Avenc de l’Esquerrà

Excursió per les formacions càrstiques
 • Dificultat: Baixa
 • Edat recomanada: 8 anys i més
 • Distància: 2,11 km
 • Desnivell positiu acumulat: 84 metres
 • Població propera: Olivella
 • Punt de sortida: Can Grau
 • Punt d'arribada: Can Grau

Resum de l'itinerari

Els avencs són cavitats naturals del terreny de forma vertical que són molt comuns a la zona del Massís del Garraf. L’avenc més important que podem trobar en aquesta àrea és l’Avenc de l’Esquerrà, que té fins a 291 metres de profunditat, per això es considera el més rellevant.

L’Avenc de l’Esquerrà el trobarem molt a prop dels municipis de Olesa de Bonesvalls i Olivella. És a dir, és la localització perfecta per començar i acabar l’itinerari des d’una de les cases de colònies de Fundesplai: Can Grau. A més a més, és una excursió que poden fer nens i nenes a partir de 8 anys d’edat, ja que no té gaire desnivell acomulat i no és massa llarga.

Fixa't

 • Sender dels Miradors
 • Bosc de pins pinyers amb sotabosc mediterrani
 • Corral de l’Esquerrà
 • La vegetació del Garraf predominada per matollars
 • El funcionament del carst

Descripció llarga

Camí de la Serra de les Piques

S’inicia l’excursió a Can Grau i es puja pel camí de la Serra de les Piques, que és un sender GR anomenat GR5: Sender dels Miradors (de Sitges a Olesa de Bonesvalls), que passa al costat d’un petit altar dedicat a la Verge i continua endinsant-se per pinedes de pi blanc.

Vida animal

Al llarg del camí anem trobant diferents restes de catas geològiques on podrem observar senyals de la vida dels animals del bosc, que baixen a beure aigua i deixen les seves petjades marcades al fang.

Bosc de pins pinyers

Quan arribem a un tros de camí asfaltat que gira a la dreta pronunciadament gaudirem d’un dels espais més valuosos del recorregut, un bosc de pins pinyers amb un sotabosc mediterrani molt bé conservat. Aquest tros de bosc té una riquesa enorme de fauna, sobretot d’ocells de diferents tipus.

Corral de l’Esquerrà

Continuem pel camí principal que comença a baixar per la vall de l’Esquerrà fins que arribem al Corral de l’Esquerrà. Es tracta d’un edifici de pedra totalment enderrocat i cobert de vegetació mediterrània.

Avenc de l’Esquerrà

Fins l’Avenc de l’Esquerrà, on hi ha un aparcament per a cotxes molt ample, contenidors d’escombraries, senyals i mesures de seguretat, hi ha  dos camins: pel camí principal arribem directament per un tros de fons de vall amb vegetació típica d’ambients  més humits. Si continuem per un corriolet que surt de davant nostre, just al costat del Corral de l’Esquerrà, arribarem també directament a l’aparcament de l’avenc, però per l’interior del sotabosc mediterrani.
El camí de tornada és el mateix fins arribar a Can Grau.

Mapa i track

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai