que no es poden aprendre als llibres.

– John Lubbock

Voleu donar una ullada a aquestes idees?

1. Implicar els infants en la planificació

És important que decidiu entre tots i totes on anireu d’excursió i que planifiqueu el que necessitareu i la ruta que fareu. D’aquesta manera es tenen en compte els interessos dels infants segons la seva edat. Aquí trobareu algunes pistes per escollir la millor ruta o excursió! I, abans de començar a caminar, els infants han de tenir molt clar els objectius i les etapes: el punt d’arribada, què hi trobarem, a quina hora hi arribarem, a quina hora es prepararà el dinar, pujarem al cim?, etc.

2. Efecte grup

En el cas que vulguis anar a caminar en família, et pots plantejar d’anar-hi amb altres famílies que tinguin filles i fills de la mateixa edat. Què millor que compartir l’experiència amb altres infants? Serà una gran font de motivació per elles i ells, l’efecte del grup és importantíssim per a caminades llargues, això queda molt clar quan es fan excursions amb l’esplai o amb l’escola. Et sona la frase: “quina passada! amb nosaltres no havia caminat mai tant!“?

3. Observar la natura amb tots els sentits

Treballar la sensibilització dels infants és una activitat molt important perquè despertin i aguditzin els seus sentits durant l’excursió. Apreciar l’entorn que els rodeja, els diferents tipus de paisatge que poden veure, les diferents èpoques de l’any, observar els arbres i aprendre a reconèixer les espècies, escoltar els sons de la natura tot caminant en silenci,… etc. Què hem sentit? Quins sons, colors, olors, textures diferents podem percebre? Coneixem els animals i plantes que ens envolten?

4. Cantar cançons

Potser és la idea més senzilla però funciona molt bé! Podem cantar tota mena de cançons que coneguem, fer cànons o cantar cançons encadenades, passant-nos la paraula i inventant-nos la lletra cada vegada. Aquest recurs el podrem fer servir només quan la pujada no sigui massa forta i puguem respirar amb tranquil·litat. Segur que se us acudeixen un munt de jocs amb cançons!

5. Joc de pistes

Una altra manera de motivar-los i d’estimular l’observació i el respecte per la natura en els infants és jugar amb elles i ells a un joc de pistes. Un adult pot avançar-se en el curs de la caminada i anar deixant pistes pel camí o els infants mateixos poden fer un equip que s’avança i prepara pistes i l’altre que busca. D’aquesta manera els infants poden anar relacionant les proves amb l’orientació i el coneixement de la natura. Serà súper enriquidor!

6. Col·leccionar tresors

Els infants són grans col·leccionistes! Poden anar recollint pedretes boniques, fulles de colors, pinyes, troncs amb formes divertides, plomes… han de ser molt observadores i observadors per trobar els tresors de la natura més espectaculars! A més a més podeu aprofitar, un cop tinguin una bona col·lecció, per fer una mica de Land Art.

7. Geocaching

El Geocaching és una manera molt divertida d’explorar nous territoris. Es tracta d’un joc a l’aire lliure que consisteix a buscar i trobar tresors amagats amb l’ajuda del GPS integrat en l’app pel mòbil. És un joc súper popular que estimula els infants a caminar, implicar-se en l’activitat i a gaudir de la natura. Si més no, desenvolupen les competències bàsiques a través de l’activitat física i l’orientació. Genial!

8. Explicar contes, històries o acudits

És una manera molt entretinguda d’anar caminant i anar creant una història entre totes i tots. Podem anar introduint elements de l’indret on estem, animals i plantes que hàgim vist, etc. Els nens i les nenes faran volar la imaginació i aniran desenvolupant la seva creativitat narrativa. També podem inventar-nos històries jugant al joc de la frase maleïda, en el que cadascú afegeix una paraula nova i es va creant una història divertida.

9. La brúixola i el mapa

A part d’aprendre a orientar-se, és molt convenient que els nens i nenes s’acostumin a fer servir la brúixola i el mapa durant les excursions a la muntanya! Saber trobar el rumb, entendre les corbes de nivell i buscar el camí els ajudarà a entendre la complexitat de la natura.

10. Acció per la natura

Al llarg de l’itinerari o camí que haguem marcat per fer l’excursió amb els infants, podem proposar-los també a què es comprometin en la conservació de l’entorn natural netejant espais com boscos, marcant camins, refent una fita, etc. D’aquesta manera també estarem a disposició de la natura per respectar-la i cuidar-la.

10+1. Portar una bossa a la motxilla

Per últim, us proposem una acció concreta per la conservació de la natura. La idea és endur-se una bossa de casa a la motxilla, i un cop hem arribat al lloc on farem l’excursió, anar recollint tots els residus que generem i d’altres que anem trobant pel camí. Un cop acabem, és important que classifiquem aquests residus en reciclables i no reciclables. Serà una experiència que estimularà l’esperit crític i farà prendre consciència als infants.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!

A gaudir de les excursions en família!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai