Avui et parlarem d’un tema que segur que t’encanta: les vacances en família! I és que no hi ha res millor que embarcar-se en una aventura juntament amb els teus fills i filles, creant vincles forts mentre explores nous indrets i et submergeixes en experiències emocionants i inoblidables. Les vacances en família t’ajudaran a gaudir d’activitats conjuntes, trencar amb la rutina, sortir de casa i amb moltes coses més!

14 Preguntes freqüents sobre les vacances en família

Coneixes els beneficis del contacte amb la natura? Si tens ganes de viatjar en família, no dubtis a escollir una destinació plena de naturalesa, ja que et permetran relaxar-te, deixar de banda les preocupacions del dia a dia, concentrar-te en la família i en la natura i crear records compartits!

Voleu descobrir amb nosaltres els beneficis de fer vacances en família?

vacances en familia estiu 2023

Parlem amb Isabel Matas, pedagoga assessora de Fundesplai.

E: Diuen que l’estiu és un temps ideal per enfortir els vincles familiars. Però,…s’enforteixen igual si ens quedem a casa en l’entorn de rutina habitual que si marxem de vacances en família? És important sortir de casa?

I.M: S’enforteixen diferent, el canvi d’entorn facilita que les coses de cada dia s’hagin de fer de manera diferent, els rols habituals segurament es modifiquin durant les vacances, i això pot ser molt divertit i estimulant. A més a més, canviar d’entorn ens ajuda a desconnectar, a il·lusionar-nos i a estar més relaxats, especialment si passem les vacances en un entorn natural, i això pot afavorir molt la comunicació familiar i ens ajuda a carregar les piles.

E: Les vacances en família poden ser de molts tipus, i n’hi ha moltes que s’enfoquen com un mer entreteniment on es poden tenir “els fills col·locats” i els pares “descansant”,…

I.M: Sí, però no s’hauria de tractar de delegar sinó de compartir des de la tranquil·litat, de poder invertir les energies en conviure encara que no sempre estiguem fent tots el mateix. Nosaltres creiem més en un model de vacances familiars participatiu, on les famílies poden participar a les excursions i activitats familiars i així gaudir junts, jugar junts, riure, passar-ho bé, compartir vivències, aprendre junts. És quan es crea aquesta complicitat del joc, la participació i la col·laboració que els vincles s’enforteixen.

Creiem que treballar pel benestar i la felicitat familiar repercuteix directament a la felicitat dels infants. A més a més, quan es comparteixen les activitats es genera sentit de grup: ho faig amb la meva família, són els meus. És una vivència que petits i grans posem a la motxilla de les nostres habilitats i que ens donarà fortalesa i confiança en moments menys amables de la convivència.

E: Però hi ha moltes famílies que no es poden pagar unes vacances,…

I.M: Certament, hi ha famílies que ho estan passant molt malament degut a la crisi econòmica, famílies amb pocs ingressos, a l’atur, monoparentals o famílies nombroses que ho tenen molt difícil per pagar-se unes vacances, però en tenen molta necessitat. Per això és important que entitats com nosaltres, Fundesplai, reivindiquem i posem a disposició de la societat un model de vacances assequibles que aposta per l’equitat.

E: Actualment hi ha molts infants que pateixen el que s’anomena trastorn per dèficit de natura. En quin sentit poden contribuir a corregir aquest dèficit unes vacances en família a la natura?

I.M: Els que vivim en entorns urbans moltes vegades no trobem la manera de sortir del seu engranatge. A la ciutat hi ha moltes demandes d’atenció que ens exigeixen estar en permanent estat d’alerta i poden provocar estrès, cansament i fatiga. I aquest esforç prolongat del cervell davant dels estímuls de l’entorn urbà és el que Richard Louv va definir com Trastorn per dèficit de natura, que pot provocar desordres d’atenció, hiperactivitat, disminució de la capacitat creativa, obesitat i increment de malalties respiratòries.

El contacte amb la natura estimula l’autonomia, la creativitat, l’interès per aprendre i la salut mental i física dels nens i nenes, i de tota la família. Contemplem plegats una nit de lluna plena, una pluja d’estels o la rosada del matí, observem les formigues que porten menjar cap al formiguer, sentim l’olor de la terra mullada i el cant de les cigales. Impregnar-nos de natura durant les vacances ens augmenta la vitalitat i ajuda a combatre el trastorn per dèficit de natura.

E: I a part de combatre aquest trastorn, a nivell social, com és de transcendent que es treballi l’educació en valors en un context familiar? Podríem dir que es tracta de fer pedagogia familiar?

I.M: La família és la cuina per excel·lència on mostrar i practicar els valors, si les famílies renunciem a fer aquest caldo, com a societat ho tenim més difícil per reclamar que prevalguin els drets humans per sobre dels drets econòmics i de poder. Per exemple, en el cas de les activitats d’educació ambiental, crec que poden tenir una repercussió en la manera d’actuar de les famílies davant dels problemes ambientals. Actuar des de les nostres possibilitats genera canvi.

Descobrir la natura en família i aprendre a respectar-la aporta coherència entre el nostre dia a dia i les experiències educatives dels nostres fills i filles fora de casa. En família, descobrir i avaluar quina petjada deixem en el nostre entorn ens fa més sensibles, més respectuosos i més capaços de generar models coherents amb la sostenibilitat.

Per tant, practicar el lleure educatiu en família és un pilar fonamental de l’educació dels infants i de la societat en general.

E: Diuen que estem a l’època de la hiperpaternitat, la sobreprotecció, però també de molta desconnexió amb els nostres fills i filles, de manca de vincles familiars potents, un dia a dia que ens obliga a viure cadascú pel seu compte (infants a l’escola i adults a la feina), amb molt pocs espais i moments per compartir en família.

I.M: Sembla que tots plegats vivim sota l’imperi de l’estrès i que trobem mil justificacions per deixar-nos portar per aquesta corretja de transmissió. A vegades ens oblidem que la podem aturar, i les vacances en família són una bona oportunitat per fer un clic i experimentar la confiança en els fills, compartir responsabilitats, descobrir pactes nous, trobar-nos, redescobrir-nos, compartir.

E: Vacances en família o colònies en família? Si les anomenem colònies pot fer una mica de por que no ens quedi «temps lliure» per descansar,…

I.M: Per a nosaltres, dir-ne colònies en família incorpora un ingredient del que no hem parlat fins ara: hi ha d’altres famílies, altres realitats que podem conèixer i amb les que podem compartir. Aquesta experiència ens pot ajudar a crear vincles i connexions socials importants. D’altre banda el concepte de descans és molt i molt personal. Per a mi, com a mare, descansar és també estar en acció.

E: I quan tornem a casa, com quan tornem de colònies, ho fem reforçats a tots els nivells…

I.M: Per descomptat! fins i tot ens farà riure la primera discussió que tinguem per les coses de sempre. Si ens en podem riure, vol dir que ja hem canviat.

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai