El Massís del Garraf és una àrea rocosa que podem trobar a la zona litoral de Catalunya. Més concretament, està situat entre la vall del Llobregat, la depressió del Penedès i la Mediterrània. Així doncs, es tracta d’un conjunt de muntanyes que ocupen un total de 9967 hectàrees i que no acostumen a passar dels 600 metres d’altitud (el cim més alt del Garraf és el Puig d’Agulles que mesura 653 metres d’altura).
Val a dir que el Massís del Garraf és una zona espectacular que hem de preservar, ja que ha estat una zona degradada per l’abús que s’ha fet en ell fins l’any 2007. Es va utilitzar com abocador de deixalles, per l’extracció de materials de la construcció, per l’instal·lació d’antenes i línies elèctriques, etc.
Però d’això ja n’hi ha prou! Actualment el Parc del Garraf és un Espai d’Interès Natural de 12.376 hectàrees gestionat per la Diputació de Barcelona. És un espai natural perfecte per fer molts itineraris, tant amb l’escola com en família! Això et permetrà contemplar i aprendre sobre la natura, la vegetació i la fauna d’aquest massís tan important i meravellós a tocar de Barcelona. Sabies que a més a més té les certificacions Biosphere i EuroParc de turisme sostenible?
Vols saber-ne més?
Relleu
El relleu del Garraf és únic! Es presenta com un modelat càrstic, que és el propi de les regions calcàries causades per l’acció de l’erosió de l’aigua i el vent. Això provoca unes formes de relleu molt específiques: veiem que tots els cims són bastant arrodonits i baixos i també podem veure vessants escarpades.
Roques calcàries: aquestes roques es formen als fons marins. S’acumulen minerals (carbonat de calci) que formen part dels esquelets de diversos organismes morts i closques d’animals marins. Aquesta acumulació és de quantitats tan grans que fan constituir els sediments, que són l’origen de la gran majoria de roques calcàries.
El paisatge càrstic, però, també està format per zones i formes subterrànies com coves i avencs – probablement, una de les formes de paisatge més espectaculars – que són molt difícils d’observar, ja que hauries d’anar ben preparat i tenir uns mitjans tècnics i materials específics!
Vegetació
El Massís del Garraf ens ofereix una vegetació típica de paisatge mediterrani meridional. Com pots veure a la fotografia següent, en aquesta zona hi predominen els matollars densos que mesuren d’un a tres metres. Hi trobem espècies com el garric, el llentiscle, el margalló i el càrritx. També pots trobar algunes altres espècies de flora africana.
Això no obstant, si decideixes fer un itinerari per l’interior del massís, trobaràs que la vegetació canvia! En aquest cas, el paisatge està format per alzinars i pinedes de pi blanc. Avui en dia, els boscos formats per aquestes espècies es troben en fase de regeneració, a causa dels constants incendis forestals que hi han hagut en aquesta zona.
Fauna
Les condicions ambientals que presenta el Garraf són molt dures per a la supervivència d’espècies animals. L’escalfor, la falta d’aigua i, com hem vist, l’escassa vegetació, provoquen que les úniques espècies que hi poden viure són aquelles que ja estan adaptades al medi.
Agafa uns prismàtics o una càmera rèflex i prepara’t! Les aus que podràs veure són moltes! Les més predominants són la merla roquera, la merla blava, el còlit negre, el còlit ros, la cogullada fosca, el trobat i l’hortolà. També podràs trobar altres espècies d’animals, com la serp de ferradura i l’escurçó ibèric.
Ara que ja saps en detall com és el paisatge del Massís del Garraf, estàs ready per fer una bona excursió amb l’escola o la família? Esperem que sí!
També et proposem 10+1 idees creatives per motivar a les nenes i els nens durant una excursió. Segur que ho aconsegueixes i s’ho passen d’allò més bé!
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!! 😉