El santuari de Bellmunt se situa en un lloc privilegiat de la comarca d’Osona, al municipi de Sant Pere de Torelló, molt a prop de la nostra casa de colònies Les Codines i el terreny d’acampada La Devesa. A més, forma part de l’espai d’interès natural de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.
Mossèn Cinto Verdaguer la va batejar com l’“ermita al cel suspesa” en un dels versos inicials de l’Emigrant. I és que no es pot descriure millor la seva estampa, ja que des d’allà sentiràs que tens el cel a tocar!
S’enlaira al capdamunt de la serra de Bellmunt, a 1.246 metres d’altitud. Aquesta serra fa de partió d’aigües entre les conques del Fluvià i del Ter, i és travessada pel riu Ges. Als seus peus hi pots trobar boscos d’alzines, roures, faigs i boixos.
Per la seva situació, tant el santuari com la muntanya conviden a viure un dia de descoberta amb els infants. Serà una excursió familiar plena de natura, història i vistes espectaculars a la plana de Vic, el Bisaura, la vall del Ges i els Pirineus. Fins i tot, si tens sort i et fa un dia clar, hi pots arribar a veure la muntanya de Montserrat!
Pujar al cel de Bellmunt serà una experiència màgica!
UNA MICA D’HISTÒRIA
Sabies que el santuari actual s’alça on antigament hi havia una torre de vigilància? I és que es diu que probablement ocupa el lloc de l’antic castell de sa Reganyada, que data d’abans de l’any 1020.
L’església actual és d’estil romànic i al seu interior alberga la imatge de la Mare de Déu de Les Alades. La llegenda explica que el seu nom es deu als eixams de formigues amb ales que pugen a morir al santuari any rere any. També hi trobaràs pintures i sanefes barroques ben boniques.
Edificada sobre roca viva, s’adapta totalment a les cingleres i compta amb un restaurant i una hostatgeria en el mateix edifici.
Al pic del Bellmunt s’hi poden trobar dos miradors. El primer, situat al costat de la mateixa església, i, el segon, situat al turó veí de sa Reganyada on hi ha el pedró de La Mare de Déu de les Alades. Podem identificar aquest punt més alt gràcies a l’enorme creu de ferro que el corona. Ah, no et deixis la càmera perquè les vistes panoràmiques són dignes de ser fotografiades!
UNA CAMINADA PER LA SERRA DE BELLMUNT
T’agrada caminar? Pots accedir al seu cim pujant a peu des de Sant Pere de Torelló o des de Vidrà. Durant el recorregut els infants i joves gaudiran d’allò més entre frondoses fagedes, bonics alzinars i rouredes seques i humides. A més, també passaràs per nombrosos torrents i rieres que a l’estiu et serviran per refrescar-te. Una bonica manera d’aprendre a estimar la natura!
La serra és un gran plec format per capes paral·leles de materials sedimentaris (conglomerats, gresos i margues) que han facilitat l’acció erosiva dels rius. Això sí, ves en comtpe si vas amb nens i nenes de curta edat, ja que els senders que pugen fins al cim en alguns trams tenen força desnivell.
A més de caminar, pots aprofitar els espais de lleure de la zona per a fer un pícnic amb els infants. O, per exemple, descobrir la fauna local, provar el geocaching o gaudir de l’experiència d’observar els estels aprofitant que és un lloc amb baixa contaminació lumínica.
I sabies que el santuari de Bellmunt és un indret ideal per observar rapinyaires? Si t’interessa el tema llegeix el nostre article sobre les 4 curiositats de les aus migratòries.
EXPLORA ELS SEUS ENTORNS
Et fem un recull d’activitats i excursions que pots fer molt a prop d’aquest indret:
Foto portada i foto interior realitzades per Kippekboy a Wikimedia. Llicència CC BY-SA 3.0.
Si la idea de pujar-hi caminant no t’acaba de convèncer, sempre pots utilitzar el cotxe per desplaçar-te fins l’ermita. Podràs anar-hi des de Sant Pere de Torelló i aparcar el teu vehicle a escassos metres de l’església.
I si vens des de Les Codines o La Devesa només has de fer camí per la carretera BV-5227 i en poc més de 30 minuts seràs al capdamunt.
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes socials! 😉