A Catalunya existeixen 15 espècies diferents d’amfibis (granotes, gripaus, salamandres i tritons) que compleixen una funció molt important en l’àmbit ecològic. Els amfibis són depredadors d’insectes i alhora serveixen de presa per altres animals, per tant són indispensables per a la construcció de la cadena tròfica. També serveixen d’insecticides naturals, ja que com dèiem anteriorment s’alimenten d’insectes, cosa que ajuda a controlar les plagues. A més a més els amfibis tenen la capacitat de detectar canvis mediambientals. El seu paper a la natura és impressionant! Avui et venim a parlar d’una espècie en concret que es troba en perill crític d’extinció: el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi).

Sabies que aquesta espècie no va ser descoberta com a tal fins a l’any 2005? Sí que és veritat que l’any 1978 ja es van trobar les primeres poblacions d’aquesta al Montseny, però van identificar-la malament: es pensaven que eren tritons Pirinencs (Calotriton asper), ja que són molt i molt semblants! Així doncs, no va ser fins a l’any 2005 que, després de fer molts estudis, es va determinar que l’espècie que formava part de les poblacions del Montseny era una altra molt diferent del que pensaven. D’aquesta manera es va identificar una nova espècie de tritó endèmica del parc que, per tant, no viu en cap altre lloc del món. Al·lucinant, oi?

Vols saber més sobre el tritó del Montseny?

  • Característiques i localització del tritó del Montseny

El Tritó del Montseny no acostuma a superar els 11 cm de longitud. El seu pes varia, però normalment ronda els 10 g i pot viure més de 10 anys! Els colors que presenta aquesta espècie són uns marrons combinats amb petites taques grogues, el ventre el té cobert amb un color més clar. A més a més, és una espècie que presenta un gran dimorfisme sexual: els mascles tenen el cap més gran i la cua més curta que les femelles, i les femelles presenten una protuberància rodona a la seva cloaca. S’alimenten d’invertebrats aquàtics i de larves de salamandra i és una espècie ovípara. Pon els ous durant la primavera o la tardor.

Aquest tritó és diferent dels altres amfibis que coneixem del Montseny. És totalment aquàtic i, per tant, necessita viure a les aigües fredes i oxigenades que hi ha en els torrents d’aquesta muntanya. Durant el dia, està amagat sota les pedres de l’aigua, i per la nit es mou per caçar larves d’invertebrats aquàtics. És una espècie exclusiva del Montseny i que, per tant, no esta present en cap altre lloc del món.

  • Per què està en perill d’extinció?

Tal com ho indica la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) el tritó del Montseny es troba en perill crític d’extinció. De fet, és l’amfibi més amenaçat de l’Europa Occidental, ja que, ara mateix, només hi ha 7 torrents on viu aquesta espècie, que es troben aïllats i repartits en dues zones diferents del Montseny. Ara per ara, s’estima que no hi ha més de 2.000 tritons adults. Es calcula, també, que en els últims 10 anys, la seva població ha disminuït un 15%.

Però, per què es troba en perill d’extinció? Quines són les seves amenaces?

   Canvi climàtic: Aquest fenomen és un fet i hem de tenir en compte que actualment ja està afectant a tota mena d’ecosistemes. El Canvi Climàtic fa pujar la temperatura de les rieres, els gorgs i els rierols de la muntanya del Montseny i els tritons que hi habiten necessiten aigües més fredes per sobreviure!

   L’aridesa del Montseny: Aquest punt va totalment relacionat amb el Canvi Climàtic que esmentàvem anteriorment. Les alzines que formen el Montseny consumeixen molta aigua comparada amb altres espècies d’arbres – com el faig, també present en aquesta muntanya – , i això, juntament amb l’evaporació de l’aigua dels rierols, gorgs i rieres produïda per l’escalfament global fa que el terreny al Montseny sigui cada vegada més àrid, i això dificulta la vida a molts amfibis.

   Impacte humà: En els últims anys ha augmentat la presència de persones que venen a visitar el Montseny, però que se salten moltes de les normes i prohibicions establertes en aquest espai, com banyar-se a les rieres, gorgs o rierols, cosa que posa en risc els ecosistemes, la flora i la fauna que hi habiten. La presència humana, les deixalles, les malalties que els hi podem transmetre, la degradació dels marges de les rieres, la contaminació de l’aigua, l’aixafament de les postes d’ous, l’impacte dels pesticides en les poblacions d’invertebrats (aliment dels tritons), etc… les persones tenim un gran impacte en la supervivència d’aquesta espècie.

   Poca mobilitat: Es tracta d’una espècie dels amfibis que es mou molt poc. És a dir, que no migra a altres localitzacions per a la seva supervivència. La seva reduïda mobilitat i el fet que les rieres on es troba estiguin allunyades entre elles dificulta que es pugui adaptar a les alteracions del medi i que les seves poblacions siguin prou diverses genèticament. Això afavoreix que sigui una espècie molt vulnerable.

Què és el tritó del Montseny - Fotografia de Iñaki Relanzón

Fotografia realitzada per Iñaki Relanzón

  • Projecte “Life”

El Projecte Life Tritó Montseny (LIFE15 NATO/SE/000757) neix de la necessitat de protegir al tritó del Montseny del seu estat crític i de totes les amenaces que hem enumerat anteriorment. El projecte es va iniciar l’1 d’octubre de 2016 i està coordinat per la Diputació de Barcelona, a través de l’àrea de Territori i Sostenibilitat. Hi col·laboren també la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Zoo de Barcelona i Forestal Catalana, SA.

Com a objectius, aquest projecte busca establir una millor cobertura legal del tritó del Montseny, alhora que vol assegurar la viabilitat de les poblacions salvatges de l’espècie, millorar la qualitat i la quantitat d’aigua dels torrents on viuen, incrementar el coneixement de la biologia d’aquest tritó i comprometre als agents del territori i a la societat en la conservació del seu hàbitat. Per assolir aquests objectius, el projecte està duent a terme un seguit d’accions que ajuden a la preservació d’aquesta espècie, com promoure la comunicació i sensibilització en l’àmbit local i digital d’aquesta problemàtica.

Projecte Life Tritó del Montseny - Fotografia de Iñaki Relanzón

Fotografia realitzada per Iñaki Relanzón

Ara que coneixes el tritó del Montseny i quina és la seva situació actual, pots intentar fer petites accions per ajudar a preservar l’espècie! Per exemple, utilitza aquesta informació per sensibilitzar a les persones del teu voltant, i aconseguir que, si visiten el Montseny, ho facin de forma conscient i respectuosa cap al tritó, sense banyar-se ni apropar-se massa als torrents. Segur que entre tots i totes ho aconseguim! Ajudem-los el màxim possible!

Vols saber més coses sobre la natura?

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix a les xarxes, gràcies! 🙂

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Aquesta entrada està relacionada amb els allotjaments següents

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai