Jugar és – o hauria de ser – l’activitat principal de les nenes i els nens, ja que és la seva manera de conèixer el món, d’aprendre, de relacionar-se i de créixer. Però no només això, sinó que jugar és un dels Drets dels Infants universals. Tots els infants del món haurien d’estar jugant el màxim de temps possible.

El dia 20 de Novembre és el Dia dels Drets dels Infants,… i sabies que aquest any 2020 fa 31 anys que es va celebrar la Convenció sobre els Drets de l’Infant i que l’article 31 és el que parla del Dret al Joc i al Descans? Nosaltres l’anomenem #DretalLleure, i enguany fem una gran campanya reivindicativa a les xarxes. Aquí pots accedir al Manifest #DretalLleure 2020. T’animes a penjar ales xarxes fotografies d’infants jugant etiquetades amb #DretalLleure?

Com que estem de celebració, avui et proposem aquest article sobre el joc i el temps de lleure en família. Perquè, tot i que creiem que el joc lliure és essencial, especialment en els més petits i petites, també volem fer un recordatori dels beneficis del joc més dirigit entre mares, pares i fills i filles; jugar en família és un regal per a les nostres vides i per a la salut i el benestar dels infants.

Aprofitem que encara fa bon temps per sortir a jugar al parc o a la natura. El joc a l’exterior i en moviment té beneficis extra per a la salut, el benestar i el desenvolupament; jugar a l’aire lliure en família estimula el sistema immunològic, les capacitats psicomotrius dels infants, enforteix els vincles afectius i familiars, i el vincle amb la natura. Però atenció! És molt important que els adults us impliqueu en el joc i sigui una experiència de tota la família. Ja veuràs què divertit!

I com que la cosa va de natura i de joc,… també et proposem que consultis les 45 coses a fer abans dels 10 anys i mig,… i sobretot, segueix llegint i descobriràs els 8 jocs d’exterior per jugar en família que hem seleccionat per a l’ocasió.

A jugar!
#DretalLleure

1. Fet i amagar

El fet i amagar és un gran joc tradicional probablement es juga a tots els racons del món. Al parc, al bosc, a la muntanya o a qualsevol escenari a l’aire lliure és un joc fantàstic per jugar en família. Els nens i nenes ho tindran més fàcil per amagar-se gràcies a les seves dimensions més reduïdes, i probablement esclatin en grans riallades quan el pare o la mare s’intentin amagar en racons estrets com al darrera un arbre i en sobresurti la meitat del cos.

Com s’hi juga? Un dels jugadors o jugadores para i ha de comptar, sense mirar, fins al nombre que s’hagi decidit. Mentre compta tots els altres jugadors/es s’han d’amagar, i quan el que para acaba de comptar, es posa a buscar-los. Quan descobreix a algú, tots dos es posaran a córrer fins al lloc on comptava per aconseguir arribar el primer. Si el que para arriba el primer, elimina a l’altre jugador, si el que ha estat descobert arriba el primer, se salva.

2. Stop

El joc de l’stop és divertit i dinàmic, amb diferents opcions estratègiques per als jugadors. Ens pot fer passar una bona estona en família i suar una mica 😉. Veureu com riuen els nens i nenes en veure que els adults intentem passar per sota les seves cames…

Com s’hi juga? Un dels jugadors/es la para i ha de comptar fins a 10 i començar a córrer per pillar als altres. Els altres han de fugir corrents (Atenció! és important que si estem a l’aire lliure, pere exemple en un bosc, delimitem bé l’espai de joc perquè tothom tingui clar fins on es pot anar). Quan el que para s’apropa, els que s’escapen poden aturar-se amb els braços en creu i les cames obertes i cridar “STOP!”. D’aquesta manera es protegeixen perquè el que para no els pot pillar, però hauran d’esperar-se així fins que un altre dels jugadors que s’escapen passi per sota les seves cames i els salvi. Quan el que para pilla a algú, aquest la para i comença a perseguir els altres, i el que parava inicialment comença a córrer per escapar-se.

3. Buscar el tresor

El joc de buscar tresors probablement és tan antic com el del fet i amagar… i hi ha moltíssimes variants. Als humans ens encanten els reptes, ens encanta buscar, i si és en un espai natural divers i estimulant, doncs molt millor.

Com s’hi juga? Un dels adults pot amagar algun objecte o joguina en algun racó amagat del bosc i delimitar una àrea de cerca més o menys gran en funció de l’edat. Després tot els altres membres de la família es posen a buscar. Podem provar diverses variants del joc com anar dient fred o calent, o dibuixar el mapa del tresor i anar-lo seguint, o deixar pistes, buscar geocachings, amb els ulls tapats i que els altres vagin donant indicacions de direcció… creativitat al poder! També podem jugar a què siguin els infants els que amaguen el tresor… sovint molt més divertit! 😊.

4. Seguir al rei o la reina

Aquest és un joc molt conegut en el món dels esplais. Pot arribar a ser molt divertit, i si estem en un entorn natural amb diferents elements o desnivells com troncs o roques pot ser molt estimulant, provant de fer equilibris mentre juguem. Tant en família com en un grup d’amics, afavoreix molt el vincle i la complicitat.

Com s’hi juga? Ens col·loquem en fila índia. El primer és el rei o la reina i ha d’anar fent els moviments que vulgui amb el seu cos i anar caminant o desplaçant-se per l’entorn (imaginació al poder… saltant, ballant, rodolant, de quatre potes, a peu coix, rascant-se el cap, com una granota….). La resta de jugadors o jugadores el segueixen sense sortir de la fila i intentant imitar els mateixos moviments, copiant-los amb la màxima precisió possible. Posem un cronòmetre i cada minut o cada 2 minuts el “rei o reina” passa al final de la fila i el que queda primer passa a ser el “rei o reina” que tots haurem d’imitar. Com més moviments divertits i difícils fem, més divertit serà el joc.

5. Construir cabanes i fer joc simbòlic

Construir cabanes és una de les activitats preferides dels infants quan es troben en un espai natural de forma relaxada i se’ls hi permet temps d’exploració lliure i experimentació. Els adults podem participar d’aquesta activitat i formar part del joc.

Com s’hi juga? Al bosc, la muntanya o la platja podem fer servir elements naturals (troncs, branques, fulles, pedres, roques,…) per construir cabanes més o menys complexes. L’etapa de construcció en si mateixa ja és un gran joc que estimula molts aprenentatges, però després, a més a més, aquesta mateixa cabana pot servir per fer volar la imaginació i fer una estona de joc simbòlic en família… quan de temps fa que no prepares “cuinetes” amb sorra, fulles i pedres? O que jugues als tres porquets amagats dins la cabana, o a pirates, o a,… hi ha una infinitat de possibilitats de jocs diferents… deixa’t portar per les idees dels teus fills i filles i a gaudir!

6. Terra, mar i aire

Un joc que probablement ja coneguin els infants, especialment els que fan Primària, però que pot ser molt divertit jugant tota la família i en un entorn natural.

Com s’hi juga? Podem delimitar la zona “TERRA” en una zona planera, que a la dreta tingui l'”AIRE” canviant de desnivell, per exemple, pujant a un tronc, una roca… o fem simplement una marca al terra per delimitar. A l’esquerra hi haurà la zona “MAR”, també podem aprofitar si hi ha un canvi de desnivell o de tipus de sòl. Aleshores hi ha un membre de la família que va dient “mar”, “cel” o “terra” amb el ritme, la velocitat i les combinacions que vulgui, i els altres han d’anar saltant de zona en zona sense equivocar-se. Si un s’equivoca queda eliminat o s’espera un torn.

7. Organitzar una cursa

Hi ha moltes maneres d’organitzar un joc de curses… en família haurem de tenir en compte l’edat dels jugadors/es i l’espai on ens trobem.

Com s’hi juga? A qualsevol espai natural o parc sempre estem a temps d’organitzar una cursa, però siguem originals: cursa a peu coix, cursa fent de granotes, cursa fent ziga-zagues, cursa buscant fulles de colors, cursa fent de crancs, cursa d’esquena, cursa amb els peus lligats en parelles, cursa de “carros”, cursa d’obstacles, cursa a l’inrevés (a veure qui va més lent), cursa contra rellotge,… hi ha moltíssimes maneres d’organitzar aquest joc que sempre és estimulant i un gran repte.

8. Pica paret

El pica paret també és un joc tradicional molt i molt conegut. Però… hi heu jugat mai en família? I al mig del bosc? o al parc?

Com s’hi juga? Busquem una paret o un arbre i allà serà el lloc on parem. Un dels membres de la família para i els altres es posen a certa distància (uns 5-10 metres, depenent de l’edat dels infants). Comença el joc i el jugador/a que para pica amb les mans a la paret tot dient “un, dos, tres, pica paret, un, dos, tres, ja!”. Mentre diu això i no mira, els altres s’hi han d’acostar per aconseguir tocar-lo. Però quan ha acabat de comptar es gira i ha de comprovar que tothom està completament quiet. Si algú es mou i el pilla, ha de tornar a la línia de partida. Quan algú aconsegueix tocar l’esquena del que para, aquest intenta atrapar-los a tots abans que arribin a la línia d’inici per salvar-se. Si n’atrapa un, serà el proper que pararà. L’objectiu del joc és doncs aconseguir arribar fins al jugador/A que para sense que et vegi moure’t cada vegada que es gira.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes! 😉
I recorda… el 20N…. #DretalLleure…. omplim les xarxes d’imatges d’infants i famílies jugant. Acceptes el repte?

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai