Fontmartina

Descobreix aquest racó màgic del Montseny

L'itinerari

 • Dificultat: Mitjana
 • Edat recomanada: 10 anys i més
 • Distància: 8,40 km
 • Desnivell positiu acumulat: 255 metres
 • Temps estimat: 02h35
 • Població propera: Fogars de Montclús
 • Punt de sortida: La Traüna
 • Punt d'arribada: La Traüna

Resum de l'itinerari

Aquest itinerari fàcil i de poc desnivell, ens adreça, pel vessant sud del bloc del turó de l’Home cap a la plana de Coll, amb la seva espectacular plantació d’avet de Douglas, làrix i cedres.

El camí travessa part del veïnat de França (la Traüna, can Toni i can Mitjaner), creua la capçalera de la conca del sot de l’Areny per, després, remuntar el llom de la serra de Navall.

Seguidament s’apropa cap al corral d’en Rovira i pel solell del turó de l’Home va cap al Baiés de la Costa i els plans de Fontmartina, un paratge emblemàtic del Parc Natural del Montseny.

Fixa't

 • L’alzina de can Toni
 • Els gossos Terranova
 • Els avets de Douglas
 • Les pissarres
 • Les furgades de senglar
 • Les vistes sobre el turó de l’Home
 • El corral d’en Rovira
 • La farigola i el cap d’ase
 • El sot de la font dels Avellaners
 • L’alzinar muntanyenc
 • Els ocells forestals
 • L’àrea de lleure “la Plana de Coll”

Descripció llarga

La Traüna (730 m)

Situats al pati de l’entrada de l’Escola de Natura i casa de colònies La Traüna i sense pujar per les escales que porten a l’era, seguim el petit mur de pedra, que en direcció SE, va paral·lel a la casa. De seguida trobarem un corriol que, en direcció E, discorre entre dues feixes de La Traüna. El corriol es troba amb el final de la feixa gran i uns metres més endavant trobem una cruïlla. Un camí baixa i el camí que ens interessa puja per dintre el bosc.

4 min. Camí de can Toni (750 m)

Aquest estret camí ens portarà fins a aquesta masia, de l’anomenat veïnat de França. Continuem pel camí i passem a la dreta del dipòsit i arribem a la bassa de la Traüna, que proporcionava, antigament, aigua a la casa de pagès. Deixarem la bassa a la dreta i continuem el camí que puja. Passem per una perxada de castanyer molt gran, que deixem a l’esquerra, i pugem pel marge, en direcció E, per agafar la pista que hi ha més amunt.

Seguim la pista a mà dreta. El camí planeja i a l’esquerra, enmig de l’alzinar trobem una antiga cabana de pedra seca.

El camí continua i una forta baixada ens porta a una feixa abandonada i al final d’aquesta ens trobem amb una pista, que prové del Montseny i ens mena cap a can Toni.

5 min. Can Toni (810 m)
Pugem i al peu del camí trobem un exemplar d’alzina que supera el centenar d’anys. Deixem a l’esquerra el corriol d’accés a can Toni, masia on encara s’observa l’estructura d’un mas de muntanya. El camí continua i arribem a una zona on l’ambient és més ombrívol i frescal. Aquest bosc està format per joves i atapeïdes alzines. Més enllà trobem un camí a la dreta que porta a un camp de conreu.

20 min. Camí del veïnat de França (830 m)

Arribem a una cruïlla de camins. El de l’esquerra, en direcció N, ens porta cap a les altres cases del veïnat de França, can Coloreda, can Satanàs i les Vernedes, per tornar cap a la Traüna.

Prenem el de la dreta, cap al SE, travessant el sot del Canyadell, que ens mena cap a can Mitjaner i la serra de Navall.

El camí comença amb una lleugera pujada a través de l’alzinar ben constituït, amb bruc d’escombres, roja i ginestell. Travessem el sot de les Nogueres i la pista gira cap a l’W, entrant a l’obaga de la serra de Navall. En pocs minuts arribem a can Mitjaner.

30 min. Can Mitjaner (835 m)

Ens trobem amb aquesta masia reformada i que actualment es dedica a la cria de gossos de la raça Terranova. En apropar-nos a la masia ens sortirà al pas algun exemplar d’aquesta varietat.

Són gossos molt grans, de pèl negre, juganers i tot i que no són perillosos, haurem d’anar amb compte. Passada la casa, al marge dret del camí trobem una filera d’arbres, alts i imponents, d’uns 15 a 20 metres d’alçada. Són una plantació de l’avet de Douglas, d’aspecte semblant a l’avet, però amb les pinyes penjants i que té l’origen a l’oest d’Amèrica del Nord. És una espècie molt resistent a les gelades, de capçada cònica i creixement molt ràpid i que pot arribar fins a una alçada de 40 metres. Seguint la pista travessem un petit sot i a la dreta del camí trobem un altre bosquet d’avet de Douglas barrejat amb algun cedre. El camí, altre cop dins de l’alzinar, arriba a la carena de la serra de Navall, a l’anomenat collet del Bisbe.

35 min. Collet del Bisbe (852 m)

Trobem una cruïlla de camins. El camí de l’esquerra ens apropa cap a la Gronxadora i la llunyana font de Gallina. Continuem de front on trobem una altra cruïlla, aquesta de tres camins. El camí de la dreta ens porta cap al poble de Montseny i el del mig ens mena cap al Salicrup, una masia. Girem a l’esquerra, en direcció E. El camí que seguim, el trobarem marcat amb unes taques de pintura blaves fins al corral d’en Rovira.

Continua en direcció E, travessant un jove alzinar en suau, però de continua pujada. Més endavant el nostre camí entronca amb una pista que ve del SW i continua cap a l’E. La prenem a l’esquerra en pujada i cap a l’E. El camí se’ns desdobla i just al revolt trobem un corriol que deixem de banda. Des d’aquest indret observem una imponent vista del turó de l’Home (1706 m) i del puig Sesolles (1689 m) Uns metres més amunt tornem a trobar el camí desdoblat.

47 min. Camí del Salicrup (910 m)

El camí continua en ascens i per la dreta s’uneix una pista que ve del Salicrup. Seguim a l’esquerra, en forta pujada. Entre les alzines i els brucs, observem el paisatge cap al N. Veiem a ponent el pla de la Calma i el Puig Drau; cap al nord, la vall de la Castanya, Collformic i el massís del Matagalls.

Si observem els vessant del mateix turó de l’Home veurem la masia de cal Toni i la Traüna al fons. El camí segueix zigzaguejant en pujada suau. Si observem el camí veurem moltes pedres soltes que ens poden fer ensopegar en aquesta llarga pujada. Aquestes pedres, que ens venen acompanyant des de la Traüna són esquistos i pissarres metamòrfiques, d’origen paleozoic, que reconeixerem pel seu color grisenc i la seva estructura laminar.

Uns minuts després, a la dreta trobem una pista més ampla que s’uneix al nostre camí. La pujada continua i el jove alzinar dóna pas a uns grans camps de conreu a la dreta i uns metres més enllà trobem el corral d’en Rovira.

1h 05 min. Corral d’en Rovira (975 m)

Arribem a aquesta construcció, avui mig abandonada. Es troba situada a l’inici de la serra de Navall, en un vessant al solell del massís del turó de l’Home. Des d’aquí es gaudeix d’una vista impressionant sobre la vall de la Tordera, el pla de la Calma, el massís del Matagalls i del mateix turó de l’Home, que s’aixeca just darrera de la casa. Al costat esquerre del corral trobem dos corriols. El trencant de l’esquerra és el camí marçaler, que ens porta cap a la Gronxadora i Sant Marçal. El corriol que continua recte, ens apropa cap al turó de l’Home. Nosaltres continuarem per l’ampla pista, que just per sota la casa, baixa en direcció SE. A partir d’ara perdem les marques blaves que ens havien indicat el camí des del collet del Bisbe. Al costat del camí, donades les condicions ambientals de molta insolació i sequera, trobem una gran quantitat de plantes aromàtiques com la farigola i el cap d’ase.

1h 15 min. El Baiés de la Costa (950 m)

Passem per davant d’aquesta masia, encarada al vessant sud de la muntanya. Als voltants de la casa hi trobem unes oques i pels camps pasturen uns cavalls. El camí continua, amb una tanca electrificada a la dreta, en lleuger descens. Travessem el sot de Guerals, amb força aigua segons l’època de l’any. Uns metres més avall, per l’esquerra s’uneix un camí, el GR 5.2, que és marcat amb unes fites metàl·liques, que ens acompanyaran fins al final del recorregut. Aquest sender de Gran Recorregut ve de Fontmartina i puja cap al turó de l’Home i enllaçant amb Collformic.

Seguidament travessem el sot de la font dels Avellaners, també amb força aigua. El camí continua en lleugera pujada.

1h 30 min. Carretera del turó de l’Home (960 m)

La pista acaba en el revolt de la carretera BV-5119. Aquesta carretera a l’esquerra puja cap al turó de l’Home. A la dreta i en baixada va cap a Sant Celoni passant per Fontmartina, la Costa del Montseny i Mosqueroles.

Seguim a la dreta en suau descens. Passem per davant de la font del Senglar, avui sense aigua, a la capçalera del sot del Vilar.

1h 35 min. Fontmartina (935 m)

Arribem a l’Àrea de la Plana de Coll, indret amb una font, aparcament i prats per al lleure. El GR 5.2 ens ha acompanyat fins aquí i en aquest lloc enllaça amb el GR 5, sender que uneix el poble de Montseny amb Sant Celoni i amb l’itinerari forestal de Fontmartina inaugurat el 2017. A l’entorn d’aquesta zona trobem uns bosquets molt ben conservats on no serà difícil observar els ocells forestals típics d’aquesta zona, com les mallerengues, el pit-roig o el gaig.

La tornada cap a la Traüna la farem seguint el mateix itinerari d’anada i en una hora serem a la casa.

2h 35 min. Casa de colònies La Traüna (730 m)

Arribada a la casa de colònies i escola de natura La Traüna.

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai