La setmana passada et vam parlar sobre què eren les Vies Verdes i algunes que hi ha aquí, a Catalunya. Però només us vam ensenyar les que formen part de les províncies de Barcelona i Tarragona, així que avui et portem la segona part d’aquesta entrada amb les Vies Verdes de Girona i Lleida. També són molt i molt xules!

Recorda que les Vies Verdes són camins antics que estaven traçats per ferrocarrils – ja no són actius – i que s’han reutilitzat per convertir-los en itineraris perfectes per anar caminant o en bicicleta. Han estat condicionats pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, juntament amb les Diputacions de cada província de Catalunya.

Tens ganes de descobrir quines Vies Verdes hi ha a Girona i Lleida?

Vies Verdes Girona i Lleida

Vies Verdes / Pirinexus – Província Girona

1. Via Verda del Carrilet I

La Via Verda del Carrilet I és un itinerari comprès entre les ciutats d’Olot i Girona. En aquest camí, d’una longitud aproximada de 54 km, transitava un ferrocarril que es va convertir en la principal artèria de comunicacions de les comarques de La Garrotxa! Els paisatges que trobaràs caminant o amb la bicicleta són al·lucinants: podràs veure els rius Ter, Bruguent i Fluvià, i tot això mentre passeges per sota dels imponents volcans de La Garrotxa.

2. Via Verda del Carrilet II

La Via Verda del Carrilet II, en aquest cas, fa l’itinerari des de Girona fins Sant Feliu de Guíxols, la costa catalana. Això significa que, si ajuntem aquesta ruta amb l’anterior podem anar des d’Olot fins a les platges mediterrànies. Impressionant oi? En un futur pròxim també podrem ajuntar la Via Verda del Ferro i el Carbó i la ruta dels Pirineus fins a la platja es farà realitat amb un total de 135 km! En aquesta Via Verda, però de 39 km de longitud, trobarem paisatges mediterranis d’una bellesa singular.

3. Via Verda del Ferro i del Carbó

La Via Verda del Ferro i del Carbó també la trobem a la província de Girona. Concretament amb aquesta ruta aniràs de Ripoll fins a Ogassa! De fet, quan arribis a Ogassa no pots perdre l’oportunitat de visitar les mines que tens en aquest poble: antigament el motor d’un moviment industrial essencial per al creixement de Catalunya. L’itinerari té un total de 15 km asfaltats i, per tant, accessible per anar també en cadira de rodes. Volem recomanar-te aquest itinerari, ja que, com hem dit, queda ben a propet d’Ogassa on hi ha una de les nostres cases de colònies: Mas Cabàlies! Vine a passar un cap de setmana d’allò més bé amb tots els itineraris que tenim preparats per a tu!

4. Via Verda del Tren Pinxo

El Tren Pinxo va ser un tramvia que viatjava de Girona fins a Banyoles i el camí que recorria s’ha convertit avui en una Via Verda per a vehicles no motoritzats i per a persones amb ganes de passejar! És una ruta d’uns 4,5 km aproximadament i està totalment adaptada, ja que el terra està format per formigó. I si decideixes fer-la, passejaràs a la vora del riu Ter amb uns paisatges ben bonics fins a arribar a Sarrià de Ter.

5. Via Verda del Tren Petit

La Via Verda del Tren Petit uneix Palamós i Palafrugell, ambdós municipis de la província de Girona. Aquesta ruta – abans coneguda com la del “tren petit” – té una longitud total de 6 km i el seu traçat discorre per l’antic recorregut del tren que connectava Palamós amb Girona. És una ruta preciosa i diferent de les que hem vist anteriorment, ja que es troba molt més a prop del mar: trobarem la platja del Castell, casetes de pescadors, el Museu de la Pesca de Palamós, la Torre de Sant Sebastià, la Torre de can Mario i el Port Bo de Calella.

6. Pirinexus Girona

Fins ara només hem vist les Vies Verdes de Girona, però existeixen unes rutes complementàries que et seran superútils si tens ganes de passejar: les etapes Pirinexus! El Pirinexus és una ruta circular d’un total de 353 km de recorregut que uneix les comarques de Girona amb Catalunya Nord i França. De fet, part del recorregut de Pirinexus coincideix amb les Vies Verdes vistes anteriorment, fet superinteressant per tenir més varietat a l’hora d’escollir les rutes a fer!

Vies Verdes / BTT i Cicloturisme – Província Lleida

1. Via Verda de la Vall Fosca

La Via Verda de la Vall Fosca, a la província de Lleida, és el camí més complicat que trobarem de tots els que hem anomenat anteriorment. I no és perquè hi hagi molt desnivell ni sigui massa llarg – 5 km en total de longitud -, sinó perquè aquesta via encara no està arreglada i, per tant, no hi ha senyalització, hi ha problemes de discontinuïtat i encara es conserven alguns carrils. De totes maneres, si ja ets un expert o una experta en les Vies Verdes i tens ganes de visitar el Parc Nacional d’Aigüestortes d’una forma diferent, segur que t’encantarà!

2. BTT i Cicloturisme

Ja que a la província de Lleida només trobem una Via Verda, hem pensat que seria molt útil ensenyar-te aquestes rutes de BTT (bicicleta tot terreny) i de Cicloturisme! Es tracta d’una guia que recull un total de 26 rutes diferents repartides entre el Pirineu i les Terres de Lleida. Trobaràs informació de tota mena de cada ruta: la duració, el desnivell acumulat, la distància, la dificultat, lloc d’inici i època de l’any en què és millor anar. I, a més a més, la majoria d’aquestes rutes les podràs activar al teu mòbil amb el codi QR que apareix a la guia. Què fàcil!

Ara ja has vist totes les Vies Verdes i altres rutes complementàries que hi ha a Catalunya! Ja saps quina vols fer pròximament?

Més entrades sobre excursions i rutes:

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! 🙂

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai