El dia 7 d’abril és el Dia Mundial de la Salut, un dia que serveix per sensibilitzar a la població de la importància d’aconseguir i mantenir un benestar físic, mental i social. És important que els nostres infants i joves tinguin una vida sana i activa, amb jocs, activitats, tallers, una dieta saludable, sostenible i de proximitat.

Recentment, el Ministeri de Consum i la Gasol Foundation van llençar la campanya #LoReconozco, que utilitza l’humor per a promoure esmorzars i berenars saludables a les llars. La iniciativa va néixer com a resposta a la problemàtica del sobrepès i l’obesitat infantil a Espanya.

Per què és necessària una campanya com aquesta?

Segons un estudi de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), el 40,6% d’infants d’entre 6 i 9 anys tenen sobrepès o obesitat, a Espanya. Durant la preadolescència i adolescència, les xifres segueixen la mateixa línia. El 2019 i segons un informe de la Gasol Foundation, el 34,9% dels joves d’entre 8 i 16 anys tenien sobrepès o obesitat.

Els factors principals que influeixen a tenir sobrepès o obesitat estan relacionats amb l’activitat física, l’alimentació, la son i el benestar emocional. La campanya #LoReconozco se centra a promoure esmorzars i berenars saludables per tal de canviar aquesta tendència. Segons l’informe de la Gasol Foundation del 2019, un 31,7% de joves i infants pren brioixeria industrial habitualment.

Així doncs, es tracta d’una campanya de sensibilització que es dirigeix a les famílies que no tenen l’hàbit d’esmorzar i berenar de forma saludable o que tot just s’hi estan endinsant. “#LoReconozco” posa el focus en què el primer pas és reconèixer la necessitat de millorar per tal d’endinsar-se en un procés d’aprenentatge.

En la campanya es van transmetre algunes idees com que cal respectar el temps que necessita l’infant i evitar les presses i les pressions, sobretot quan introduïm aliments nous. Animar els infants a participar en la planificació i la presa de decisions pel que fa als àpats pot ser molt positiu. També es recomana no utilitzar mai el menjar com a premi o com a càstig.

Petits canvis per menjar millor

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament de Salut han promogut diverses guies i documents en aquesta línia, com ara la guia i el vídeo “Petits canvis per menjar millor”.

Aquesta guia fa recomanacions sobre com millorar la nostra dieta amb l’objectiu de fer-la més saludable. A grans trets, el que recomana és menjar més fruites i hortalisses; llegums; fruita seca; i dur una vida activa i social. També promou que bevem més aigua; prenem aliments integrals; consumim oli d’oliva verge i aliments de temporada i proximitat. Finalment, cal reduir la quantitat de sucre i sal que consumim, la carn vermella i processada i els aliments ultraprocessats.

Si vols aprofundir més en la matèria, et proposem el recurs “L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Guia per a famílies i escoles” en què hi ha un ampli ventall d’idees per a menús, esmorzars, berenars, adaptacions per a intoleràncies, al·lèrgies o dietes sense proteïna animal i molt més.

També pots consultar els 10 principis bàsics de l’alimentació saludable al menjador escolar en aquest recull de Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai).

7 idees per a esmorzars i berenars saludables

A continuació, suggerim alguns esmorzars i berenars saludables perquè puguis començar a fer el canvi. Ens hem basat en la guia “Millorem els esmorzars i berenars dels infants“, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

7 idees esmorzars i berenars saludables Fundesplai
  1. Fruita fresca de temporada
  2. Entrepà de pa integral o torrades amb formatge, truita, hummus, olivada o altres “patés” vegetals. Et proposem que llegeixis l’article “24 alternatives als entrepans d’embotit” per a agafar inspiració.
  3. Flocs de blat de moro, avena, muesli o arròs inflat (sense sucres afegits).
  4. Llet o iogurt natural (sense sucres afegits) amb muesli o fruita fresca.
  5. Fruita seca (nous, ametlles, avellanes, etc.) sense sal.
  6. Hortalisses: tomàquet, bastonets de pastanaga, cogombre, crema d’albergínia, etc.
  7. Batut amb llet, fruita fresca i fruita seca.

Altres consells: evitem els sucs de fruita i acompanyem els esmorzars o berenars amb aigua, amanim torrades i entrepans sempre amb oli d’oliva, i sobretot; intentem eliminar els ultraprocessats, els sucres afegits i els embotits.

Aquests són només alguns consells per a promoure hàbits saludables en els infants i adolescents. En coneixes més? Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta i descobreix molts més trucs i solucions per a fer front als hàbits poc saludables a l’hora d’alimentar-nos.

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai