Les Vies Verdes són antics camins i traçats de ferrocarrils que ja no són actius i, per tant, s’han reutilitzat per convertir-los en itineraris ideals per recórrer a peu o en bicicleta. Aquestes vies i camins s’han convertit en un mitjà superatractiu i sostenible perquè tothom pugui gaudir de l’entorn natural únic que ofereix aquest país! Les rutes són al·lucinants i faciliten la pràctica de lleure actiu i saludable alhora que afavoreixen la mobilitat i el turisme sostenible.

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, juntament amb les Diputacions de cada província de Catalunya, han estat els impulsors i inversors per a la creació d’aquest tipus d’infraestructures que no només tracta de condicionar el traçat ferroviari, sinó també de rehabilitar antigues estacions per a la instal·lació de serveis complementaris, com la restauració, el lloguer de bicicletes, punts d’informació, etc.

Les Vies Verdes se sumen a les moltíssimes possibilitats que hi ha de recórrer Catalunya en bicicleta amb grans recorreguts de rutes cicloturístiques com la Ruta TransCatalunya (BTT), la Ronda Verda, al voltant de Barcelona, el Camí de Sant Jaume (BTT), l’EuroVelo8 i la ruta Mediterrània, i totes les xarxes de carrils bici locals i comarcals.

Així doncs, si vols recórrer una Via Verda, t’aconsellem que t’informis bé, a continuació, de les característiques de l’itinerari per gaudir-lo al màxim! En aquesta primera entrada veuràs 6 Vies Verdes que hi ha a Barcelona i Tarragona. Para atenció els propers dies per descobrir les Vies Verdes de Lleida i Girona!

Ens acompanyes per les Vies Verdes següents?

Via Verda Catalunya

Vies Verdes – Província Barcelona

1. Via Verda del Llobregat

Aquesta Via Verda segueix el camí del Riu Llobregat a través de l’antic ferrocarril de Manresa – Olvan. És un camí molt bonic i, alhora, superinteressant: s’endinsa en l’univers de les colònies industrials que van funcionar durant el segle XIX i les antigues fàbriques tèxtils que hi havia a la zona del Berguedà. És un camí no massa llarg d’un total de 6,5 km per fer-lo caminant o en bicicleta. A més a més de les colònies industrials i les fàbriques tèxtils, quan facis el camí també trobaràs la famosa Ermita de Sant Quirze de Pedret i el Pont Gòtic de Pedret. T’animes a fer aquesta petita excursió?

2. Via Verda del Nicolau

La Via Verda del Nicolau està situada en un entorn natural espectacular que alberga molta història! Aquest camí transita l’antiga via del ferrocarril que transportava la fusta que es serrava als boscos de la zona del Cadí Moixeró. Quant a la seva longitud, és bastant semblant a la via verda anterior, té un total de 6,10 km transitables si vas en bicicleta o caminant. En aquest camí trobaràs miradors impressionants, passarel·les, l’Església romànica de Sant Joan d’Avellanet i la Font de la Vinya, famosa per ser considerada una font medicinal pel veïnat!

3. Via Verda del Vallès

La Via Verda del Vallès és molt més curteta que les que hem vist anteriorment. Es tracta d’un camí d’1,5 km de longitud que va des de l’estació de tren de Bellaterra (al costat de la Universitat Autònoma de Barcelona) fins a la urbanització Colònia Castelltort de Sant Quirze del Vallès. El principal atractiu d’aquest camí és la naturalesa: veurem tot verd i unes poques urbanitzacions molt tranquil·les de la zona! Agafa la bicicleta o les vambes per caminar i a gaudir!

Vies Verdes – Província Tarragona

1. Via Verda del Val de Zafán Terra Alta

Si decideixes recórrer la Via Verda del Val de Zafán (zona de Terra Alta) t’embarcaràs en una aventura única! És un camí natural d’uns quasi 60 km, però el més interessant d’aquest camí és que està tot asfaltat i que, per tant, hi poden accedir persones en bicicleta, caminant, en cavall o en cadira de rodes sense problema! Començaràs aquesta ruta en les terres d‘Aragó fins a arribar a la zona de la Serra dels Pàndols Parc Natural dels Ports i veuràs un munt de boscos de pins, túnels i viaductes. També passaràs pel Santuari de la Fontcalda, el Convent de Sant Salvador d’Horta i l’Ermita de Sant Josep a Bot.

2. Via Verda del Val de Zafán Baix Ebre

Aquesta és la continuació de la Via Verda del Val de Zafán de Terra Alta! La ruta ens portarà des del Parc Natural dels Ports fins a Tortosa (per la comarca del Baix Ebre). És un tram amb uns paratges muntanyosos espectaculars, amb camps d’arròs i la desembocadura de l’Ebre que deixa a qualsevol persona sense alè. A més, com és la continuació de la Via Verda anterior, segueix sent un camí molt ben asfaltat on trobaràs persones anant en bicicleta, caminant o cadira de rodes! Té una longitud total de 26 km.

3. Via Verda del Carrilet de la Cava

La Via Verda del Carrilet de la Cava és una ruta molt més curta de les que veiem anteriorment de Tarragona. Té una longitud total de 7 km que va des de La Petja fins als afores d’Amposta, tot seguint el camí del riu Ebre. És una ruta preciosa, ja que pots veure els camps cultivats de cítrics i arròs, típic paisatge del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Per quina ruta de les Vies Verdes començaràs? La veritat és que totes són molt i molt xules, i amb paisatges únics. No dubtis en compartir amb nosaltres si ja n’has fet alguna! I recorda: en poc temps publicarem la 2a part d’aquesta entrada perquè coneguis també les Vies Verdes de Girona i Lleida.

Més entrades sobre excursions i rutes:

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! 🙂

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai