Has mirat alguna vegada el cel en una nit d’estiu i t’has preguntat com conèixer les constel·lacions? Si ets d’aquelles persones que gaudeix d’un bon cel estrellat durant les teves escapades fora dels nuclis urbans, has arribat al lloc correcte! En aquest article descobriràs quines constel·lacions són l’Ossa Major i l’Ossa Menor, dues de les més icòniques i fàcils de trobar!

L’Ossa Major i l’Ossa Menor són dos grups d’estels que han captivat la humanitat durant molts i molts segles. Concretament, a la mitologia grega, es diu que l’Ossa Major representa a Cal·listo, una nimfa estimada per Zeus, que la va transformar en una ossa per protegir-la de la fúria d’Hera. Per una altra banda, l’Ossa Menor està relacionada amb Arcas, el fill de Cal·listo. Són dues constel·lacions que han inspirat històries i llegendes al llarg de la història.

Les nits d’estiu ens donen l’oportunitat ideal per explorar el cel, i aquestes dues constel·lacions són molt més fàcils de trobar en aquesta època de l’any a causa de la seva posició a l’hemisferi nord.

> Pots descobrir més misteris de l’univers a l’Observatori Astronòmic del Montsec!

> Si tens ganes de gaudir del cel estrellat durant les teves vacances en família, vine a les nostres cases de colònies envoltades de natura!

Com trobar l’Ossa Major i l’Ossa Menor?

Perquè la cerca de l’Ossa Major i l’Ossa Menor sigui més senzilla, hem preparat el gràfic que veuràs a continuació. Un gràfic de referència que complementaran les explicacions sobre les formes de trobar aquestes constel·lacions:

com trobar estrella polar

Gràfic de referència per trobar l’Ossa Major i l’Ossa Menor

  • A simple vista

Una de les maneres més fàcils d’ubicar l’Ossa Major és identificar el “carro”, una part d’aquesta constel·lació que sembla una cassola. Després, pots utilitzar els estels de l’Ossa Major per trobar l’Ossa Menor. Imagina que els estels del carro són les rodes d’un cotxe, marca amb els dits la distància entre les dues “rodes” més externes (X al gràfic) i segueix una línia imaginària cap a la dreta en la mateixa direcció. Fes 5 vegades la mateixa mesura dels dits fins arribar a un estel molt brillant que és l’Estel Polar, que forma part de l’Ossa Menor, ja que és l’extrem de la seva cua!

  • Utilitza l’Estrella Polar

Si localitzes, de primeres, l’Estel Polar, ja estàs en bon camí per trobar l’Ossa Menor i l’Ossa Major! Aquest estel està situat en una posició molt propera al Pol Nord Celeste, i amb aquest trobaràs les dues constel·lacions de forma molt senzilla: visualitza una línia imaginària que connecti l’Estrella Polar amb el terra, ja que aquesta línia et guiarà cap a una agrupació d’estels amb un patró molt reconeixible: el Carro de l’Ossa Major. Com dèiem anteriorment, aquesta agrupació té la forma d’una cassola i t’hauràs de guiar dels dos estels que formen l’extrem de la cassola, com hem indicat en el punt anterior.

Si vols veure l’Ossa Menor, hauràs de fixar-te bé en l’Estrella Polar, que forma part de la cua d’aquesta increïble constel·lació!

  • Apps d’Astronomia

Existeixen apps per fer de la teva cerca una tasca molt més fàcil! Aquestes apps et poden mostrar les constel·lacions a temps real. No pot ser més senzill! Aquí trobaràs un article del nostre blog que parla de les millors apps per observar els estels de nit, com per exemple Star Walk 2, Stellarium, NASA, etc. Esperem que aquestes aplicacions siguin d’ajuda en la teva observació!

La cerca de l’Ossa Major i l’Ossa Menor pot ser una aventura fascinant que et connecta amb l’univers i la mitologia. Ja saps… La pròxima vegada que estiguis gaudint d’una nit d’estiu als afores de la ciutat, aixeca la vista i busca aquestes meravelloses constel·lacions. I recorda! No necessites ser un astrònom o astrònoma per poder gaudir del cel nocturn. Segueix les nostres pistes i a observar!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai