L’amor per la natura es pot educar, es cultiva, es fomenta, ens n’impregnem, el respirem,…

I la millor manera és, evidentment, estar en contacte amb la natura el màxim possible, sentir-se part de la natura, estar-hi immers amb tots els sentits.

Tant en família com des de l’escola o l’esplai podem transmetre i estimular l’amor i el coneixement de la natura fent excursions, sortides i vacances o colònies a espais naturals tant sovint com sigui possible, però durant el confinament això ho tenim complicat.

Per això avui et proposem 18 pel·lícules i sèrie documentals per veure en família que afavoreixen l’estima i la cura de la natura. Potser alguns ja els has vist? Comparteix-los amb els teus fills i filles i veuràs quin goig veure’ls meravellar-se amb l’espectacle i la bellesa de la natura.

1. Nuestro planeta

Nuestro planeta es una sèrie documental original de Netflix en col·laboració amb la WWF que mostra les meravelles de la natura amb imatges extraordinàries filmades per tot el planeta. Es va estrenar el 2017 i és un dels últims documentals naturalistes més al·lucinants, filmat amb les tècniques més avançades. Realment impactant! Dels mateixos creadors de Planeta Terra i Planeta Blau i narrada per David Attenborough.

2. Grandes documentales TVE

Un clàssic de la televisió espanyola que durant més de 2 dècades ha emès grans documentals naturalistes que captiven a petits i grans. Els podeu trobar tots a la pàgina de TVE – Grandes Documentales.

3. Planeta azul II

Una sèrie de documentals de la BBC sobre la vida marina amb imatges espectaculars de tots els mar i oceans del planeta. Estrenada el 2017, creada i narrada per David Attenborough és la nova etapa de la mítica sèrie Planeta azul que va revolucionar els documentals de vida submarina. La trobareu a la plataforma Movistar + o a Documania TV.

4. Planeta Tierra II 

Una sèrie de documentals sobre la biodiversitat al planeta produïda per la BBC. Es tracta de la segona part de la mítica sèrie documental Planeta Tierra creada i narrada per David Attenborough amb imatges inèdites espectaculars sobre racons inhòspits. La trobareu a la plataforma Movistar + o a Documania TV.

5. El planeta helado – La vida privada de las plantas – La vida de las aves – La vida de los mamíferos – documentals de David Attenborough

David Attenborouugh és un dels pioners dels documentals naturalistes a nivell internacional. Aquí podeu veure la llista de documentals en què ha participat. Té un paper rellevant en la creació de la majoria de documentals de natura que presentem en aquesta llista, però volem destacar especialment 4 sèries documentals que ens encanten: El planeta helado (1993), La vida privada de las plantas (1995), La vida de las aves (1998), La vida de los mamíferos (2002).

6. Microcosmos

Microcosmos és una pel·lícula documental espectacular sobre la vida dels insectes co-produïda entre França, Bèlgica i Regne Unit el 1996 sota la direcció de Claude Nuridsany, Marie Pérennou. Van fer falta 15 anys de recerca, 3 de rodatge i 6 mesos d’edició per aconseguir aquest resultat preciós que ens mostra la vida del microcosmos i que va guanyar 5 premis Cèsar. La trobaràs a Filmin.

7. Nómadas del viento

Nómadas del viento és una pel·lícula documental sobre les aus migradores dirigida per Jacques Perrin, actor i director de cinema francès, i estrenada el 2001. En aquesta pel·lícula seguim la migració de les aus des del seu punt de vista al llarg de 40 països diferents, essent testimonis dels perills als que s’enfronten i a les meravelles del viatge. Les imatges són espectaculars, de gran bellesa i sensibilitat, i la banda sonora fantàstica. La trobaràs a Filmin.

8. Las alas de la naturaleza

Las alas de la naturaleza és una mini-sèrie documental de 3 capítols sobre les aus migradores, també dirigida el 2002 per Jacques Perrin, el mateix director de Nómadas del Viento. Deixa’t portar per les seves imatges espectaculars i aprendràs molt sobre els viatges migratoris de les aus.

9. Guadalquivir

Una pel·lícula documental dirigida per Joaquin Gutiérrez Acha i estrenada el 2013 sobre el riu Guadalquivir, la seva història i els seus habitants salvatges. Des de la Sierra de Cazorla fins a Doñana. S’hi mostren imatges de gran bellesa de fauna i flora d’alguns dels paratges naturals més importants de la Península Ibèrica. La trobaràs a Filmin.

10. Cantábrico

Una altra pel·lícula documental de Joaquin Gutiérrez Acha, el mateix director de Guadalquivir, estrenada el 2017. Mostra la vida salvatge de la cordillera Cantábrica amb detalls d’espècies com el llop, l’ós bru o el gall fer, molt difícils de captar amb les càmeres. Un documental ple de misteris i màgia que mostra la vida secreta d’aquestes muntanyes imponents. La trobaràs a Filmin.

11. Jane Goodall, la gran esperanza

Estrenat el 22 d’abril del 2020 per National Geographic i l’Institut Jane Goodall, aquest nou documental sobre la Dra. Jane Goodall segueix els seus passos al llarg de 3 dècades i mostra la seva faceta més activista. Les càmeres acompanyen a la primatòloga per tot el món i difonen la seva saviesa i el seu amor per la natura. És un cant a l’esperança i a la crida a l’acció. El trobaràs a la plataforma Dinsey + on es poden veure tots els documentals de National Geographic. També et recomanem l’anterior documental sobre Jane Goodall: El viaje de Jane (2010), disponible a Filmin.

12. Bèsties

Bèsties és una sèrie documental produïda per Jaume Sañé Pons i Televisió de Catalunya amb un gran impacte en audiència. S’hi mostren imatges inèdites i espectaculars de la fauna salvatge catalana: el gat mesquer, el senglar, el cérvol, la truita, el gall fer, abelles, escarabats, falcons i molts altres animals que habiten a les nostres terres. Amb les dues temporades d’aquesta sèrie descobriràs els misteris i meravelles de la fauna catalana. Bèsties es pot veure a TV3 a la carta.

13. Siete mundos, un planeta

Amb el nom original de Seven worlds, one planet aquesta és la nova sèrie documental dirigida per David Attenborough i produïda per la BBC, estrenada el 2019. Unes escenes del món animal que deixen estupefacte, espectaculars! Una bona combinació d’imatges aèries, detalls, imatges submarines i tot tipus d’escenes de vida salvatge dels 7 continents. Està disponible a Movistar +.

14. El viatge de l’emperador

El viatge de l’emperador és una pel·lícula documental de l’any 2005 dirigida Luc Jacques, coproduïda per Bonne Pioche i la National Geographic Society. En aquesta pel·lícula ens endinsem a l’Antàrtida seguint el viatge dels pingüins emperador. Imatges inèdites i espectaculars d’aquesta espècie acompanyades d’una banda sonora meravellosa. Una pel·lícula plena de tendresa que desperta moltes emocions intenses. Està disponible a Filmin i a DocumaniaTV. També et recomanem la segona part del documental: L’Emperador.

15. Barbacana, la huella del lobo

Un documental dirigit per Arturo Menor i estrenat l’any 2018 sobre el llop ibèric que pretén conservar aquesta espècie a l’hora que fomenta la ramaderia extensiva. Una crònica d’imatges espectaculars de llops salvatges que vol donar a conèixer la importància del llop en els ecosistemes ibèrics i els seus problemes de conservació. Disponible a la pàgina web oficial de la pel·lícula: barbacana.org. Es pot acompanyar el documental amb les propostes de la guia didàctica per a estudiants d’ESO i Batxillerat.

16. Tierra (Earth)

Un documental sobre el planeta, estrenat el 2007 i coproduït per Discovery Chanel i la BBC. Un viatge fascinant per tota la Terra en què es poden apreciar els contrasts de paisatges i transformacions naturals. Un documental dirigit per Alastair Fothergill, Mark Linfield, veterans documentalistes anglesos. Senzillament espectacular! Capta la bellesa de la natura. Es pot veure sencer aquí.

17. Océanos

Océanos és una co-producció de França, Suïssa, Espanya i Mònaco dirigida pels cineastes francesos Jacques Perrin i Jacques Cluzaud el 2009. Brutal, et deixa sense paraules. Imatges submarines espectaculars: bancs de tonyines, dofins fent piruetes, balenes, peixos lluna i mil secrets dels oceans. Aquesta pel·lícula emocionant ens parla del fràgil equilibri dels oceans i l’impacte que hi tenen les activitats humanes. Disponible a DocumaniaTV i Filmin.

18. Wildmed, el último bosque mediterráneo

Wildmed, el último bosque mediterráneo és una pel·lícula espectacular sobre Sierra Morena dirigida pel biòleg Arturo Menor i estrenada el 2014. Sierra Morena és el bosc mediterrani més gran del planeta i té una gran biodiversitat, tant de flora com de fauna: linx i llop ibèric, àguila imperial, … totes les espècies emblemàtiques d’aquests boscos són captades amb gran detall i espectacularitat per la càmera. És una pel·lícula naturalista que fa una crida a l’acció per protegir aquest espai natural meravellós i restablir el seu equilibri ecològic. Disponible al web dels Wildmed.tv o també a Filmin.

I si vols aprofundir una mica més… et recomanem 12 documentals sobre el canvi climàtic!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! 😉

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai