És temps de primavera i comencem a respirar un aire de vacances que ens dibuixa un somriure. Així que és possible que estiguem pensant ja en gaudir d’unes bones vacances! Si necessites desconnectar de la rutina i passar temps amb els teus estimats i estimades, les vacances en família són una opció excel·lent!

Ets conscient dels beneficis de les vacances en família? Et permetran relaxar-te i deixar de banda les preocupacions del dia a dia, per poder concentrar-te en la família i la natura. A més a més, són una gran oportunitat per crear records compartits i inoblidables.

Tens ganes de reforçar els vincles amb la família, estar en un ambient tranquil i saludable, desconnectar de la feina i connectar amb la natura? Estem segurs i segures que aquestes 10 raons que et mostrem a continuació t’ajudaran a decidir-te per unes vacances en família úniques i inoblidables!

1. Enfortir vincles familiars

Les vacances són un moment ideal per enfortir els vincles familiars, per conèixer-nos amb més profunditat els uns als altres, per descobrir-nos en un entorn diferent del de casa, sense presses, ens ajuda a veure’ns i estimar-nos des de noves perspectives.

Els fills i filles van creixent i a cada pas que fan van reafirmant la seva personalitat i autonomia. A les vacances tenim l’oportunitat de ser al costat seu en tot moment i acompanyar-los en les aventures, aprenentatges, fracassos, alegries i tristeses. La presència i l’acompanyament respectuós són la base per a les relacions familiars saludables i positives.

2. Gaudir d’activitats conjuntes

El més recomanable, tant si tenim infants petits com adolescents, és planificar activitats conjuntes de les quals puguem gaudir grans i petits. Això enforteix el sentiment de pertànyer al grup familiar i ens aporta felicitat.

Les activitats a l’aire lliure són ideals perquè permeten infinitat de possibilitats com: l’excursionisme, les curses d’orientació, els esports d’aventura, les gimcanes, els jocs de nit… Els adults ens tornem a sentir com nens i nenes de colònies i els infants gaudeixen explorant la natura d’una manera molt divertida, perquè poden compartir-ho tot en directe amb el pare i/o la mare.

3. Jugar en família

Jugar en família és importantíssim! I durant les vacances tenim l’oportunitat de jugar, jugar i jugar tant com vulguem. A les cases de colònies trobarem monitors i monitores que ens proposaran jocs a l’aire lliure que segur que ens sorprendran, i per les estones més calmades del dia, podem gaudir de jocs de taula.

La qüestió és poder absorbir els beneficis del joc en família: enfortir els vincles, augmentar l’autoestima, sentir-nos connectats, generar endorfines, les hormones del plaer i el relax, divertir-nos, aprendre, imaginar i crear junts, desenvolupar habilitats socials, psicomotrius o matemàtiques, aprendre a regular les emocions, i molts més!

4. Trencar amb la rutina

El canvi de ritme durant les vacances és essencial per trencar amb el tempo frenètic que portem en el dia a dia, atrapades per la feina, l’escola, les extraescolars, etc.

L’ideal és que marxem de vacances en família a un indret on tinguem la pensió completa inclosa per aconseguir fer una desconnexió total de les obligacions diàries de la casa… no haver de pensar ni cuinar el menú diari, o posar rentadores és de les coses que produeix més sensació de relax i benestar, sobretot als pares i mares que tenen fills/es petites.

5. Sortir de casa

Canviar d’escenari és un regal!

Sortir de les quatre parets de casa, dels paisatges quotidians, dels carrers bruts de la ciutat,…

Només el fet de sortir de casa i relacionar-nos amb els nostres en un altre ambient ja ens fa estar més relaxades i positives. Un canvi d’aires sempre va bé, i si anem de vacances a un indret enmig de la natura, seran aires molt nets i saludables.

A més, conèixer altres territoris pot ser molt estimulant: entorns diferents, amb elements culturals i naturals característics que enriqueixen la nostra experiència vital.

6. Descobrir la natura

Un bany de natura és reconfortant quan marxem de vacances. Trobar-nos envoltades de boscos, camps florits i paisatges espectaculars ens relaxa, ens aporta benestar i ens ajuda a reconnectar-nos amb la natura i la nostra essència més salvatge, profunda i intuïtiva. El contacte amb la natura estimula l’autonomia, la creativitat, l’interès per aprendre i la salut mental i física de tota la família.

Quan anem a la natura amb la família sentim com desapareixen l’estrès i la tensió quotidianes, com ens sentim més vives perquè despertem els sentits amb profunditat: els ulls se’ns omplen d’imatges i colors diferents, ens arriben olors noves, sentim el cant dels ocells, acariciem l’escorça d’un arbre…

A la natura les relacions entre els membres de la família es tornen més fluïdes, més fàcils, més positives i alegres. Aprofitem això i sortim a descobrir els animals de la riera o el cau d’un teixó. Compartir els descobriments i aprenentatges és créixer junts i enfortir el vincle i el coneixement que tenim els uns dels altres.

Un dels moments més immersius d’aquest contacte amb la natura durant unes colònies en família és sortir a la nit, després de sopar, en silenci. Sentir la negror que ens envolta en un indret sense llum artificial, escoltar el cant dels mussols, aixecar la mirada i sentir-nos petits sota la immensitat de l’univers. I agafar-nos la mà ben fort, sense dir res, sentint l’escalfor de l’altre, només per compartir aquestes emocions a les que costa posar paraules.

7. Desconnectar del mòbil

Hauríem d’aprofitar les vacances familiars per desconnectar del mòbil, la tauleta, l’ordinador, el wifi,… i gaudir del contacte personal directe, les converses, les mirades, les abraçades i de la natura sense pantalles ni intermediaris.

Participar en unes colònies offline, o com a mínim un cap de setmana de desintoxicació tecnològica és beneficiós per a tota la família. I si aconseguim tornar a casa i acostumar-nos a hàbits més saludables amb relació a la tecnologia, ens emportem un plus!

8. Millorar la salut física i mental

Quan estem de vacances en família a la natura hem d’aprofitar per fer exercici físic. L’esport i la natura són una bona combinació per tenir un estil de vida saludable, i milloren la nostra salut en l’àmbit físic i mental. Els beneficis de l’esport per la salut són ben coneguts, però,… i els beneficis del contacte amb la natura?

Quan estem a la natura se’ns omplen els pulmons d’aire net i la ment es relaxa dels estímuls estressants de la ciutat. L’esforç prolongat del cervell humà als estímuls dels entorns urbans són els que Richard Louv va definir com a Trastorn per dèficit de natura que afecta la salut física i psicològica.

Hi ha diversos estudis científics que ja demostren que el contacte amb la natura té beneficis per a la nostra salut: fisiològics, cognitius, psicològics i socials entre d’altres. Per exemple, el contacte amb la natura pot reduir la fatiga mental i l’estrès, afavorir la conciliació del son, afavorir la creativitat, estimular l’autoestima, reduir l’obesitat, malalties del cor i problemes respiratoris, entre d’altres.

Per tant, l’exercici físic i el contacte amb la natura són essencials per a la salut de tota la família, i les vacances són una gran oportunitat per gaudir de la natura amb plenitud, fer exercici a l’aire lliure i guanyar en vitalitat i salut.

9. Conèixer altres famílies

A les nostres colònies en família es comparteixen activitats i espais com el menjador. Això pot ajudar a crear vincles i connexions socials importants amb altres famílies. Sovint passa que els nens i nenes són els primers a trencar el gel i la vergonya i de seguida fan amistats. Després ens acompanyen als adults, que habitualment tenim més reticències i prejudicis, a descobrir els altres adults i les altres famílies.

Aquest descobriment pot ser que ens aporti molta riquesa i diversitat a la nostra vida i que sigui el naixement d’amistats molt boniques que perdurin al llarg dels anys.

10. Compartir moments inoblidables

Durant les vacances compartides amb els fills i filles estarem nodrint la capsa dels records familiars amb moments inoblidables.

Segur que si cerquem a la memòria trobem fragments de les vacances viscudes amb la família, si vam tenir la sort de poder-ne gaudir.

No calen fotos impactants ni selfies a totes hores, només cal compartir moments de diversió i benestar. Els records quedaran arxivats a la biografia de cada membre de la família, des de vessants diferents, cadascú construint la seva pròpia història a partir dels moments compartits. Aprofitem aquesta ocasió de nodrir-nos d’experiències significatives per a tots i totes.

Altres idees interessants al voltant de les vacances en família

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

I bones vacances!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai