Els colors i la fresqueta de la tardor ja han arribat! Heu preparat ja el cistell per anar a buscar bolets? És una gran activitat per fer en família a la tardor, ja que és engrescadora per als nens i nenes i ens permet passar bones estones al bosc tot impregnant-nos de la natura amb tots els sentits, fent exercici, compartint bones converses…

La tardor també és un moment de l’any fantàstic per gaudir de la natura a través de colònies escolars, de sortides a l’aire lliure en grup, d’activitats sensorials i de caps de setmana i ponts en família a la muntanya. T’han entrat ganes d’anar al bosc? No et perdis les nostres propostes per a famílies a les cases de colònies de Catalunya, l’entorn ideal on trobar elements de tardor, fulles de colors, glans, castanyes, i també bolets com camagrocs, ceps, rovellons i altres espècies.

Anar a collir, buscar o caçar bolets desperta en els infants la curiositat, la capacitat d’observació, el respecte i l’estima per la natura. A més, podem plantejar-ho com un joc tipus caça del tresor, un gran repte! Si en trobem la il·lusió serà màxima i ens convidarà a seguir buscant, i si no en trobem, sempre podem passar una bona estona jugant pel bosc amb branques, pinyes i fulles. Una altra bona idea és aprofitar la sortida per fer algun Land Art de tardor per despertar la creativitat i fer una activitat en família que combina perfectament art i natura.

Evidentment, no hem de deixar rastre de la nostra presència al bosc, així que cal emportar-nos sempre totes les deixalles. També cal anar amb molt de compte i només collir els bolets que estiguem segurs que són comestibles, ja que hi ha espècies molt tòxiques i fins i tot mortals. Per això avui t’hem preparat aquest recull de guies i aplicacions per al mòbil per anar a caçar bolets amb la màxima informació i coneixement possibles. I saps què és el millor? Que després podràs cuinar-los i menjar-los seguint aquestes 5 receptes amb bolets!

Per posar-t’ho més fàcil hem dividit l’article en els següents apartats (pots clicar a l’enllaç per anar directament al que t’interessi):

Guies de bolets per a tota la família

1. 101 Bolets de Catalunya que cal conèixer

Autors: Toni Llobet i Enric Gràcia

Aquesta és una guia molt pràctica perquè està editada en paper plastificat desplegable i, per tant, ens la podem endur al bosc sense problema. Hi descobrirem 101 espècies de bolets populars, abundants o de gran interès (perquè són comestibles o tòxics). Molt pràctica i visual!

2. La meva primera guia de bolets

Autor: Autors diversos i Òscar Julve (il·lustrador)

Aquesta és una gran guia de butxaca molt pràctica per portar al bosc i que els nens i nenes puguin anar consultant-la cada vegada que trobem un bolet. Està pensada perquè els infants a partir de 8 anys aprenguin a identificar els bolets i descobreixin mites, llegendes i els millors consells per anar a caçar-los. Ha rebut l’assessorament de la Societat Catalana de Micologia.

3. El petit boletaire: guia de camp

Autora: Mary Rial i Àngel Domínguez (il·lustrador)

Una guia fantàstica per sortir a caçar bolets en família! Inclou una bossa i un cordill per portar-la quan anem al bosc. A més, duu un espiral que ajuda a passar les pàgines i localitzar el bolet que busquem més còmodament. Ens presenta 50 bolets amb una fitxa gràfica molt completa per a cada espècie. També incorpora unes làmines en blanc per fer anotacions o dibuixos.

4. Anem a buscar bolets

Autors: Jose Luis Gallego i Roser Calafell (il·lustradora)

En Jose Luis Gallego i la Roser Calafell ens ofereixen amb aquest conte-guia la possibilitat d’apropar als infants a partir de 4 anys el coneixement dels bolets. Els petits i petites s’endinsaran a la caça dels bolets a través del conte i podran començar a identificar algunes espècies gràcies a les fitxes il·lustrades.

5. El gran llibre dels bolets

Autor: Marc Estévez Casabosch

De la mà de l’expert boletaire Marc Estévez ens arriba aquesta guia completa sobre els bolets a Catalunya, amb itineraris per fer amb nenes i nens, com arribar-hi en transport públic i receptes delicioses. Converteix cada sortida en una experiència divertida i enriquidora amb aquesta guia! Les fitxes il·lustrades ajudaran als principiants i picaran la curiositat dels més experimentats.

6. Guia de bolets dels països catalans

Autor: Ramon Pascual Lluvia

Una de les guies més completes dels bolets dels Països Catalans, amb més de 225 espècies comuns als nostres boscos explicades pel gran expert Ramon Pascual. És una guia de referència pels amants de la cerca dels bolets, amb interès científic o gastronòmic. Aquesta nova edició, ampliada i revisada, actualitza la nomenclatura i les imatges de gran qualitat.

7. Guia de bolets per dur a sota el braç

Autor: Ramon Pascual Lluvià

Aquesta és una guia senzilla de divulgació amb la que Ramon Pascual, un autor de referència en el món dels bolets i soci fundador de la Societat Catalana de Micologia, vol apropar el coneixement a tots els públics. Els bolets es representen de manera molt gràfica i clara i, a més, incorpora receptes de cuina.

8. Les millors rutes per trobar bolets: amb tots els mapes i secrets que necessites

Autor: Marc Estévez Casabosch

Coneixes el Marc Estévez Casabosch? Un gran divulgador de la natura amb un munt de guies i publicacions. En aquesta guia ens revela alguns itineraris clau per trobar els bolets més preuats a la cuina. Hi trobaràs mapes, recomanacions i consells de l’expert, així com fotos dels bolets. Moltes de les rutes són adients per fer en família!

9. El secret dels rovellons

Autor: Marc Estévez Casabosch

En aquesta guia trobaràs 32 rutes inèdites explicades per l’expert i divulgador Marc Estévez on trobar diferents varietats de rovellons. Una gran eina per descobrir boscos fascinants i caçar molts rovellons 😉 Inclou mapes detallats, fotografies de gran qualitat i receptes gastronòmiques. I, a més, hi ha 16 rutes especialment pensades per poder fer amb infants.

10. Primera guia del boletaire

Autor: Ramon Pascual Lluvia

Aquesta és una guia senzilla i innovadora pensada per principiants en la caça dels bolets. Molt senzilla, visual i clara, ens orienta cap a una cerca de bolets segura, sense riscos i que acabi amb un bon àpat a taula.

11. Els nostres bolets, guia pràctica per distingir-los

Autor: Ramon Pascual Lluvia

Una guia genial per portar al bosc perquè no es fa malbé amb la pluja, ja que té un format plastificat i plegable. Molt senzilla i clara, està especialment pensada per a principiants i famílies. Ens ajudarà a identificar els bolets més comuns a Catalunya i a distingir entre els comestibles i els verinosos.

12. El bolet

Autora: Bernadette Gervais

Amb aquest conte-guia en format àlbum il·lustrat l’autora ens revela tots els secrets dels bolets. A través de solapes que s’aixequen, els infants descobriran la importància d’aquest tipus de fongs alhora que coneixen espècies peculiars com el pet de llop, els bolets comestibles més coneguts i l’hàbitat natural on creixen.

Guia llibre El Bolet Fundesplai

13. Sortim a caçar bolets

Autors: Gina Samba i Robert Garcia (il·lustrador)

Aquesta és una guia pràctica creada per ajudar als infants a partir de 8 anys a reconèixer els principals tipus de bolets del nostre territori. S’hi mostren i expliquen 25 espècies (comestibles i tòxiques), amb informació detallada de cadascuna i el material necessari per collir-les. A més, s’inclouen simpàtiques curiositats sobre el món dels bolets.

Guia llibre Sortim a caçar bolets Fundesplai

14. Guia de bolets per a nois i noies

Autor: Ramon Pascual Lluvia

Estem davant d’una guia molt completa pensada per a la joventut i dividida en dues parts. En la primera hi ha 12 monogràfics d’introducció als coneixements bàsics del món dels bolets. En la segona, s’il·lustren i comenten fins a 34 espècies. Per arrodonir el recull, s’inclouen propostes d’activitats, deliciosos versos i receptes de plats per compartir amb la família.

Guia de bolets per a nois i noies Fundesplai

15. La clau dels bolets (Volum 1)

Autor: Enric Gràcia

Aquest és un llibre ideal per aprendre a identificar bolets amb total seguretat. Tracta les diferents espècies agrupades segons la classificació popular catalana, cadascuna amb la seva il·lustració i els seus trets diferencials. És molt útil perquè es pot fer servir en una sortida familiar al camp, en una exposició de bolets o a casa per reconèixer cada tipus amb els fills i les filles.

Guia llibre La clau dels bolets Fundesplai

16. No diguis on m’has vist. Un conte per a conèixer la vida dels bolets

Autor: Eloi Isern

Aquest conte de l’Eloi Isern és perfecte per apropar el públic infantil a la vida dels fongs i els bolets. Es tracta d’una petita guia amb il·lustracions i explicacions senzilles sobre les més de 20 espècies que apareixen en el conte, que s’entortolliguen amb la trama de la història per fer més amena la lectura.

Guia llibre No diguis on m'has vist. Un conte per a conèixer la vida dels bolets Fundesplai

17. Atles il·lustrat dels bolets

Autors: Jean-Louis Lamaison i Jean-Marie Polese

Aquesta guia aporta una mirada diferent sobre els principals bolets europeus. Permet el reconeixement pràctic dels exemplars que podem trobar en un passeig pel camp o la muntanya, així que és un recurs fantàstic per dur a sobre durant una sortida familiar per buscar bolets. Inclou fotografies, descripcions, llocs on prosperen i fitxes d’identificació.

Guia llibre atles il.lustrat dels bolets Fundesplai

18. Anem a… caçar bolets!

Autores: Mia Cassany i Kasandra (il·lustradora)

Aquest llibre és un recurs meravellós per llegir abans de sortir a caçar bolets en família! Les nenes i els nens gaudiran acompanyant el Pep i la Berta a l’aventura de sortir a buscar bolets amb els seus pares en un dia de muntanya. El llibre relata com reconèixer certes espècies, com caçar-les per cuidar de la natura i molts altres aspectes d’interès.

Guia llibre anem a caçar bolets Fundesplai

19. 100 bolets fàcilment identificables

Autor: Jaume Sañé

Guia de butxaca per aprendre a reconèixer els 100 bolets més comuns del país. És ideal per a una família novella en el camp, ja que permet introduir-se en aquest món des del principi. S’hi poden trovar les espècies comestibles més valuoses, així com també les més tòxiques. Cadascuna amb informació detallada sobre el seu valor culinari. Són tots els bolets que qualsevol aprenent hauria de conèixer. 

Guia llibre 100 bolets fàcilment identificables Fundesplai

20. Bolets i fongs

Autores: Liliana Fabisińska i Asia Gwis (il·lustradora)

Gràcies a la seva cuidada estètica, aquesta guia pot agradar tant als infants com als adults. Està pensada perquè els més petits i petites s’endinsin en un apassionant viatge pel món dels bolets, tot descobrint les espècies comestibles més preciades, aquelles mortals de les que cal fugir o els consells indispensables per sortir a buscar-ne.

Guia llibre bolets i fongs Fundesplai

21. Atles del boletaire

Autor: Marc Estévez Casabosch

Guia imprescindible a tot color per trobar bolets deliciosos a qualsevol racó de la geografia catalana. Inclou mapes, explicacions detallades, descripcions de més de 50 espècies comestibles, consells, fotografies, secrets i calendaris de recol·lecció. Cap bosc ni cap bolet se’t resistirà!

Guia llibre Atles del boletaire Fundesplai

Apps per a mòbils per trobar i reconèixer bolets

22. Boletus

Sistema operatiu: Android

Aplicació de pagament molt simple tant per a persones expertes com per a principiants. T’ajudarà a identificar els bolets que trobis fent servir l’observació científica. L’app fa unes propostes d’identificació i, a partir d’aquí, pots veure les fitxes i navegar per la base de dades. A més, és una app que funciona sense connexió a internet, un gran aventatge si estàs buscant bolets a l’aire lliure.

App mòbil Boletus Fundesplai

23. Boletaires

Sistema operatiu: Android (versió básica gratuïta i versió Premium)

És una app força completa que mostra fitxes de bolets comestibles i també tòxics per aprendre a distingir-los bé. També proposa més de 40 receptes per cuinar-los, un joc d’identificació per posar-nos a prova i un mapa interactiu per anar guardant els nostres racons secrets. Compta amb una versió gratuïta i una de pagament sense anuncis.

App mòbil Boletaires Fundesplai

24. iBolets

Sistema operatiu: iOS

iBolets és una aplicació gratuïta fantàstica pels amants dels bolets de totes les edats. S’hi mostra informació detallada sobre més de 50 tipus de bolets comestibles, més de 30 varietats no comestibles i tòxiques, les zones de Catalunya on trobar-los, un comparador d’imatges, una guia de restaurants per zones, un receptari i un mapa GPS per marcar les troballes que facis.

App mòbil iBolets Fundesplai

25. Picture Mushroom

Sistema operatiu: Android i iOS

Aquesta és una app multidioma molt senzilla d’utilitzar. Tan sols has de fer o pujar una foto del bolet que hagis trobat i l’aplicació s’encarregarà de proporcionar-te tota la informació que necessites en qüestió de segons. A més, inclou una comunitat d’usuaris molt activa i dinàmica on conversar amb altres persones i intercanviar coneixements.

App mòbil Picture Mushroom Fundesplai

26. La Boletpèdia

Sistema operatiu: iOS

La Boletpèdia és una aplicació de pagament creada per gent del Berguedà que s’enfoca tant per a gent aficionada com per a gent experta. Es tracta d’una àmplia guia que proporciona suggerències de receptes, una fitxa completa per cada bolet amb més de 250 varietats, fotos reals fetes amb el cor i la possibilitat d’aprofitar el GPS del teu iPhone per marcar sobre el mapa els llocs on has trobat bolets (aquesta informació només será visible per a tu).

App mòbil La Boletpèdia Fundesplai

27. Fungipedia

Sistema operatiu: Android (versió Lite gratuïta i versió de pagament)

L’Associació Micològica Fungipedia ofereix una versió gratuïta i una altra de pagament de Fungipedia, una app amb un catàleg de 2.000 fotografies de 500 espècies de bolets. És una eina molt interessant ja que et permet crear al teu propi telèfon una base de dades privada amb punts geolocalitzats a través del GPS per guardar ubicacions o informació extra.

App mòbil Fungipedia Fundesplai

28. Identificador de setas – ident

Sistema operatiu: Android i iOS

Aplicació sense cost que ens permet reconèixer qualsevol bolet amb una simple imatge. La fotografía en qüestió compara una àmplia base de dades per oferir-nos el resultat més precís i semblant a la imatge proporcionada. Inclou els usos gastronòmics, el color característic, les varietats més similars i un qüestionari divertit.

App mòbil Identificador de Setas iDent Fundesplai

29. Setas – Identificación IA

Sistema operatiu: Android (versió gratuïta i versió Pro)

Eina molt útil amb la qual podràs identificar, detectar i classificar varietats de bolets a través de la càmera del telèfon sense necessitat de fer una fotografia. Per a fer-ho utilitza tecnologia innovadora d’intel·ligència artificial. També ens ofereix les millors zones de recol·leció i les estacions ideals per trobar les més de 100 espècies que reconeix l’aplicació. Està disponible en dues versions: una gratuïta amb anuncis i una altra de pagament lliure d’anuncis.

App mòbil setas identificación IA Fundesplai

30. Setas

Sistema operatiu: iOS (versió Lite i versió Pro)

Nature Mobile ha creat una aplicació per identificar i caçar bolets dins del bosc. Ofereix una descripció exhaustiva de cada bolet amb imatges de qualitat i informació com el color, l’aspecte, el sabor, el grau de toxicitat i la distribució. Inclou 300 espècies amb més de 2.000 fotografies i una assessoria online per convertir-te en una persona experta en el camp. Hi ha disponibles dues versions: una gratuïta i una de pagament més extensa.

App mòbil Setas Lite Fundesplai

Consells per anar a buscar bolets amb infants

Infografia consells per anar a buscar bolets amb infants Fundesplai
  • Revisar la previsió meteorològica abans de sortir i anar actualitzant la informació. Als boscos de muntanya la meteorologia pot ser molt variable en els dies de tardor, així que cal tenir-ho present. Si la previsió no és bona, millor quedar-se a casa o fer una altra activitat.
  • Portar roba còmoda, aigua, menjar i el mòbil amb bateria és bàsic ja que la clau de l’èxit és una bona preparació. No t’oblidis tampoc de triar un calçat adient per caminar pel bosc, així com de dur jerseis i samarretes d’abric i de colors vius facilitar la cerca en cas de pèrdua.
  • Vigilar els infants, mantenir el contacte visual, auditiu i verbal amb ells i fer parelles adult-infantil. 3 mesures de seguretat importants per garantir que ningú es perdi o es posi a la boca els bolets que troba.
  • Triar bé el lloc, l’horari i itinerari que farem: desnivell, tipus de bosc, camins senyalitzats, l’estona que trigarem, quins bolets podem trobar… Recorda la importància de triar un itinerari adient per a l’edat dels infants que t’acompanyen i tenir clar l’horari que fareu perquè no us enxampi el vespre.
  • Portar sempre una guia o app per identificar els bolets: en aquest article t’hem donat algunes bones idees!
  • Agafar només els bolets que identifiquem amb seguretat. Si tens dubtes, no  els agafis, és perillós!
  • Anar en companyia d’alguna persona experta sempre va bé i és important per tenir clar si el que hem collit ens ho podem menjar.
  • No agafar ni fer malbé cap bolet no comestible ni cap planta ni animal del bosc.
  • No remenar la fullaraca perquè perjudicaríem l’equilibri del bosc i el creixement dels bolets i altres espècies.
  • Portar els bolets en cistells de vímet (i no bosses de plàstic) perquè puguin escampar les espores mentre anem caminant.
  • Respectar el bosc, no deixar deixalles i collir bolets amb moderació: cal deixar el bosc tal com l’hem trobat i amb bolets de sobra per a altres persones.
  • No molestar els animals ni la resta d’excursionistes que trobem en el camí. Si a més t’acompanya el teu gos o gossa, recorda controlar-lo per respecte a les altres persones i els animals del bosc.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes i gaudeix d’una tardor plena de bolets! 😉

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai