Fer Land art és crear obres artístiques exclusivament amb elements naturals de l’entorn, i és meravellós per afavorir el contacte i la connexió dels infants amb la natura. És una experiència de creació que vincula l’art i les emocions amb el descobriment i l’estima de la natura.

I per tant, crear obres de Land Art o art de la terra és una gran activitat per a les sortides o colònies escolars, durant les excursions en família o les sortides amb l’esplai a la natura.

És una activitat adequada per a totes les edats que desenvolupa la creativitat, la capacitat d’observació, l’autonomia, el respecte per la natura, el treball en equip i la iniciativa, entre d’altres.

I ara a la tardor és un bon moment per fer Land Art, aprofitem els colors i els fruits de la natura!

Però…. per on comencem?

1. Busquem un espai natural inspirador

Ens situem en un entorn natural: parc urbà o jardí, platja, bosc, prat, muntanya,… qualsevol paisatge inspirador pot ser interessant per crear i explorar amb els infants.

Hem de tenir en compte que no cal anar gaire lluny,… dependrà de l’estona que tinguem per dur a terme l’activitat i de l’edat dels infants o joves que hi participin.

2. Recol·lectem els materials

Explorem l’entorn on ens trobem, observem amb atenció les diferents formes, textures, colors i mides dels elements naturals que tenim al voltant,… i totes les possibilitats creatives que ofereixen. Respectem la natura i evitem fer malbé parts vives de plantes, animals o fongs.

Podem anar apilant els materials classificant-los i agrupant-los.

El tipus d’elements naturals que trobarem variarà en funció de l’estació de l’any i del lloc on estiguem. Podem fer servir, per exemple:

  • Sorra
  • Pedres
  • Petxines
  • Fulles
  • Pals i branquetes
  • Escorça
  • Llavors
  • Fruits
  • Flors caigudes o pètals
  • Pinyes

3. Moment creatiu

Abans de posar-nos a crear, hem de decidir si farem obres individuals, en petits grups o una gran obra col·lectiva. Un cop decidit això, ja podem deixar volar la imaginació i començar a crear.

Les possibilitats són infinites i, probablement, si observem els infants amb atenció descobrirem que de manera natural es troben molt còmodes amb aquesta activitat i es submergeixen profundament en l’acte creatiu.

Gaudim de l’atmosfera màgica del moment creatiu.

4. Fem la foto!

El Land Art és un art efímer ja que el que haguem creat s’anirà deteriorant amb el pas del temps, el vent, l’erosió, la pluja, els animals de l’entorn…. així que un cop acabades les obres d’art, més val fer una bona foto.

També és molt interessant anar fent fotos durant el procés de creació per poder després fer muntatges audiovisuals que poden enriquir molt el resultat de l’activitat. Amb els nens i nenes més grans o amb joves podem explorar aquesta possibilitat a través de programes especialitzats i aprofundir en tècniques artístiques audiovisuals a partir de les obres de land art fetes prèviament.

Recull d’imatges de creacions en activitats pròpies

Altres recursos sobre Land Art

Si us ha agradat l’entrada, compartiu-la a les xarxes!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai