Turó de l’Escletxa

El punt més alt de la contrada
  • Dificultat: Mitjana
  • Edat recomanada: 6 anys i més
  • Distància: 5,47 km
  • Desnivell positiu acumulat: 229 metres
  • Població propera: Castellbell i el Vilar
  • Punt de sortida: 41.6164175,1.8861447
  • Punt d'arribada: 41.6164175,1.8861447

Resum de l'itinerari

Excursió fins el cim més alt de les rodalies de l’escola de natura i alberg Viladoms de Baix. Seguint els camins que utilitzen els últims pastors de la contrada arribarem fins al punt més alt de les rodalies per gaudir de les impressionants vistes. Si tenim sort i el dia acompanya, diuen els pagesos de la zona que des del seu cim del turó es poden albirar fins a un total de 7 campanars. Cal anar amb compte en èpoques caloroses ja que pràcticament no hi ha ombra, porta sempre aigua i protegeix-te del sol.

Fixa't

  • Els rastres d’animals com el senglar
  • Les plantes aromàtiques
  • El bosc mediterrani
  • La terra argilosa
  • La roca conglomerada
  • Els rapinyaires
  • Les vistes a Montserrat

Descripció llarga

Comencem l’excursió en un punt a la vora de la porta d’entrada de la finca de l’alberg de Viladoms de Baix. Ens enfilarem per un corriol argilós.

PETJADES D’ANIMALS

Si ha plogut fa pocs dies, potser podrem algun bassal sec o encara humit amb petjades d’animals com el senglar o el cabirol. Estiguem alerta a les diferències entre les petjades que trobem per reconèixer la fauna que habita en aquest bosc i que normalment no es mostra als humans.

> Pots consultar la nostra guia per reconèixer rastres d’animals per aprendre més sobre el tema.

PLANTES AROMÀTIQUES i MEDITERRÀNIES

Seguim enfilant-nos pel corriol entre els matolls fins que arribem a una petita esplanada on hi ha diverses espècies de plantes aromàtiques… les coneixes totes? Podem trobar-hi farigola, romaní, alguna sajolida…

> Aquí tens més informació sobre les plantes aromàtiques i els seus usos medicinals

També hi trobem altres arbustos típicament mediterranis com el llentiscle, amb adaptacions a la sequera com la fulla dura i estreta.

ELS AMETLLERS

Hi ha un punt en què arribem a un petit tram de carretera de 15m de longitud i haurem de passar per sobre un pont.

Després del pont agafem una pista a mà esquerra i de seguida trobem un camp d’ametllers. Si fem aquest itinerari entre gener i febrer potser enxamparem l’època de floració dels ametllers i gaudirem d’aquest espectacle de la natura. Sabies que l’ametller és el primer fruiter que floreix cada any? Els anys molt calorosos a finals de desembre ja despunten els borrons i al gener ja es poden veure les seves flors blanques i fràgils que decoren el paisatge. Floreixen al voltant dels 6 graus de temperatura i són molt resistents a la sequera.

Voregem el camp d’ametllers, que ens queda a la dreta, amb la pineda a l’esquerra.

EL BOSC MEDITERRANI

Just després del camp d’ametllers ens endinsem un moment al bosc on podem gaudir d’una mica d’ombra esclarissada. Observem amb calma el bosc mediterrani i les seves característiques…

Ens trobem enmig d’una pineda amb sotabosc mediterrani arbustiu i una gran diversitat d’espècies d’animals que hi habiten. Algunes són més fàcils d’observar, com les sargantanes, la mallerenga o el pit roig, i d’altres com el senglar, la geneta, la guineu o el teixó, són els reis de la nit i són difícils de veure. Per això és important reconèixer els rastres i adonar-nos que, encara que no els veiem, hi ha molts animals que viuen en aquestes terres.

LA ROCA CONGLOMERADA

Fixa’t també en la roca conglomerada i la terra vermella i argilosa que aporta tonalitats artístiques al paisatge. Aquest tipus de roca és el que conforma la muntanya de Montserrat i la seva espectacular silueta.

La roca conglomerada està formada per l’acumulació de sediments de riu molt antics que es van anar compactant fa uns 40 milions d’anys.

Seguim endavant pel camí, ara ja per un matollar sense ombra i s’obren a nosaltres les vistes dels boscos dels voltants. Podem apreciar fàcilment la Torrota de Vacarisses, un altre punt elevat molt interessant per anar a fer-hi una excursió.

VISTES A MONTSERRAT

I ben aviat arribem a una petita esplanada amb vistes magnífiques a la muntanya de Montserrat. És un bon indret per fer una parada, beure aigua i recuperar forces.

Seguim pujant i uns 100 metres més endavant, arribem a una intersecció i seguim per on indiquen les marques de GR.

EL COLLET DELS BISBES

Seguim endavant amb la pujada fins arribar al Collet dels Bisbes, on hem d’agafar el camí ascendent de l’esquerra, i seguir pujant.

De seguida trobarem una antiga cabana de pedra seca, en ruïnes. Un punt on també ens acompanya la silueta imposant de la muntanya de Montserrat.

Només ens queden 40 metres de desnivell per superar!

TURÓ DE L’ESCLETXA

Seguim pujant per la pista, passem per una petita esplanada de terra i allà enfilem l’últim corriol que ens porta fins al turó de l’Escletxa, de 447 metres d’altitud. Al cim hi podem trobar un vèrtex geodèsic.

Saps què és un vèrtex geodèsic i per a què serveix?

Els vèrtex geodèsics són punts de terreny en què s’han mesurat les coordenades geodèsiques amb molta precisió. s’identifiquen per mitjà de fites com pilars de formigó. Els vèrtex geodèsics es relacionen entre si per una xarxa de triangles que conforma la xarxa geodèsica i és un element essencial per a la cartografia.

Podem admirar les vistes panoràmiques a Montserrat i fins i tot amb uns bons prismàtics, observar el monestir. Sabies que els pagesos de la zona diuen que des del seu cim del turó es poden albirar fins a un total de 7 campanars? A veure si els trobes!

TORNADA FINS A L’ALBERG VILADOMS DE BAIX

Fem mitja volta i emprenem la tornada pel mateix camí.

Al Collet dels bisbes, agafem el corriol de baixada marcat pel GR. Podem fer petites variacions en els corriols, indicades al track de la ruta, però en general, seguim el mateix camí per on hem pujat i arribarem a la finca de l’alberg Viladoms de Baix al cap d’una estona.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai