La vila de Sant Joan de les Abadeses

Submergeix-te a l'edat mitjana
 • Dificultat: Mitjana
 • Edat recomanada: 10 anys i més
 • Distància: 10,00 km
 • Desnivell positiu acumulat: 288 metres
 • Població propera: Ogassa
 • Punt de sortida: Mas Cabàlies
 • Punt d'arribada: Mas Cabàlies

Resum de l'itinerari

La vila de Sant Joan de les Abadesses, situada als peus de la serra Cavallera i a la riba del riu Ter, està amarada d’història i llegendes. Dins del conjunt medieval de la vila, ple de carrerons estrets i empedrats, mereixen una visita el monestir romànic del s. XII que amaga dins del seu recinte dos conjunts escultòrics de gran importància: el davallament de la creu i el retaule de Santa Maria la Blanca, un museu amb els tresors del monestir, el Palau de l’Abadia – actual oficina de turisme de la vila -, les restes de la muralla medieval, l’església de Sant Joanipol del s. XI, el pont vell i la plaça Major.

L’excursió ens apropa a aquesta vila tot coneixent antics masos i masies i caminant per l’antiga via del tren miner que comunicava Ogassa amb Sant Joan de les Abadesses, ara convertida en una concorreguda via verda.

S’inicia amb una suau pujada fins al coll de can Muig i allí davalla pels seus prats de pastura, desenfilant el torrent de can Muig fins arribar al mas de la Sala de Muig. A partir d’aquí el camí segueix el GR-1, creuant el torrent, enfilant-se fins al mas Pujol i davallant fins arribar a les imponents masies més properes al poble, unes abandonades, algunes dedicades al turisme rural com can Janpere i unes altres mantenint les antigues explotacions ramaderes com el mas de la Batllia.

Fixa't

 • Els cavalls de can Muig
 • El torrent de Muig
 • Els antics masos de muntanya
 • Les façanes del mas la Batllia i el mas El Coll
 • La panoràmica des del mas El Pujol
 • Les explotacions bovines
 • Les pinedes de pi roig
 • El monestir de Sant Joan
 • El pont gòtic de Sant Joan
 • L’estació de Toralles
 • L’antiga via del tren miner
 • Les plantes aromàtiques

Descripció llarga

Mas Cabàlies (1005 m)

L’itinerari s’inicia davant de l’aula de natura de Mas Cabàlies. Al S, a vegades sota una boira espessa, gaudim d’una magnífica vista de la vila de Sant Joan de les Abadesses. Prenem la pista principal d’accés a la casa i davallem fins a la primera bifurcació, desviant-nos a l’esquerra. La pista ens mena fins a la collada de Muig, envoltats de roureda esclarissada que creix acompanyada de boix i ginebró.

25 min. Collada de Muig (1022 m)

La pista continua, però nosaltres l’abandonem tot agafant el camí que a la nostra dreta creua el fil vaquer que hi ha per tancar el bestiar. Aquest camí davalla fins a can Muig.

35 min. Can Muig (970 m)

Masia dedicada a la cria de cavalls de tir i reconvertida en una casa de turisme rural. Davallem fins trobar l’entrada S del mas i des d’aquí ens dirigim direcció a l’E, on trobem de nou un fil vaquer. Creuem els prats de pastura tot baixant en direcció SE i prenem un camí ample que ressegueix el torrent de Muig que corre a la nostra dreta. Creuem una tanca metàl·lica i deixem a la dreta un corriol que travessa el torrent. El camí continua per la riba esquerra del torrent, sota un túnel vegetal de boixos i verns. Més enllà del torrent ens fixem en les magnífiques feixes – antics camps de conreu – i les parets seques que les delimiten.

1 h. Sala de Muig (920 m)

Aquest mas està situat en una balconada oberta sobre la vall del Ter. Hi trobem una font amb unes grans piques de pedra. A l’altra riba del torrent s’obre una vista esplèndida de l’obaga de la muntanya poblada per una extensa pineda de pi roig.

1h 15 min. Cruïlla (900 m)

Arribem a una cruïlla. Al darrera, a la nostra esquerra, veiem una tanca i una pista que s’enfila cap a una altre mas que no cal seguir. Prenem el camí que tomba a la dreta en direcció 200o W-SW. D’aquesta manera ens endinsem en el recorregut del GR-1, que va des de la Badia de Roses fins a Pont de Montanyana travessant tot el Prepirineu. Les marques bones estan formades per dues ratlles paral·leles (la inferior vermella i la superior blanca); una com aquesta la trobem baixant a la dreta per una pista cimentada. A partir d’ara, continuem caminant pel GR-1, que ens mena sense problemes a Sant Joan de les Abadesses.

1h 18 min. (860 m)

El GR-1 esdevé un corriol pedregós que continua cap a la dreta, davallant fins al torrent de Muig. El creuem i ens enfilem pel vessant contrari tombant a l’esquerra. Quan arribem a camp obert, dalt del turonet el camí es desdibuixa i el relleu es fa més planer. Continuant en direcció SW i resseguint el petit turonet per sota, observem la teulada del següent mas.

1h 30 min. Mas El Pujol (870m)

Arribem a la part posterior del mas. Actualment està deshabitat, però les terres del voltant estan arrendades i utilitzades com a prats de pastura. Caminem per un petit corriol, deixant el mas a la nostra dreta. Continuem cap a l’esquerra tot vorejant el conreu.

1h 34 min. (865 m)

Davant nostre apareix la carretera que comunica les comarques del Ripollès i la Garrotxa. A l’esquerra, dalt d’un turó el mas Llastanosa, actualment habitat. Continuem vorejant el conreu cap a la dreta. Al la dreta del camí, observem una clapa arbrada d’aurons. El GR-1 baixa cap a l’esquerra en direcció S, davalla desdibuixat, i en ziga-zaga creua les antigues feixes.

1h 50 min. (850 m)

Deixem el camí que davalla cap a la dreta. Prenem una petita senda que surt en direcció 150o SE cap a l’esquerra.

1h 55 min. (845 m)

El camí arriba a un prat obert i fem una forta marrada cap a la dreta tot baixant. Trobem una entrada on hi ha un aflorament de margues. Les margues són roques sedimentàries d’un color gris clar d’origen marí.

Aquestes roques són el resultat de materials fins que es dipositaren en zones profundes de l’ambient marí.

Baixem per un camí ample, en el que les margues ens fan d’estora.

2h 5 min. (835 m)

Trobem un fil vaquer que ens permet obrir-lo i passar. La massa rocosa de la nostra dreta està ben poblada de plantes aromàtiques com la sajolida i la farigola. El GR-1 segueix ara un petit corriol a la dreta que s’enfila en direcció 300o NW.

2h 10 min. (800 m)

El caminoi passa per un frondós túnel vegetal ple d’avellaners, aurons, falgueres i alguna heura enorme. A la llunyania, al costat de la carretera que mena a la Garrotxa, observem la colònia Llaudet, un conjunt industrial de filatures, encara en funcionament. Arribem a un corriol cobert d’herbassar. A l’altre costat del fil vaquer, endevinem els conreus del mas al que ens apropem.

2h 22 min. La Batllia (820 m)

Actualment és una important explotació ramadera de bestiar boví, que també conrea extenses terres. Arribem a la sitja – magatzem del menjar del bestiar – i aquí davallem cap a l’esquerra tot creuant un fil vaquer. Voregem l’explotació i prenem la pista cimentada, encara GR-1, que remunta cap a la dreta.

2h 32 min. Can Janpere (800 m)

Masia dedicada al turisme rural esmentada a finals del segle XVIII on les pomeres i els avellaners creixen ufanosos. Després d’aquest mas trobem a l’altre costat de la pista un enorme xalet.

2h 38 min. El Coll (806 m)

Tenim a la dreta una preciosa vista de la façana i la pallissa del mas el Coll, masia actualment habitada que es troba edificada en terreny riberal. Uns passos enllà trobem el camí d’accés a la casa. A partir d’aquí, el camí planer creua zones de conreus, clapes d’aurons i rouredes esclarissades.

2h 48 min. (805 m)

A l’esquerra, gaudim d’una bona vista de Sant Joan. Comencem a davallar, tot admirant la serra Cavallera davant nostre.

2h 53 min. Malatosca (800 m)

Aquesta casa ubicada als peus de la riera de Malatosca, va ser l’habitacle on vivia la persona encarregada de la vigilància de la central de la fàbrica de ciments de can Mas.

3 h. Riera de Malatosca (780 m)

Després del segon revolt, amb Sant Joan de les Abadesses al sud, prenem la pista a l’esquerra tot seguint les marques del GR-1.

3h 15 min. Sant Joan de les Abadesses (760 m)

Arribem a la carretera que uneix Ogassa i Sant Joan. Ens trobem davant de l’antiga estació de tren de Sant Joan. Tombem pel primer carrer a l’esquerra fins a la carretera de Camprodon, passem pel pont gòtic que creua sobre el riu Ter per entrar dins del centre urbà i fem un tomb per la vila baronial de Sant Joan de les Abadesses, perdent-nos pels carrerons estrets del centre històric, marc de la llegenda del comte Arnau. Podem aprofitar per visitar el Monestir romànic  o el Palau de l’Abadia, on hi ha l’Oficina de Turisme, un espai d’art i el Centre d’interpretació del mite del compte Arnau.

Abans de tornar cap a Mas Cabàlies, també podem fer un bany refrescant al Gorg embruixat de la Malatosca, un indret ple de màgia!

El camí de tornada el prenem just davant de l’estació de tren seguint les marques del GR-1 en sentit invers, és a dir, un cop passada l’estació, abandonem la carretera on gira cap al N, i avancem per la pista de mà dreta.

3h 30 min. (810 m)

Deixem el GR-1 que continua cap a la dreta i continuem endavant. La pista  asfaltada per on caminem era el traçat del tren miner que portava el carbó de les mines d’Ogassa fins a l’estació de Sant Joan de les Abadesses.

3h 35 min. (820 m)

La pista creua la carretera, deixem una masia a l’esquerra i prosseguim fins trobar una altra pista a l’esquerra que arriba a la carretera principal. Uns metres més enllà retrobem el camí del tren miner.

3h 40 min. Estació de Toralles (830 m)

La via verda sembla desaparèixer quan arribem a l’antiga estació de Toralles, però a l’esquerra veiem una caseta envoltada de plataners. El traçat del tren miner continua per aquí. Més endavant, en una bifurcació, prenem l’ombrívol camí de la dreta que ressegueix el bosc de ribera amb avellaners, verns i freixes de la riera de Malatosca.

3h 55 min (845 m)

Creuem la riera per un pont de pedra i el camí s’enfila pels prats cap a la carretera que va a Ogassa. A la nostra dreta deixem algunes entrades que menen a les instal·lacions de la colònia de la cimentera de can Martin. Uns metres més endavant sortim a la carretera en direcció a l’antic poble miner.

4h 10 min. (860 m)

A la nostra dreta, una pista ben indicada amb un cartell i en fort pendent ens mena directament a Mas Cabàlies.

4h 35 min. Mas Cabàlies (1005 m)
Arribada a la casa de colònies i escola de natura Mas Cabàlies i el terreny d’acampada Els Roures.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai