Els orígens

El 1979 un grup de joves vinculats als esplais del que avui és Fundesplai vam començar a gestionar Mas Cabàlies. Ens movia la passió per la natura i l’educació.

Volíem que tots els infants i joves tinguessin l’oportunitat de sortir de la ciutat, de descobrir la natura i deixar-se seduir pel cant dels ocells o la molsa esquitxada per la rosada. Sabíem que la natura era un espai d’oportunitats educatives immillorable.

 Mas Cabàlies va ser la primera, però després s’hi van sumar Can Massaguer, Can Mateu i El Company i vam crear l’Associació Catalana de Cases de Colònies el 1983 per la gestió d’equipaments de colònies i serveis educatius.

Estàvem plens d’il·lusió i també d’incertesa, i vam dedicar moltes energies a adaptar les cases per poder fer colònies i campaments en bones condicions situats en els entorns naturals privilegiats del Ripollès, el Montseny i les Guilleries.

Eren cases carregades d’història i llegendes, i sempre vam fer les obres de remodelació respectant els seus orígens, la seva essència, i buscant el màxim d’eficiència energètica i sostenibilitat. A més a més, des del principi vam voler que fossin cases accessibles a tothom i sense barreres arquitectòniques.

Vam anar agafant experiència en la gestió de les cases i en la millora de les infraestructures. També vam anar explorant l’entorn, vam descobrir itineraris sorprenents i ens vam anar enamorant del paisatge, la fauna i la flora d’aquests indrets tan especials.

A partir del 1986 vam començar a oferir programes d’educació ambiental i les cases de colònies es van anar adequant com a escoles de natura accessibles per tothom. En aquell moment, molts esplais ja havien vingut de colònies a les cases, i s’hi van començar a sumar escoles de primària i secundària de tot Catalunya.

Al cap d’uns anys van començar les primeres experiències de turisme social i sostenible i el ventall dels nostres usuaris es va anar ampliant amb famílies i grups d’amics durant els caps de setmana i les vacances. També vam ampliar l’oferta de terrenys d’acampada a la vora de les cases de colònies i als nous espais del pantà de Camarasa i l’estació d’Àger.

A partir d’aleshores hem anat desplegant altres serveis especialitzats en la pràctica de l’esport verd: piragüisme, escalada, espeleologia, cicloturisme, trekking,… sempre en un marc de respecte per la natura, de descoberta i de sostenibilitat de les activitats i els equipaments per generar el mínim impacte ambiental.

I és en aquesta tercera etapa també que iniciem els camps de treball per a joves de tot Catalunya com a pràctica d’Aprenentatge i Servei, restaurant camins antics, recuperant boscos cremats, restaurant molins fariners i altres elements del patrimoni arquitectònic, duent a terme accions de recuperació i millora dels ecosistemes, i un llarg etcètera.

Actualment l’Associació Catalana de Cases de Colònies està integrada a Fundesplai, gestionem 17 cases de colònies i albergs i 8 terrenys d’acampada, i la nostra passió per la natura i l’educació segueix creixent.

Treballem amb la il·lusió de què els infants, joves i famílies que vénen a les nostres cases quedin fascinats amb la natura i gaudeixin d’una estada enriquidora i educativa que els ajudi a ser més feliços i més compromesos.

Anna Romeu, vicepresidenta de Fundesplai

 

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *